Kohus nimetas Fixor Investi pankrotihalduriks Sirje Taela. Kohtu määruse järgi tuleb võlgniku vanne võtta nii Fixor Investi praeguselt juhatuse liikmelt Avo Grafilt kui endiselt juhatuse liikmelt Oliver Nääsilt 28. juunil. Võlausaldajate esimene üldkoosolek on plaanis samal päeval pärast vannete andmist, teatas BNS.

Võlausaldajad on kohustatud hiljemalt kahe kuu jooksul teatama pankrotihaldurile kõigist oma enne pankroti väljakuulutamist tekkinud nõuetest võlgniku vastu, sõltumata nõude tekkimise alusest ja nõude täitmise tähtajast. Kõik isikud, kelle valduses on võlgnikule kuuluv vara või kellel on varalisi kohustusi võlgniku suhtes, on kohustatud selle kohta andma teavet pankrotihaldurile.

"Pankroti väljakuulutamine oli ootuspärane," ütles BNS-ile Casa Estonet esindav vandeadvokaat Enno Heringson. Tema sõnul oli Fixor Investi saatus sisuliselt otsustatud hetkel, kui ettevõte otsustas mitte tasuda Tallinna vanalinnas asuva McDonald'si asukohana tuntud kinnistu hoonestusõiguse võlgnevust ja "asus otsima juriidiliselt äärmiselt kaheldavaid põhjendusi, miks hoonestusõiguse tasu mitte maksta".

"Mulle jäänud mulje kohaselt tehti seda lootuses, et juba sellel hetkel üle 80 eluaasta eakad omanikud Gabriel Abramson ja David Abramson ei oska ennast keerukate juriidiliste skeemide vastu kaitsta. Paraku oskasid," lisas Heringson.

Varasema info järgi keeldus riigikohus veebruaris võtmast menetlusse Fixor Investi kassatsioonkaebust alamate astmete lahenditele, kus tunnustati seni Fixor Investile kuulunud McDonald'si asukohana tuntud kinnistu hoonestusõiguse langemist kinnistu omanikule Casa Estonele.

Heringson on varem öelnud, et Fixor Invest on Casa Estonele võlgu olulisi summasid, seda nii hoonestusõiguse tasu eest kui omandatud võlanõude alusel.

Kinnisturegistri järgi omab Fixor Invest endiselt hoonestusõigust kinnistule Viru 24/Müürivahe 38/Valli 2. Heringsoni sõnul on jõustunud riigikohtu lahendi alusel Casa Estonel vaja vaid esitada vastav tahteavaldus, et Harju maakohtu kinnistusosakond kinnistusraamatus muudatuse teeks.

Heringsoni sõnul omandas Casa Estone kõnealuse kinnisasja 20. veebruaril 2009 Gabriel Abramsonilt ja David Abramsonilt. Heringsoni sõnul oli Fixor Invest selleks ajaks juba endistele omanikele võlgu hoonestusõiguse tasu ning viimased olid teinud firmale hoiatuse, et vastavalt lepingule langeb hoonestusõigus tagasi kinnisasja omanikele, kui 30 päeva jooksul võlgnevust ei tasuta.

Heringson märkis, et tollel hetkel tagasilangemise põhjuseks olnud võlgnevus oli väike – veidi üle 300.000 Eesti krooni. "Samas selle summa mittetasumine tõi kaasa hoonestusõiguse kaotuse, mida Fixor Invest on oma 2007. aasta majandusaruandes hinnanud enam kui 29 miljonit Eesti krooni väärt oleva kinnisvarainvesteeringuna," rääkis Heringson.

Viimane Fixor Investi majandusaruanne pärineb aastast 2007.

Abramsonide kinnistu hoonestusõigus liikus Fixor Investile 2003. aastal, hoonestusõigus seati 36 aastaks. Varasema info järgi üüris Fixor Invest kõnealuse kinnistu välja Eestis McDonald'si kiirtoidurestorane pidavale Premier Restaurants Eesti AS-ile 2030. aasta augusti lõpuni.