Ansipi reageering peaminister Partsi Kadriorus käigule jätab Ansipile vähe võimalusi välisminister Kristiina Ojulandist loobumiseks ning tüli võib lõppeda valitsuse lagunemisega.

Nagu tuli tuha all on hõõgunud tüli kolmikliidus selle loomisest saadik, peaaegu kaks aastat, ning aeg-ajalt on leegidki tuha seest lahvatanud, peamised tüliõunad tulumaksureform ja paremparteide (mitte)liitumine. Praegu tahaksid Res Publica ja Rahvaliit muuta koalitsioonilepingut, ehk taas on Reformierakonna valimislubadus — tulumaksureform — löögi all.

Saladokumentide skandaali käimalükkamine oli Res Publica uus katse mõjutada Reformierakonda. Rünnak reformierakondlasest välisministri Ojulandi vastu paistab olevat piir, kus lõpeb Reformierakonna kannatus.

Valitsuse lagunemine iseenesest veel ei vii erakorraliste valimisteni. Uue enamuskoalitsiooni kokkupanek praeguses Riigikogus oleks aga keeruline ka siis, kui kokkupanijaks poleks Res Publica. Esialgu võib Res Publica üritada edasi töötada vähemusvalitsusena, kuid see oleks opositsiooni vastutöötamise tõttu seotud raskustega.

Samuti võib üritada valitsust kokku panna Reformierakond, kelle poolele seekord on asunud Rahvaliit. Seda liitu võivad toetada sotsiaalliberaalid (Keskerakonnast lahkulöönud), teoreetiliselt ka Isamaaliit, kes tõenäoliselt enne valimisi sellist sammu ei astu. Ilma Isamaaliiduta oleks aga seegi koalitsioon vähemuses. Erakorralised valimised oleksid möödapääsmatud.

Erakorralised valimised oleksid kõige kasulikumad Reformierakonnale, kelle toetajaskond pole viimase avaliku arvamuse küsitluse järgi ainsana erakondadest vähenenud. Reformierakond võib teha kõigi aegade parima valimistulemuse. Seega pole Reformierakonnal motiivi leppida Res Publicaga.

Kõige suurem kaotaja oleks Res Publica — tema tähelend poliitikas võib lõppeda. Ülejäänud erakonnad pigem võidaksid, eriti sotsiaaldemokraadid. Kuid tõenäoliselt ei suudaks ka Reformierakond koguda valimistel nii palju hääli, et kokku panna toimivat parempoolset valitsusliitu. Erakorraliste valimiste tulemusel võib suureneda vasakpoolsete jõudude kaal parlamendis ning välistatud pole vasakpööre.

Suunamuutus pidurdaks Eesti arengut, sest tagurlikud ideed pääseksid valla. Meenutagem kas või Keskerakonna astmelist tulumaksu, sotsiaaldemokraatide maksude tõstmise ja tulude suurema ümberjagamise soovi. Aeglustuks majanduskasv.

Seetõttu on oluline, et Reformierakond ja Res Publica ei laseks oma tüli tõttu valitsusel kukkuda ning mataks sõjakirve maha.

Toimetuse meelest on kompromiss võimalik. Nii Parts kui Ansip kaotasid avalikus sõnasõjas mõõdutunde. Parts kasutas Reformierakonna mõjutamiseks otsitud ettekäändeid. Ansip aga unustas protokolli — Ansip ei ole veel peaminister, et näidata koht kätte Partsile. Seepärast tuleb Ansipil kõigest hoolimata leppida Ojulandi väljavahetamisega. Parts aga jätab koalitsioonilepingu rahule.