“Lähiaastatel laenude kasvutempo paratamatult aeglustub,” ennustas Hansapanga eluasemelaenude osakonna juhataja Agnes Makk. Ta lisab, et Euribor, mis on möödunud aasta lõpust tõusuteel, jahutab pikemas perspektiivis turgu.

“Kindlasti ei tasu laenu võtta sellepärast, et inflatsioon on hetkel laenuintressiga samas suurusjärgus,” ütles SEB Eesti Ühispanga jaepanganduse divisjoni asedirektor Riho Unt. Unt prognoosib, et uute eluasemelaenude arv möödunud aasta rekordit tõenäoliselt ei ületa, küll on see võimalik mahtude arvestuses, sest keskmine eluasemelaenu summa on aasta keskmiseid arvestades 200 000 krooni võrra kasvanud ning jõudnud kogu Eestis 746 000 kroonini.

Usutavasti eluasemelaenude võtmine aeglustub. Ühelt poolt aitab sellele kaasa Eesti Panga poolt kommertspankadele esitatavate nõuete karmistamine, teiselt poolt see, et inimesed ise hindavad turgu ülekuumenenuks ja lükkavad laenamise edasi. Eluasemelaenude võtmine võib suureneda, kuid kasvu tempo kindlasti aeglustub. Võib ka juhtuda, et laenude võtmine teeb vähikäiku.

Kui valitsus otsustaks eluasemelaenu intressidelt tulumaksusoodustuse kaotada, nagu Eesti Pank nõuab, jahutaks see kindlasti laenuturgu. Kuid kuna see otsus kõigutaks valitsuse ja Riigikogu populaarsust, siis võib olla peaaegu kindel, et sellist otsust ei tule.