Suurimal Eesti äriideede konkursil Ajujaht pääses Need2Park 30 parima hulka, mistõttu Ärileht otsustaski uurida ettevõtte meeskonnalt, kuhu on nad jõudnud tarkvara arendamisega tänaseks päevaks ning millisena nähakse end tulevikus.

Kuhu olete jõudnud toote arendamise-ja lansseerimisega tänaseks päevaks?

Hetkel on meil avatud esimesed parklad ja käib usin testimine, tootearendus ning lisafunktsioonide loomine, vastavalt parklahaldurite poolt välja toodud näpunäidetele ja senistele puudustele. Meie tarkvara loob büroohoonetele ning korteriühistutele lihtsa, kuid turvalise läbipääsusüsteemi, mida on võimalik jooksvalt mugandada kliendile sobivamaks.
Parkijad saavad parkimisplatsile siseneda nutitelefoniga ja kasutada seda puldina. Sama mugavuse toome ka tasulistele parkimisplatsidele, et enam ei peaks parkija kangutama piletiautomaadist piletit, vaid saaks parklasse minna ja tasuda teenuse eest telefoni abil.
Kui seni oleme pannud rõhku parklaomaniku elu lihtsamaks muutmisele, siis nüüd käib arendus ka parkija mugavuste loomise suunas. Lisaks mugavale sisenemisviisile läbi nutitelefoni, arendame välja funktsiooni, mis võimaldaks avada meie tarkvara kasutavaid parkimisväravaid nutitelefoniga. "Käed vabad" sisenemise stiilis!

Mis on seni teie meeskonna kõige silmapaistvam saavutus?

Oleme osalenud mitmetes programmides, mis on aidanud meid ärilisest ja arenduslikust küljest. Väärikamad on kindlasti Eesti Arengufondi Student VC programm ja Telia ja Garage48 poolt korraldatud VUNK. Arengufondi demopäeva pitchimisel saavutasime võidu. Vunki üritusel nomineeriti meid ühena võitjatest. Lisaks oleme võitnud ka Student Startup Camp-i ja muidugi valiti meid ka Ajujaht TOP 30 hulka. Kõige hiljutisem saavutus on Tartu ideelaborist võidetud reis USA-sse, kuhu lähme tutvustama oma ideed kohalikele investoritele. Kõikide nende ürituste kaudu oleme saanud endale väga palju kogenud mentoreid, kes on aidanud meil hoida kainet meelt ja kindlat sihti.

Mis on olnud kõige suuremad tagasilöögid ideede teostamisel?

Arendades tarkvara ja riistvara on tagasilöögid pea kohustuslik osa arengust. Katsumusi on olnud riistvara ja tarkvara kombineerimises, sest nendevaheline sünergia on võimalik ainult läbi vigade paranduse. Esimene paigaldatud lahendus oli meil heaks näiteks, kus nägime pisivigu, millele me ei olnud varem mõelnud, kuid mis tegid meie elu oluliselt raskemaks. Iga järgnev parkimisplats on olnud oluliselt kergem, sest tekkinud on kogemuste baas ja enesekindlus. Kõige raskem oli mõista, et takistused ja probleemid ongi osa arengust ning nende tekkimisel ei tasu püssi põõsasse visata. Pidevalt tuleb otsida uut motivatsiooni.

Mis on olnud teie meeskonna jaoks suurim õppetund?

Nagu eelnevalt mainitud sai, tuleb kindlasti probleemide tekkimisel hoida kainet meelt. Takistuste korral on raske mitte muutuda emotsionaalseks, sest me kõik oleme investeerinud oma ettevõttesse palju aega ja raha. Ikka ju loodad, et oma töö on laitmatu ning vead ei kuulu asja juurde. See on väga vale lähenemine. Oleme õppinud esmalt mõistma vigu, seejärel õppima nendest ning lõpuks leidma neile võimalikult kiire lahenduse. Teiseks, on meil tekkinud usk iseendasse. Tehes idufirmat kuuled tihti, et tehtav on juba olemas või mõte pole piisavalt hea. Me oleme jõudnud mõistmiseni, et meie teenuse täisväärtusest saab aru parkimisplatsi omanik või haldur, kellel sellega seonduvad probleemid reaalselt olemas. Nende arvamus loeb, mitte kellegi kaudse oma, kes ei pruugi lihtsalt pakutavast aru saada. Parkijani jõuab meie teenusest vaid jäämäe tipp, see ülejäänud 90% teenusest on mõeldud just parkimisplatsiga tegelevale isikule.

Kus ja millisena näete oma ettevõtet aasta pärast?

Kui vaatame oma plaane, siis aasta pärast tahame olla juba tasulistel parkimisplatsidel. Kavatseme muuta Eestis ja ka välismaal kinniste parklate haldust. Me loome võimaluse parkimisplatsi omanikul ise kontrollida oma parkimisplatsi ilma, et peaks kasutama operaatorfirmat. Aasta pärast peaksid sellest kogemusest osa saama ka tavaparkijad, kellel tekivad uued võimalused mugavalt parkimiskohta leida ning selle eest tasuda.

Kui peaksite valima Ajujahi TOP30 seast ühe lemmiku, kes see võiks olla ja miks?

Tippy. Me oleme käinud nendega paljudel üritustel ning näinud nende arengut. Start-up'i edu määrab lisaks heale ideele ka meeskond. Tippy meeskond on tugev, kogenud ning mis kõige olulisem – suure tahtejõuga. Nad usuvad sellesse, mida nad teevad ja pühendavad sellesse väga palju aega ning energiat. Kindlasti on neil kõige skaleeritavam ärimudel, mis aitab kaasa ka orgaanilisele kasvule. Lemmikuid on mitmeid veel, sest seekordne Ajujahi TOP 30 oli väga tugev. Soovime edu kõigile, sest teame oma kogemusest, kui keeruline kõik on.