Eesti Telekomi nõukogu eilse otsusega asub Aaviksoo kohale alates 10. novembrist Elioni (endise Eesti Telefoni) juht Valdo Kalm.

Eesti Telekomi juhatuse ja EMT nõukogu esimehe Jaan Männiku sõnul peab ta kevadel tegema nõukogule ettekande, kas jätkata EMT ja Elioniga eraldi, kuid tihedat koostööd tehes, või ühendada EMT, Eesti Telekom ja Elion.

Äripäeva küsitletud allikad väitsid teisipäeval, et Aaviksoo asendamise põhjuseid järgmise aasta eelarve moodustamise ajal tuleb otsida nii EMT turuosa kaotamises Tele2-le kui ka EMT ja Elioni ebapiisavas koostöös, viidati ka Aaviksoo ning Kalmu mitte kõige soojematele suhetele. Samuti pole EMT avaldanud valmisolekut kiiresti kasvada ja muutuda, seda olukorras, kus Eesti turule on tulemas ka ülemaailmne mobiilioperaator Vodafone.

Ajal, mil Tele2 integreerib üha rohkem oma tegemisi (mobiilside, fiksside, kaabeltelevisioon, internetiühenduse pakkumine — toim.), on EMT ja Elion paljuski omavahel konkureerinud. Lisaks mitme suurkliendi lahkumisele võib EMT kliendibaas kahaneda veelgi pärast rakendatavat korda, kus mobiilinumber säilib operaatori vahetamisel.

Septembris Eesti Telekomi nõukogust pensionile läinud Mart Nurk ütles, et Aaviksoo lahkumine on viimase paari kuu küsimus. Minu ajal tema lahkumise asi arutusel polnud, lisas Nurk, keda tunti kui Aaviksoo soosijat.

EMT juhi vabastamisest räägiti nädal tagasi Elioni juhi Valdo Kalmuga ja üleeile Aaviksooga, et viimane ei peaks seda lugema börsiteatest, ütles Männik.

Aaviksoo vabastamise otsustasid peale Männiku Eesti Telekomi finantsjuht Krister Björkqvist, TeliaSonera Balti piirkonna juht Erik Hallberg ja veel kaks rootslasest nõukogu liiget.

Hallberg ütles, et EMT ja Elioni võimalik ühinemine pole veel päevakorras ja soovitas Aaviksoo lahkumise kohta küsida Männikult.

Männik ütles, et pole veel paika pandud, kuidas EMT uus juht leitakse. “Võimalik, et selleks korraldatakse avalik konkurss,” lisas ta. “Ma välistaks, et Kalm jätkab mõlemal kohal.”

Männik lausus, et EMT uus juht peaks aga olema tugev turunduse alal. Aaviksoo poleks muutuvas keskkonnas piisavalt hästi juhtimisega toime tulnud, tõdes Männik eilsel pressikonverentsil. Samuti nõustus Männik arvamusega, et EMT peab nüüd keskenduma klientide hoidmisele ja konkurentidelt ülelöömisele. See tähendab klientidele senisest soodsamaid hindu.

“Omanikud ja nõukogu tegid ise ettepaneku, olen (EMT juhatuse esimehe kohusetäitja — toim.) töövõtulepinguga,” ütles Valdo Kalm. Mis ajaks on leping sõlmitud, ei soovinud ta öelda.

Vastates küsimusele, kas ta oleks huvitatud üleminekust Elionist EMT juhiks, ütles Kalm, et ta ei spekuleeriks veel. “Esialgu õpin ettevõtet tundma,” sõnas Kalm, vastates küsimusele, mis muudatusi kavatseb ta EMTs teha.

Peep Aaviksoo teatas Äripäevale, et lisaks avalikule kirjale (vt kõrval) ta lähipäevadel lisakommentaare oma lahkumise kohta ei soovi anda.

Eesti Telekomi vetoõigusega suuraktsionär rahandusministeerium teatas eile, et Aaviksoo küsimus on EMT nõukogu pädevuses, kus otsest riigi esindajat pole: “Kui nõukogu peab juhi vahetust vajalikuks, on nõukogul õigus selliseid otsuseid langetada.”

Radiolinja juht: juhatuse esimees on rohkem koht kui inimene

Radiolinja Eesti juhatuse esimees Sami Seppänen ütles Peep Aaviksoo lahkumist kommenteerides, et juhatuse esimees on rohkem koht kui inimene.

“Vahepeal vahetatakse juht välja, et saada värsket verd, sõltumata sellest, et tulemused on head,” ütles Seppänen. “Seda ei saa võtta isiku küsimusena üldse.”

Vastates küsimusele, kas võib põhjus peituda selles, et EMTs ei osatud teha piisavalt koostööd Elioniga, ütles Seppänen: “Asi ei ole oskamises, asi on tahtmises. Mõni inimene ei taha muudatusi, mõned näevad muudatustes rohkem ohtu kui võimalusi.”

Seppäneni sõnul on EMT juhtimine Valdo Kalmule korralik väljakutse.

“Miks Kalm ei peaks sobima? Samas Eestis on palju noori ambitsioonikaid juhte, kes võiksid EMTd juhtida,” märkis Seppäenen.

Tele2 juht: lahkhelide korral tuleb kätt suruda

Omaniku ja tegevjuhi lahkhelide korral on vaid üks korrektne lahendus — kätt suruda, lausus Tele2 Eesti juhatuse esimees Üllar Jaaksoo.

“Seejärel jätab tegevjuht kõik kommenteerimisõigused omanikule — kõik täpselt nagu äriõpikus,” sõnas Jaaksoo. Ta lisas, et Aaviksoo lahkumisest on kõlama jäänud selge omaniku soov vahetada välja EMT juht.

Jaaksoo sõnas, et põhjus võib olla ka turupositsiooni kaotamises, kuid see ei ole värske uudis. “Meie majas ringleb nali, et Tele2 edu turu haaramisel ja kasumlikkuse kasvus ajas EMT omanike harja punaseks.”

“Põhjuseks võib olla ka investeerimistempo, investeeringute ajastatus, objektide valik — näiteks 3G testvõrgu käivitamine juba sel aastal on minu arust ajast ette ruttamine,” sõnas ta. Jaaksoo ütles, et üllatav on see, et ettevõtet tuleb ajutiselt juhtima sõsarfirma juht Valdo Kalm, mitte keegi EMT juhatuse liikmetest.

Monika Salu: tippjuhil on kaks varianti

Tippjuhil on omanikuga vastuolude korral kaks varianti — kas alluda omaniku tahtele või lahkuda, kommenteeris Monika Salu.

Salu, kes töötab ASi Minu Vara juhina on, nagu ka Aaviksoo, juhtinud ASi Eesti Loto. Salu ütles, et ta Aaviksoo võimeid tippjuhina hinnata ei oska, kuna Aaviksoo juhtis ettevõtet pikka aega enne teda.

Jaak Aaviksoo: vend ei häbene oma arvamust öelda

Ta on terane inimene, kes ei häbene oma arvamust välja öelda, kommenteeris EMT lahkuvat juhti tema vanem vend Jaak Aaviksoo.

Jaak Aaviksoo, kes on Tartu Ülikooli rektor, ütles, et venna lahkumise teemat pole nad veel arutanud. Ta ütles, et vend ei tohiks töö leidmisega hätta jääda.

“Ei kommenteeriks,” ütles Jaak Aaviksoo vastuseks küsimusele, kas tema vend on kurtnud probleemide üle töö juures.

Toomas Tamsar: nõukogu ei tagane

Selliseid näiteid pole palju, kus nõukogu taganeb tippjuhi ees, ütles Toomas Tamsar EMT juhi lahkumist kommenteerides.

Tamsar, kes ise lahkus omanikega erimeelsuste tõttu Tallinna Kaubamaja juhi kohalt, ütles, et tippjuhi lahkumine sõltub sellest, kui suured on lahkhelid.

EMT lahkuva juhi Peep Aaviksoo avalik kiri:

Miks ma lahkun?

Omanik leidis, et vajab EMT-le uut juhti. Omanikul on alati õigus juhti vahetada — näiteks kui ettevõtte juhi ja omaniku nägemus ei lähe ettevõtte ja turu arengu kohta kokku. Tegevjuhi ülesanne on tulla omaniku soovile vastu.

Mis läks viltu?

Vahel on targem jätta oma arvamus enda teada — küll aeg annab arutust.

Mis läks hästi?

Mul on olnud õnn ja au juhtida firmat, mille kliendiks on iga kolmas eestimaalane. Töö pakkus mulle lisaks suurepärastele klientidele ka suurepärased töökaaslased ja koostööpartnerid.

Minu arvates on EMT üks Eesti paremaid ettevõtteid. Tulemused: EMT käive ja kasum kasvasid 4,5 poole aastaga ligi 2 korda. Dividendidena oleme välja maksnud üle 2,5 miljardi krooni, millest ligi 28% koos maksudega riigile. EMT on Euroopa üks kõige efektiivsemaid mobiilsideoperaatoreid. Kasum töötaja kohta on ligi 2 miljonit krooni.

EMT moodustab analüütikute hinnangul 80% Eesti Telekomi turuväärtusest. EMT on üks esimesi mobiilsideoperaatoreid, kes on ületanud nii käibelt kui klientide arvult riigi fiksoperaatori ja saanud riigi suurimaks sideoperaatoriks.

Mida edasi teen?

Võimalused annab elu, milles on palju juhust ja õnne. Rahvusvaheline töö, mis võib olla seotud ka Eesti esindamisega, oleks huvitav väljakutse. Naljaga pooleks võib öelda, et miks mitte kandideerida Europarlamenti?! Usun, et töötukassale koormaks ma ei jää.