Ober-Haus Kinnisvara tegevdirektori asetäitja Siiri Maask möönab, et tavaliste korterite hinda see oluliselt ei mõjuta — renoveeritud ja renoveerimata korterite hind on ju erinev. “Olulised on ka kogu elamusse tehtud investeeringud,” kinnitab ta. Kumba on kasulikum osta? Oleneb vajadusest. Kui remonditud korter vastab osta nõuetele kvaliteedi ja maitse osas, siis mõistliku hinna juures — võrreldes remontimata korteriga — tasub kindlasti osta korda tehtud korter.

ASi Kaanon Kinnisvara tegevjuhi Härmo Haljaste teatel valitseb käesoleval hetkel olukord, kus renoveeritud ja renoveerimata korterite hinnavahe ületab renoveerimistöödeks vajalikke summasid. “Peamine põhjus on selles, et korteri renoveerimine on ehitusfirmadele suhteliselt väikesemahuline töö ning seetõttu on väga raske leida tööde teostajat,” selgitab Haljaste.

Pidev hinnatõus ehitusmaterjali- ja tööjõuturul ning ehitustööliste nappus on tinginud selle, et ostjad eelistavad renoveeritud korterit ja on nõus selle eest teatavat preemiat maksma, vältimaks aja- ja närvikulu ehitustööde organiseerimisel.

BPE Kinnisvaraeksperdi maakleri Iris Olle hinnangul ei kajastu ehitustööde hinnatõus samas proportsioonis korterite hinnas, sest möödunud aasta järsk hinnatõus korteriturul edestas mõnelgi määral ehitustööde hinnatõusu. Kas kasulikum on osta renoveeritud või renoveerimata korter — selle ümber annab pikalt arutleda, sest eri aspektidest vaadatuna saate küsimusele erineva vastuse.

“Kapitaalremonti vajavat korterit on täna tunduvalt raskem müüa, kuna hinnavahe ei ole väga suur,” märgib Olle. Pigem eelistatakse sellist, kus korteri saab ise lihtsate vahenditega oma käe järgi elamiskõlblikuks muuta. Samas on hinnatud piirkondi, kus olemasolev elamufond on vana ja uusi maju ehitatakse väga vähe. Seega saab remonti vajava korteri eest küsida kõrget hinda ja jääb ära küsimus, kas remonditud või remontimata korter.

Olle meelest on üks põhjus ka tänapäeva töötempo, mis on suurel osal inimestel väga kiire ning vabu õhtutunde ja energiat korteri remontimiseks ei kipu jääma. Sel juhul valitakse kallim variant, remonditud või päris uus korter, aga säästetakse hulganisti närve ja aega.

Remontimata korterit keerulisem müüa

Remonti vajavat korterit on keerulisem müüa, sest nende vastu on ostuhuvi kasinam. Samas — kui just endal ehitusfirmat pole — ei tasu renoveerimata korterit edasimüümise eesmärgil korda teha.

Kristiines remonti vajavat kahetoalist korterit müüv Argo Mäearu kinnitab, et ostuhuvi pole väga suur. Tema sõnutsi oleks küll mõistlik korter enne müüki ära remontida, ent selleks napib hetkel vahendeid. Kuna huvilisi on siiski olnud, loodab ta korteri enne aasta lõppu ära müüa.

Kvaliteetsete korterite hind tõuseb kiiremini

Viimase poole aasta jooksul õnnestub kiiremini müüa suuri, kolme- ja enamatoalisi kortereid (alates 70 m2), sest suurte korterite ruutmeetrihind on madalam.

Sealjuures eelistatakse pigem remonditud kortereid renoveeritud majas, kuna endiselt valitseb ehitustööliste põud ja ise korterit renoveerima hakata on keerukas. Seda tõestab ka A-kvaliteediga korterite suurem hinnatõus.

Kui 2005. aasta teisel poolel lühenesid müügiperioodid ka kesklinnas ca 1 kuuni, siis alates märtsist-aprillist (kui tulid uued pakkumised uute hindadega) pikenesid müügiperioodid keskmiselt kuni 3 kuuni. Müügiperioodid pikenesid hinnatõusu arvelt.

Pindi Kinnisvara

Remonditud korteri ruut-meeter 5000 krooni kallim

remontimata ja remonditud korteri hinnavõrdlus

• remonti vajav korter kesklinnas — 35 000 kr/m2
• remonditud korter kesklinnas — 40 000 kr/m2
• remonttööd kesklinna kap.-remonti vajavas korteris — 4000-5000 kr/m2
• remonti vajava korteri müügiperiood kesklinnas — al 3 kuust
• remonditud korteri müügiperiood kesklinnas — 1-3 kuud

Allikas: Äripäev