Ester Laansalu esindaja, Tartu õigusbüroo Aspekt omaniku ja juristi Toomas Kiisa sõnul teenib Taisto Reiside ainuomaniku Tajo Saluse selline käik kahte eesmärki. “Üldsusele püütakse näidata, et pankrotimenetlus on algatatud Laansalu Reiside, mitte tuntud Taisto Reiside vastu,” selgitab Kiisk. “Samas annab see võimaluse kahjustada Ester Laansalu nime ja mainet.”

Tajo Salus keeldus oma firma ärinime vahetuse tagamaid kommenteerimast. “Nõukogu paneb alles pilti kokku, et kes on kes ja mis on mis,” lausub Salus. “Kohtun lähipäevil ajutise pankrotihalduriga ja pärast seda olen targem.”

Registrikeskuse nimekorraldaja Riina Kiisi kinnitusel ei ole perekonnanime kasutamine ärinime osana seadusevastane, kui nimi ei ole kaubamärgina kaitstud. “Ester Laansalul ei ole antud juhul ainuõigust Laansalu nimele,” selgitab Kiis. “Tavalise tarbija jaoks ei ütle see nimi midagi, vastupidi, Laansalu on hea kõlaga ja sobib reisifirmale hästi.”

Kiis möönab, et ilmselt turismisektoris tegutsejad tunnevad Laansalu siiski väga hästi ja emotsionaalselt lähenedes on tema nime kasutamine näotu tegu. Kiisi sõnul on tema praktikas selliseid olukordi ka varem ette tulnud. “Kord tuli Espaki-nimeline kodanik küsima, miks ehitusmaterjalikaupluste kett kasutab tema teadmata tema nime näiteks vetsupottidega seoses,” toob Kiis näite. Kiisi andmeil on Eestis mitu inimest kaitsnud oma nime, tuntuim neist on Erki Nool.