Mul ei ole case’i. Avalikkuse jaoks peaks algama case sellest hetkest, kui maksuamet on teinud ettekirjutuse ja jäetakse maksmata. Sellest momendist võib andmeid avalikustada, sest rikutakse seadust. Sinnamaani, kuni revisjoni tehakse, on kõik salajane.

Ma mõtlen maksuametiga suhtlemisel….

Siinkohal ei saa midagi nuriseda meetodite osas. Ainult lekitamist saan ette heita. Pahatahtlikku ja teadlikku lekitamist tõenäoliselt eesmärgiga tulemusi mõjutada või siis täita poliitilist tellimust.

Kas Aivar Sõerd on teie maksurevident?

Ei kindlasti mitte. Äkki ma… (mõtleb hetke) Ma ikka tean, kes mu revident on. Ühe korra olen kohtunud.

Sõerdiga olete samuti kohtunud korra?

Samas asjas kohtusin ainult ühe korra. Kui Eesti Ekspressis oli lugu ilmunud, siis seletasin talle täiendavalt fakte, mida ajalehes polnud.

Kas teie kandideerimine valimistel võis tekitada maksuametis teie vastu täiendavat huvi?

See pole küsimus mulle, vaid maksuametile.

Kas enne sügisesi valimisi kutsuti teid maksuametisse?

Peaks kronoloogia meelde tuletama. Tuludeklaratsioonis esitatud andmete õigsuse kontroll algas 17. aprillil. Ministriks sain 10. aprillil. Tundmatuks jääda sooviv isik maksuameti juhtkonnast ja üks ajakirjanik on tunnistanud, et toimus vestlus ajakirjaniku ja ühe teise tundmatuks jääda sooviva isikuga maksuameti juhtkonnast ning selle vestluse tulemusel ilmus 16. aprillil Eesti Ekspressis artikkel (Levicomi müügist — toim.), mis siiani kõmu tekitab. 17. aprillil anti maksuametis välja korraldus minu tuludeklaratsioonis esitatud andmete õigsuse kontrolliks. Kui seda asja oleks alustatud kuu aega varem, poleks ma kindlasti nõustunud ministriks hakkama.

Maksuametiga teil kontakte enne sügisesi valimisi polnud?

Absoluutselt mitte. Esimest korda sain ma mais teada, et on alustatud kontrolli.

Kas te teate, mille alusel teile plaanitakse ettekirjutust teha? Kui suurt?

Absoluutselt ei tea. Võib-olla on mingi plaan juba valmis. Ma ei tea. Minu nõustajad ja advokaadid ütlevad, et kõik on legaalne.

Kui te tehingu tegite, siis te maksite makse?

Mina pole raha saanudki, firmad on saanud. Kõikide dividendide pealt, mis ma olen välja võtnud, olen maksnud makse.

Nüüd on Aivar Sõerd taandatud. Kas see fakt võib mõjutada tuludeklaratsiooni kontrollimise käiku?

Mina ei ole midagi selleks teinud, et mõjutaks. Te peaksite küsima uute juhtide käest, kas nad on mõjutatud.

Määruses, mille alusel te Sõerdi vabastasite, on toodud kolm põhilist punkti, mis olid vabastamise aluseks. Samas on maksuametis käimas järeluurimine. Kas sel on siht või on see igaks juhuks?

Pigem nende samade faktide kontrollimiseks, mida Äripäev ja maksumaksjad on toonud.

Äripäev on süüdistanud maksuameti meetodeid ja suhtumist, seda on keeruline käskkirja panna?

Suhtumist ja mentaliteeti on raske formuleerida. Tegelikult suhtumine ja mentaliteet tulid välja avalikust suhtumisest ja maksuameti kaudse juhina polnud mul muud võimalust kui reageerida. Minu meelest ma venitasin liiga kaua.

Kuidas selline mentaliteet tekkida sai?

Mentaliteedi kujunemise eest vastutab ainult ameti juhataja. Kes siis veel vastutab? Koristaja või?

Kui uurimine tehakse ära….

Minu isiklik arvamus on, et Sõerd ei sobi maksuameti juhiks.

Miks?

Sest maksuameti mentaliteet on vale. Ta ei sobi sellepärast, et on tehtud konkreetseid juhtimisalaseid vigu, mida me praegu kontrollime.

Ta on hea maksuspetsialist, kuid see organisatsioon on kasvanud tema jaoks liiga suureks. See on minu isiklik arvamus.

Kahe kuu pärast peab mingi dokument….

Me kontrollime juba esitatud süüdistusi. Palju asju juhtide kohta otsustatakse kogemuse ja väliste märkide järgi. Kahe kuu jooksul peab selguma, kas Sõerd saab astuda ametiülesannete täitmisele või mitte.

Kui maksuameti juht jääb üle pika aja just sellel momendil haigeks, kui ta peab ministriga probleeme lahkama…

Ma arvan, et ta ei sobi ametisse.

____________________________

Ministri ja maksuameti vastuolu
Rahandusminister Tõnis Palts kõrvaldas 18. juulil kaheks kuuks ametist maksuameti peadirektori Aivar Sõerdi.

Taandamise põhjuseks tõi rahandusminister riigikohtu otsuste mittetäitmise, ametkonnast info lekitamise ja ebaseadusliku isikuandmete kogumise. Kahe kuu jooksul kontrollitakse määruses toodud väiteid.

Sõerd on öelnud, et peab enda taandamist põhjendamatuks ja on vaidlustanud selle kohtus.

Taandamise ajal avalikkus teadis, et maksuamet uurib, kas Tõnis Palts on maksnud kõik ettenähtud maksud, kui müüs 1998. aastal osaluse firmas Levicom, mis oli tuntud kaubamärgi Q GSM kaudu.

Samas oli vähemalt poole aasta jooksul ajakirjandus kritiseerinud maksuameti tulemuspalku ja uurimise meetodeid. Maksuametil oli kujunenud jõustruktuuri imago, mida toetasid teiste ametiasutuste ettevõtmised maksurikkumiste avastamisel.

Keskkriminaalpolitsei alustas Raivo Karu offshore-firmasid müünud kontori tehingute uurimise, tuginedes rahapesu kahtlusele. Ajakirjandus avaldas kontori klientide nimekirja. Samuti oli kaitsepolitsei läbi viinud läbiotsimise lennuameti endise peadirektori Toomas Petersoni kabinetis. Maksude maksmise uurimisega seotud läbiotsimise ajaks pandi Petersoni käed raudu.