Fred on 3aastane saksa lambakoer, kes kannab päikeseprille. Sajaprotsendilise ultraviolettkiirguskaitsega päikeseprille, mille arst välja kirjutas. Kohe hea meelega kannab. “Oli näha, kui panime arsti juures talle prillid ette, et läks kohe tähtsust täis,” räägib Tiina, kes võtab koeral ujumise ja müramise ajaks siiski prillid eest. Et kallid okulaarid viga ei saaks.

“23. juulil käisime arsti juures ja praegu on juba näha, et Fredi silmad hakkavad paranema,” kiidab Tiina prille. “No silmatilgad on ka, aga prillidest on väga suur kasu.”

Tiina räägib, et inimesed pole päikeseprille kandvate koertega harjunud ja mõtlevad, et küll on veidrikud… “Fred on meil väga šeff koer,” naerab Tiina. “Paljud inimesed käivad ka kogu aeg mustade prillidega ringi.”

Eesti ainus loomade silmaarst doktor Ülle Kell Tiina Toometi loomakliinikust räägib, et tõi jah hiljutiselt seminarilt mõned paarid prooviks kaasa, et vaadata, kuidas koerad neid ees hoiavad. “Hoiavad küll. Muidugi, päris pöörasele neid ette ei pane, aga koolitatud koerad hoiavad küll,” on doktor Kell tulemustega rahul.

Koerteprillid erinevad inimeste omadest sangade poolest, õigemini on neil sangade asemel nöörid, muidu on kõik sama — klaase saab vahetada, on olemas suitsuklaasidega, värvilised, on olemas erinevad suurused ning mis põhiline, need kaitsevad kahjuliku päikesekiirguse eest.

Doktor Kell lisab, et tegelikult võiks iga loomatarvetepood neid prille müüa, kui nad vaid tahaks.