Karul rohkelt kulda

Armin Karu suurosalusega börsifirma Olympic Entertainment Group AS väljus kriisist edukate ümberkorralduste abiga sedavõrd hästi, et piltlikult öeldes supleb rahas. Seisvale rahale leiti Eestis üsna omapärane investeerimissiht, nimelt kuld. Veelgi enam, millalgi sügisel möödus kasiinofirma kullavarude suuruselt Eesti Pangast. Kõige suurem kullavaru on Eestis Alar Tammingu suurosalusega valuuta- ja kullafirmal Tavid AS. Olenevalt perioodist võib ettevõttel olla isegi pool tonni kulda ehk kaks korda eelnimetatutest rohkem.

Regio viib Mekasse

Samal ajal nii üllatav kui ka eeskujulik on juhiametist tagasi tõmbunud Teet Jagomäe asutatud geoinfosüsteemide ja kaardifirma Regio edu. Ettevõte hakkas aastaid tagasi keerulisele, kaugele ja tundmatule islamimaailmale arendusi pakkuma, see päädis lõppeval aastal sümboolse tulemusega: Saudi Araabias pandi püsti mobiilne positsioneerimislahendus, mis aitab palveränduritel jõuda Mekasse.

Skandaal: börsifirmat juhib kurjategija

Eesti ettevõtluskultuuri raputas skandaal, kui aktsiate esmaemissioonilt ligi miljard krooni kogunud ja buumi ajal sisuliselt kogu summa ära raisanud börsifirma Arco Vara nimetas ettevõtte juhiks kriminaalselt karistatud endise advokaadi Tarmo Silla. Mitte ainult avalikkus, vaid ka reeglina vaoshoitud Finantsinspektsioon sattus marru ja nimetas Silla valimise Arco Vara juhatusse häbiks ja maineriskiks Eesti väärtpaberiturule. Vaatamata survele, ei ole Tarmo Silda välja vahetatud. Inspektsioon plaanib seadust muuta nii, et selline asi enam ei korduks.

Lõputu õudus pöördus eduks

Enneolematud 42 kuud ehk 14 kvartalit ehk 3,5 aastat kestis Eesti rõivatööstuse lipulaeva Baltika kahjumiperiood. Vaatamata aktsiahinna kukkumisele ja ohtrale kriitikale ei vahetatud sel perioodil välja juhtkonda eesotsas karismaatilise Meelis Milderiga. Vastupidi – ettevõttesse pumbati hoolimata süvenevast agooniast pidevalt raha juurde. Ootuste kiuste tuul pöördus ja risk õigustas end. Ettevõte on olnud kaks kvartalit kasumis.

Eesti suurim erainvestor on rootslane

Tallinna börsi kriitikud heidavad ette, et turg on väike ja nii on keeruline sellelt teenida. Aastaga peaaegu märkamatult Eesti suurimaks erainvestoriks kerkinud rootslane Sven Lennart Alpstal tõestab vastupidist. Kuressaares asuva Luksusjaht AS-i omanik Alpstal suurendas sel aastal oma paigutusi Tallinna börsile kuni seitsme miljonini ja teenis kopsaka kasumi. Tema lemmikud on laevafirma Tallink ja ehituskontsern Nordecon.

Ebaõnnestunud tagasitulek

Kurikuulsa itaalia ärimehe Ernesto Preatoni suuromanduses oleva kinnisvarafirma Pro Kapitali tagasitulek börsile ebaõnnestus. 11 aastat tagasi Tallinna börsilt lahkunud Pro Kapital soovis koguda projektide rahastamiseks 76 miljonit eurot, kuid investorite vähese huvi tõttu aktsiate esmaemissioon tühistati. Tõsi, paar kuud hiljem novembris ühines Pro Kapital börsi lisanimekirjaga, kuid sedagi saatis skandaal, kui aktsiahind puhuti kuntslikult kõrgeks, kuna aktsiatega tegid tehinguid vanad omanikud, sealhulgas Ernesto Preatoni.

Buumiaja ülikallid prohmakad

Seda, et buumi ajal ostud Tallinna kesklinnas asuvat magusat krunti ei saa tänavu ka 70% allahindlusega maha müüdud, ei näinud ette ilmselt ka äärmuslikud pessimistid oma luupainajalikes unenägudes. Kuid just nii läks endisele metalliärimehele Viktor Levadale kuulunud ettevõtte kinnisvarabuumi tipus ostetud Olümpia hotelli vastas asuvate kinnistutega, mis jäid ka teisel katsel müümata, kuigi nende hind oli langenud juba ligi 68% 45,6 miljoni euroselt soetushinnalt 14,75 miljoni euroni.

Riskiinvestor pöördus naftaväljadele

Nii Eestis, Lätis kui ka Poolas tööstusettevõtete omanikuks olnud buumiaja riskiinvestori Indrek Rahumaa äriimpeerium koodnimega Alta Kapital, mis tugines Swedbanki ja Rahumaa firmade vahel toimunud rahaliikumisele, varises kriisi ajal kuulsusetult kokku. Rahumaa on leidnud uue väljundi, ajades äri Venemaa naftaga. Rahumaal on osalus Stockholmis registreeritud ettevõttes Selena Oil & Gas. Ettevõte rajati koos kunagise ühispankuri Jürgen Lambi, Suurbritanniast pärit John Bonfieldi ning Vene päritolu investorite Oleg Popovi ja Vjatšeslav Peršukoviga juba 2010. aastal ning 2011 toodeti naftat neljal väljal. Esialgu on ettevõtmine tootnud siiski vaid kahjumit.