Eesti suurimad saeveskid, ASi Stora Enso Timber Imavere ja Paikuse saeveski lükkasid oma planeeritud juulipuhkuse toormepuidu külluse tõttu edasi poolteise kuu võrra. Nii seiskab Imavere saeveski oma saed alles augusti teisel nädalal ja Paikuse saeveski augusti kolmandal nädalal. Stora Enso Timberi Sauga saeveski lõpetab palgi vastuvõtu augusti alguses ning saagimise augusti keskel ehk plaanitud korralisest hooldepausist kolm nädalat hiljem.

Samas on teised suuremad saeveskid, nagu näiteks Stora Enso Timberi Näpi saeveski, AS Toftan ja AS Balcas Eesti organiseerinud oma töö nii, et kollektiiv on saanud puhata suvel vastavalt varem plaanitud ajale. AS Viiratsi Saeveski ja AS Aegviidu Puit on aga koostanud töötajate puhkusegraafikud nii, et osa inimesi on kogu aeg tööl ja saed undavad suvi läbi.

Eesti Metsatööstuse Liidu tegevdirektori Andres Talijärve sõnul on tänavu olnud toormeturul erandlik olukord. “Kui varem nappis pikka aega saepalki, siis nüüd ujutas tormimurrupalk turu üle,” rääkis Talijärv. “Samuti tuli Eestisse suures koguses Venemaa palki, mis muidu oleks läinud Soome ja Rootsi.”

Kokkuahmitud toorme peavad saeveskid suhteliselt kiiresti ära saagima, sest palgid lähevad suvesoojuses ja niiskuses õige ruttu siniseks, samuti ähvardavad tooret rikkuda putukad. Hinnanguliselt võib hapuks läinud palgist saetud materjali hind langeda kuni kolmandiku võrra.