“Hoidusin kahes esimeses valimisringis oma kandidaati välja käimast, võib-olla tegin valesti,” ütles Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg. Ta ei soovinud täpsustada oma toonast eelistust, märkides vaid, et hakkab võimalike kandidaatide asjus lähiajal konsulteerima nõukogu teiste liikmetega.

Teade Opmanni taandumisest oli Mart Sõrale eile pärastlõunal uudiseks, kuid samas lisas ta, et seda võis oodata. “Opmanni avalduste põhjal võis arvata, et avaliku surve tulemusel midagi sellist juhtub,” märkis Sõrg.

Keskpanga nõukogu liikme Mati Meose hinnangul kaalub nõukogu ilmselt kõigepealt kahte olemasolevat kandidaati – eelmist presidenti Vahur Krafti ja nõukogu liiget Kalev Kukke – kes küll eelmistes hääletusvoorudes valituks ei osutunud.

Kraft jäi alla Venselile ja Kukk Opmannile. “Oleme varem arutanud läbi võimalikke kandidaate, keda võib üles lugeda kolme käe sõrmedel,” ütles Meos. “Neist jäid sõelale neli, kellest kaks on ära langenud.”

Meos lausus, et nõukogul oleks täiesti võimalik leida uus keskpanga presidendi kandidaat juba sel nädalal.

Ka keskpanga nõukogu liige Ants Järvesaar oli seda meelt, et esimeste võimalike presidendi kandidaatidena tulevad kõne alla Kraft ja Kukk. “Arvan, et leiame Eestimaalt ka sobivaid mehi,” kommenteeris Järvesaar võimalust, et üheks keskpanga juhi kandidaadiks võiks olla väliseestlasest Toomas Käbin.

Nõukogu liige Kalle Jürgenson ütles, et avalikustab oma kandidaadid alles neljapäeval toimuval Eesti Panga nõukogu koosolekul. Jürgensoni hinnangul aga ei pruugi Kuke ja Krafti kandidatuurid enam keskpanga presidendi valimistel päevakorda tulla.

“Mõlemad jäid oma voorus alla, seda suhteliselt veenvalt,” ütles Jürgenson, kes on opositsioonis nõukogu liikmete enamusega. “Eksperimentide aeg peaks nõukogus läbi olema,” lisas ta.

Eesti Panga nõukogusse kuuluva Jüri Sepa sõnul on nõukogu korduvalt teinud kandideerimisettepaneku Ardo Hanssonile, mille too on aga tagasi lükanud. Meedias pidevalt arutluse all olnud keskpanga presidendi kohusetäitja Peter Lõhmuse kandidatuuri esitamise võimalust Sepp ei kommenteerinud.

Lõhmust eelistati Kukele

Valides Lõhmuse ja Kuke vahel, tegid esimesele kandidaadile panuse Tallinna linnapea Jüri Mõis ja investeerimispanga LHV juhatuse esimees Rain Lõhmus. Riigikogu majanduskomisjoni esimehe Andres Lipstoki ja keskpanga presidendi kohast loobunud Vello Venseli hinnangul on nii Lõhmusel kui Kukel mitmeid tugevaid külgi, et töötada Eesti Panga presidendina.

Eile loobus Eesti Panga nõukogu poolt keskpanga presidendi kandidaadiks esitatud Opmann kandideerimisest, põhjendades seda suure vastuseisuga oma isikule nii ajakirjanduses kui ka poliitilistes ringkondades. “Teades, mida vastab õiguskantsler Erik-Juhan Truuväli tekkinud juriidilise vaidluse kohta, pidasin otstarbekamaks loobuda,” lausus Opmann. “Mina pole valmis käima kohtuteed.”

Õiguskantsleri vanemabi Anne Jakobson ütles, et Opmanni säärane avaldus on ennatlik, sest enne õiguskantsleri vastust ei saa rääkida selle sisust. Truuvälil on aega 30 päeva, et anda hinnang eelmise nädala lõpus laekunud Eesti Panga nõukogu avaldusele.

Eesti Pank on pärast Vahur Krafti ametiaja lõppemist aprillis juba poolteist kuud ilma presidendita, sest sellele kohale kandideerinud Vensel ja Opmann pole saanud ametisse asuda. Vensel loobus ootamatult kuni 34 000kroonise kuupalgaga ametikohast halvenenud tervisele viidates, Opmanni ei kinnitanud president Lennart Meri, rõhutades keskpanga sõltumatuse säilimise vajadust.