Kurkide marineerimine on iga hoidistaja klassika ja igaüks kasutab alati oma parimaid retsepte. Tihti võib kohata kurkide marineerimise retsepte pealkirjaga „magus kurk”, „mahe kurk”, „piprakurk”, „sinepikurk”, „tillikurk”, „vürtsikurk” jne. Vastavalt maitseainete ja –taimede või -köögiviljade kasutamisele kujunevad ka nimetused.

Lõpptulemust mõjutavad kurgi sort, kasvufaas, eeltöötlus, maitseainete ja –köögiviljade valik ning osakaal, marinaadi koostis, tehnoloogia ning säilitusaeg ja –tingimused.

Klassikaline kurgi marineerimine algab tooraine kogumisega. Valida tuleks vilju, mis on arengu algfaasis, kahjustamata ja hea väljanägemisega. Kurgid tuleb harjata voolava vee all puhtaks ning panna kuni 12 tunniks võimalikult külma vette. Protsessi juures on abiks külmkapp ja see on vajalik tugevate krõmpsuvate kurkide saamiseks.

Vahetult enne ettevalmistatud purkidesse ladumist kurgid nõrutatakse ja lõigatakse ära mõlemad otsad paari millimeetri ulatuses. Nii väldime võimaliku kahjustuskoldega kurgi purki paneku ja marinaad pääseb paremini kurgi sisemusse toimetama.

Kurkide purki ladumisel jälgida, et jääks võimalikult vähe tühja ruumi. Viimast annab täita maitseainete ja –köögiviljaga. Klassikaliselt võiks olla mustsõstralehed, tilli varred koos õisikuga, mädarõigas, küüslauk ja sinepiseemned.

Klassikaline kurgimarinaad koosneb võrdsetes osades soolast, suhkrust ja äädikast (30 %) — kõike 2 spl 1 liitri vee kohta. Vahekordi võib muuta ja koostisosi asendada. Keev marinaad valada purki nii, et kurgid oleks tervenisti marinaadiga kaetud ja katta kaantega.

Hoidise säilimise kindlustamiseks tuleb 0,5–0,75 liitrised kurgipurgid pastöriseerida 80˚C — 85˚C juures 10-15 minutit. Seejärel keeratakse kaaned kinni ja hoidis jahutatakse.

Selliselt kurkide marineerimine annab maitsva ning hästi säiliva hoidise. Eelpool kirjeldatud protsess pole keeruline ning on ilma erilisi vahendeid ja kogemusi omamata lihtsalt teostatav.

Allikas: hoidised.ee