Narvas on nii poliitiline kui ka majanduslik võim koondunud kitsa seltskonna kätte, räägib Narvskaja Gazeta peatoimetaja Sergei Stepanov. “Mina nimetan seda klubiks. Ilma klubi nõusolekuta ei otsustata Narvas midagi,” lisab ta.

Selle kitsa seltskonna niiditõmbajaks, kelle teadmise ja loata linnas ühtegi suurt otsust vastu ei võetavat, olevat omakorda mees, kelle nimi ei ütle enamikule lehelugejatest midagi.

Pealtnäha pehme mees, kes kontrollib linna

Neid, keda linnavolinik Aleksandr Moissejevi tegemised ükskõikseks ei jäta, on Narvas küll — kahjuks on suurem osa neist nõus rääkima tingimusel, et nende nime kusagil ei avalikustata. Ettevõtjad põhjendavad, et tahavad siin edasi äri ajada, mõni erakonnakaaslane ütleb otse, et tegemist on ohtliku mehega, kellega ei saa riidu minna.

Pealtnäha pehme mehe mulje jättev Moissejev on teist järjestikust koosseisu linnavolikogus, samuti kuulub ta aastaid linnaosalusega ettevõtete ASi Heakorrastus ning ASi Narva Vesi nõukogusse.

Veel eelmise aasta sügiseni oli ta Kreenholmi ettevõtetele õmblustarbeid müüva OÜ Fervesta Grupp omanik. Moissejev põhjendab firma müüki kaheti: et see äri polnud enam huvitav ning et põgeneda süüdistamistest eraäri ning linnavõimu põimumisest. Küll viitavad Moissejevi tegevused sellele, et tema huvid Fervesta Grupis on säilinud.

Selle aasta kevadeni oli Moissejev ka Keskerakonna Narva piirkonna juht.

Riigikogu Res Publica fraktsiooni liige Ants Pauls nimetab Moissejevit Narva kuberneriks. “Tihti on küll selline tunne, et siin Ida-Virumaal lõpeb Eesti riik ära, seadused ei kehti.” Pauls räägib lugusid, kuidas Moissejevi abiga saavad inimesed keldripoed erastatud. Muidugi pole selline abi tasuta ega odav, tasumine toimub sularahas. Ka võitvat linnahankeid teatud firmad ning hinnale lisatud 15-20 protsenti minevat Moissejevi seltskonnale, räägib Pauls.

Osaleda võivad kõik, võita saavad vaid ühed

Küsin ühelt anonüümsust palunud Narva ettevõtjalt: kas on tõesti nii, et linnahangetest võivad osa võtta ainult teatud firmad?

Mees hakkab naerma ja ütleb, et ei, osa võivad kõik võtta, ent võita saavad teatud firmad.

Isamaa ja Res Publica Narva piirkonna juhatuse esimees Vladislav Ponjatovski ütleb Moissejevi tegemiste küsimuse peale veidi tüdinud häälega: “Tema tegemistest on kirjutatud, kuid mitte midagi ei muutu. Kuid see on tõsi, et ilma tema loata ei toimu Narvas midagi.”

Ka Stepanov peab olukorda linnas nukraks: “Tal on linnas igal pool ametis koalitsiooniliikmed, prokuratuur ja maksuamet ei taha tema asjadega tegeleda. Kui võttagi Moissejev maha, leiab klubi uue “Moissejevi”. Inimeste mõtlemine on siin selline.”

Narva ettevõtja Kalle Tull, kes on Moissejevi tegevuse peale kaevanud ka kaitsepolitseisse, räägib, kuidas talle on öeldud, et sa vaata, kellega tülis oled. “Mina teda ei karda. Kohtusin temaga kohvikus. Oli näha, et mees higistas — näost näkku kohtumisel on tegemist argpüksiga.”

Tulli esimesed kokkupuuted Moissejeviga jäävad 2001. aastasse, kui Moissejev tundis Tulli ühe töötaja kaudu huvi, mida teeb eestlane Narvas.

“2004. aasta mais saatis Moissejev mulle meie endise töötajaga hoiatuse. Sõnum oli selline, et vahetevahel inimesed surevad, nad maetakse, kuid kirstud võivad olla ka topeltpõhjaga ning mõningaid võib matta ka elusalt.”

Moissejevi sõnul levitab Tull tema kohta jutte lihtsalt kadedusest.

Moissejev ei tõsta kordagi häält

Saime Moissejeviga kokku eelmise nädala keskel, ilusal päikesepaistelisel keskpäeval Narvas Puškini tänaval asuva hotelli Inger restoranis.

Paaritunnise vestluse jooksul ei lähe mees kordagi närvi, tema vaikne hääl ei tõuse ka poolt tooni mitte. Pingesolekut reedavad aeg-ajalt punaseks minevad kõrvad ning vahelduvad näoilmed, mis aga ei takista tal naljagi viskamast.

Küsin enne lahkumist, kas ta on siis ohtlik inimene? “Mul on kaks püstolit, need on registreeritud,” kõlab vastus. Fotograaf küsib neid näha. “Kaasas ei ole,” tõmbab mees hõlmad laiali.

Moissejev: Olen sotsiaalselt aktiivne inimene

Linnavolinik Aleksandr Moissejev väidab, et temal Narvas vaenlasi pole, on ainult sõbrad.

Jääme Moissejeviga kohtumisele fotograafiga paarkümmend minutit hiljaks, kuid aknaäärse laua tagant tõusnud hallis ülikonnas tagasihoidlik meesterahvas ei näita mingeid ootamisest tingitud ärrituse märke.

Kas tõesti see kurikuulus Moissejev, käib mõte peast läbi. Pigem meenutab Moissejev oma olemusega vaikset mõtlejat kui inimest, kes olevat ähvarduste, äraostmiste ning kavalusega võtnud terve Narva oma kontrolli alla.

Räägitakse, et olete pannud omad inimesed linnas tähtsamatele kohtadele.

Mis tähendab omad inimesed? Minu inimesed on Narvas need, kes andsid valimistel minu poolt oma hääle. Oleksin geenius, kui mul oleks omad inimesed igal pool.

Miks Teil linnas nii palju vaenlasi on?

Mul on kõik sõbrad. Olen sotsiaalselt aktiivne inimene. Tahan ja tean, kuidas linna asju ajada. Seda ma ei tea, miks teised volikogu liikmed on passiivsed.

ASi Heakorrastus nõukogu liikmetele ei maksta tasu. Olen teinud ettepaneku, et ka teistes linnaettevõtete nõukogudes lõpetataks tasu maksmine. See ettepanek läbi ei läinud, eks see ole küll väike, aga kindel sissetulek.

Kas vastab tõele, et ehitushankeid võidavad Narvas ühed ja samad firmad?

See on jah probleem. Firmad ei täida tingimusi dokumentide osas, mõnel on kindlustus puudu või muud. Pakume neile, et tooge dokumendid eelnevalt ilma hinnata näha, vaatame need üle. Ei tooda. Võidavadki kallimate pakkumistega firmad, kel dokumendid korras. Ühe objektiga tuli linnal seepärast võitjaks kuulutada kolm miljonit krooni kallim pakkumine. Aga see on ju linna jaoks suur raha.

Kuidas olete soetanud kinnisvara, veel 2004. aasta majanduslike huvide deklaratsioonis on Teie palgaks Fervesta Grupis märgitud 7000 krooni?

Jälgin oma sissetulekuid ja väljaminekuid.

Teil on kinnisvara päris kõvasti soetatud — kinnisvararegister näitab üheksat kinnistut, samuti räägitakse, et ehitate kahte maja, ühte Narvas ja teist Tallinnas?

Ehitan ühte maja Lodumetsa teel Meriväljal. Kas seda ka räägiti, et mul olevat Kanaari saartel kinnisvara?

Räägiti kinnisvarast Hispaanias.

Ei ole. Kas ka sellest räägiti, et ootan ISPA 3 programmi lõppu, et osta ära Narva Vesi?

Jah, et Teil ja ASi Narva Vesi juhatuse esimehel Aleksei Voronovil on Vaivara vallas perspektiivse Sillamäe-Narva kanalisatsioonitrassi asukohale muretsetud kinnistud.

Kinnistud mul on, kuid trassi ega teid nende pealt läbi ei lähe.

Kuidas olete ikkagi kinnisvara soetanud?

Ma räägin Teile ühe anekdoodi.

Mehel oli Volga. Organitest tuldi uurima, kust sai.

“Müüsin Moskvitši maha, panin natuke juurde ja ostsin.”

“Kust Moskvitši said?”

“Müüsin mootorratta, panin natuke juurde ja ostsingi.”

“Jah, aga kust sa mootorratta said?”

“Müüsin jalgratta maha, panin natuke juurde ja ostsin.”

“No, kust sa jalgratta siis said?”

“Vot selle eest olen ma juba ära istunud!”

Firmad, millega “pole” Moissejevil seost

Aleksandr Moissejev tegeleb aktiivselt firmadega, millega tal justkui mingit seost pole.

Ida-Virumaal tegutseva OÜ Fervesta Grupp osanik on OÜ IV Invest Development, mille omanik on Moskva elanik Marina Uvarova, juhatusse kuulub lisaks talle veel Jelena Pahhomova, kes on Narva linnavolikogu elamukomisjoni esimees ning SA Narva Linnaelamu juhatuse liige.

2001. aastal ostis Fervesta Grupp linnalt 460 000 krooniga Raja 3 asuva 7371 m2 kinnistu, millel asub kahekordne hoone, millesse firma kohustus kolme aastaga investeerima 12 miljonit krooni. 2003. aastal palus firma muuta linnal investeeringute ajakava ajaloolise tsooni geodeetiliste uuringute tõttu. Linn nihutaski investeerimistähtaja 2005. aasta detsembrisse ning loobus ettenähtud trahvivõimalusest. Kui uus tähtaeg oli lõppemas, pöördus ettevõte taas linna poole, kes lükkas investeerimise ajakava veel aasta edasi.

EAS annab Fervestale raha

EAS eraldas augusti lõpus Fervesta Grupile 50 000 krooni paberite ettevalmistamiseks Narvas konverentsikeskuse ja restorani loomise projektile. Moissejev, kes enda sõnul pole Fervesta Grupiga mingil moel seotud, näitas mappi dokumentidega ja tormas kohtumisele EASi inimestega. Küsimusele, kas ta on Fervesta Grupi konsultant, kõlab vastus: “Ei ole, mul lihtsalt paluti dokumente vaadata.” Moissejev ei pea imelikuks linna loobumist trahvist, sest linn peabki ettevõtjaid toetama.

Ossipenkole aktsiate hankimine

Poolte ASi Heakorrastus aktsiate omanik AS Cleanaway otsis enda osalusele ostjat. Moissejev tundis ostu vastu huvi ning alustas OÜ IV Invest Development esindajana läbirääkimisi. Kokku lepiti aktsiate omandamises 6 miljoni krooni eest. Mais esitas AS Cleanaway aktsiate ostu-müügilepingu linnavalitsusele ning juba 15. mail müüs IV Invest Development Heakorrastuse aktsiad 9 miljoni krooni eest edasi teise Ida-Viru nn valitseja Nikolai Ossipenko firmale.

Moissejev kinnitab, et tema pole läbirääkimisi pidanud, sest sidet IV Invest Developmentiga tal pole. “Rääkinud olen Cleanawayga nendel teemadel küll. Rääkimised ning läbirääkimised on erinevad asjad,” väidab Moissejev.

Linn takistab Espak Narva tegevust

Firmadel, kellel puudub Narva “eriliste” inimeste toetus, on äri alustamine raske.

Espakil oli Narva poe avamine plaanitud aprilli. Palgati personal, toodi kaup kohale.

Siis hakkas linn Espakilt tee-ehituse eest raha nõudma. Espak Narva projektijuhi Margus Taltsi sõnul ei püüa linn ettevõtjat abistada, vaid otsib igasugu takistusi.

“Ei julge täpseid kahjusid öelda, aga paar miljonit võib see summa olla küll. Lisaks 750 000, mida peame maksma tee-ehituse eest,” ütleb Talts.

Talts räägib, et on linna peal kuulnud, et teatud inimeste kaudu saaks probleemid lahendatud, kuid see polevat nende firma stiil. Ka on talle jäänud mulje, et linnapea pole linnas otsustaja. Küll loodab Espak poe sel kuul lõpuks avada.

Cleanaway rääkis läbi Moissejeviga

Cleanaway tegevdirektor Argo Luude sõnul pidasid nad ASi Heakorrastus aktsiate müügiks IV Invest Develpomendile läbirääkimisi Moissejeviga, kellel selle firmaga justkui mingit seost pole.

Luude räägib, et kuna lepingud linnaga said läbi ning firma 50protsendilise omanduse juures ettevõtet ei kontrollinud, otsiti juba varem aktsiatele ostjat.

“Ostuhuvi tuli Moissejevi käest. Temaga pidasime ka läbirääkimisi, üks meesterahvas oli ASi Heakorrastus nõukogust veel,” lausus Luude.

Küsimusele, kas IV Invest Developmenti omanik ja juhatuse liige Marina Uvarova või teine juhatuse liige Jelena Pahhomova ka läbirääkimiste juures viibisid, vastab Luude, et need nimed on talle võõrad.

Luude nendib, et talle tuli üllatusena, et Cleanawaylt ostetud Heakorrastuse aktsiad müüdi edasi Nikolai Ossipenkole.

“Kui me müüsime, uskusin, et nad ostavad endale,” ütleb Luude. “Inimesena jättis Moissejev meeldiva, erudeeritud mulje. Sõnapidaja oli ta ka, kui oli Tallinnas kokkusaamine, oli ta alati õigel ajal kohal.”

Kes on salapärane Aleksandr Moissejev?

Elektriku haridusega Aleksandr Moissejev sukeldus suurejooneliselt ärisse juba kooperatiivide ajastul 1990ndate alguses.

1968. aastal Venemaal sündinud Moissejev lõpetas 1987. aastal Tallinna Polütehnikumi tehnik-elektriku erialal. Mehe enda sõnul ei ole ta valitud erialal kunagi töötanud, küll olnud ta 1990ndate alul kooperatiivide ajal tegev äris.

1996. aastal sai ta vabariigi valitsuse otsuse alusel Eesti kodakondsuse lihtsustatud naturalisatsiooni korras varemkehtinud kodakondsuse seaduse alusel, mille kohaselt isikud, kes registreerisid end Eesti kodakondsuse taotlejatena enne Eesti Kongressi valimisi (01.03.1990) ei pidanud sooritama eesti keele eksamit.

Moissejevi varasemast tegevusest räägitakse üsna uskumatuna tunduvaid jutte.

Räägitakse sellest, et Moissejev töötas veel 1990. aastate algul Riias Nõukogude armee eriosakonnas. 1998.aastal olevat ta Eestisse tulnud Saranskist, kust ta põgenenud. Samuti räägitakse kompanjonide petmisest hotelli- ja kasiinoäris.

Igatahes 1990ndate lõpus tegutseb Moissejev juba Narvas. Fervesta Grupi nimeline osaühing müüb Narva Kreenholmi ettevõtetele õmblustarbeid — niite, nööpe, lukke jms. Räägitakse suuremahulisest ärist, kuidas Moissejev koos sõbra Sergei Lohmatoviga, kes on Kreenholmi õmblusvabriku direktori Nadežda Sinjakova poeg, lükkasid senised tarnijad kõrvale või siis osteti kaup samadelt tarnijatelt ja müüdi tehasele suure vaheltkasuga.

Kõik see toimunud Kreenholmi kauaaegse juhi Meelis Virkebau selja taga, kes ütleb, et pole sellisest inimesest nagu Aleksandr Moissejev midagi kuulnud.

Moissejev ise lükkab kõik süüdistused kategooriliselt ümber sõnadega: “Pole tõsi!”