Ühisettevõtte peamiseks tegevusalaks saab uue põlvkonna põlevkiviõli tootmistehnoloogia Enefit müümine. Lepingute kogumaksumus on 110 miljonit eurot (1,7 miljardit krooni), teatas Eesti Energia.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütles sündmust kommenteerides: “Tänaste lepingutega paneme aluse ainulaadsele arenguhüppele Eesti energeetikas. Maailma parim õlitööstus vajab ka maailma parimat tehnoloogiat ning selle ehitamiseks on nüüd tee valla. Uue õlitehase ehitamine saab reaalsuseks.“

Ülejäävast soojusest saab elekter

Outoteci juhatuse esimees Tapani Järvinen sõnas: “Teame, et maailma põlevkivivarud ületavad tavapärase nafta varud kordades. Siiani on Outotec pakkunud keskkonnasõbralikke tehnoloogiaid kaevandus- ning metallitööstusele. Nüüd on meil hea meel pakkuda sama põlevkivitööstusele. Uuel, Eesti Energia ja Outoteci koostöös välja töötatud tehnoloogial on palju eeliseid nagu toorme maksimaalne kasutegur, madalamad heitmed ning elektritootmine protsessi jääksoojusest, mis garanteerivad vastavuse Euroopa Liidu keskkonnanormidele.”

Lepingud hõlmavad õlitehase termilise üksuse ehitamist, milles toimubki õlitootmise protsess ning mille tarnijaks on Outotec. “Õlitehase projekti juures on aga ainulaadne see, et ligi 50% tehase komponentidest ehitab Eesti Energia Tehnoloogiatööstus, seega saab projekti käigus rakendada kohalikku oskusteavet ning tööjõudu. Koostöö Outoteciga on meie Tehnoloogiatööstusele oluline tunnustus.“ toob Sandor Liive välja.

Lisaks allkirjastatakse ühisettevõtte aktsionäride leping, millega tuuakse ühisettevõte juriidiliselt ellu. Eesti Energial on ühisettevõttes 60% osalus ning Outotecil 40% osalus. Ettevõte annab litsentsi alusel tehnoloogia kasutusõiguse Eesti Energia Õlitööstusele. Uue õlitehase omanikuks on aga Eesti Energia.

Tehas valmib aastaks 2012

Rajatav õlitehas kasutab senisest keskkonnasõbralikumat, töökindlamat ja suurema ühikvõimsusega Enefit-tehnoloogiat, mis on välja arendatud Eesti Energia ja rahvusvahelise insenerfirma Outotec koostöös. Tegu on efektiivseima kommertskasutuses oleva põlevkivist vedelkütuste tootmise tehnoloogiaga, mis on praegu kasutusel oleva tahke soojuskandja protsessi edasiarendus. Tehas tarbib aastas 2,26 miljonit tonni põlevkivi, tootes aastas 2 miljonit barrelit põlevkiviõli ning 75 miljonit kuupmeetrit elektritootmises kasutatavat uttegaasi.

Lisaks on tehasega integreeritud 35 MW auruturbiin elektritootmiseks, mis kasutab ära õlitootmisel tekkivat jääksoojust. Tehase ehitus algab käesoleval aastal ning seade käivitatakse aastal 2012.

Outotec on üks maailma juhtivaid ettevõtteid maavarade ja metallide töötlemise tehnoloogia valdkonnas, mis pakub uuenduslikke ja keskkonnasõbralikke lahendusi erinevatele klientidele sellistes tööstusharudes nagu maavarade töötlemine, raua- ja terasetööstus, alumiiniumi ja värviliste metallide tööstus. Outotec Oyj on noteeritud Nasdaq OMX Helsingi börsil.