"Tegudeni viis mind täiesti juhuslik olukord. Mäletan, et uudistes räägiti taas turgude muutustest ja aktsiate hindadest ja läksin pärast seda kosmeetikapoodi. Vaatasin seal ka uusi huulepulkasid ning sel hetkel tekkis peas äkki seos - selle huulepulga eest saaksin kolm Tallinna Kaubamaja aktsiat. Sel hetkel otsus sündiski."

Kuna naine ei omanud mingit ettekujutust mismoodi aktsiaturule sisenemine käib, siis valis ta oma tutvusringkonnast sõbra ja helistas talle sealsamas poes.

Hakkas osanikuks

Sõber oli mõistagi arvamusel, et kolme aktsiaga ei teeniks ta suurt midagi. "Tahtsin enne suurte summade mängu panemist paremini aru saada, kuidas kogu protsess käib. Tema soovitas mul proovida hoopis toormeturgu, mis on kohati oluliselt stabiilsem kui erinevate firmade aktsiad, mille puhul peaks majanduspilti väga hästi mõistma ja pidevalt jälgima. Sinna minemiseks vajasin aga oluliselt suuremaid investeeringuid. Nii sündiski eesmärk - kui saan asja selgeks, siis hakkan järjepidevalt raha sinna suunama," lisas Inge, kes esialgu pani mängu väikesed summad. "Õppisin samal ajal ülikoolis, tegin tööd ja katsin ka võetud laenukohustusi. Väärtpaberiturg polnud minu jaoks prioriteetide tipus. Seepärast ei võtnud ma seda kohe alguses ka väga tõsiselt käsile."

Kui ta aga perioodi kasumi/kahjumi kokku võttis, siis selgus, et oli aastaga 2,8% kasumit teeninud. Summa polnud tema hinnangul küll suur, kuid arvestades seda, et ta polnud ka väga aktiivne ja alles õppis investeerimismaailma tundma, siis polnud tulemus ka kõige halvem.

Järgmisena investeeris ta hoopis ettevõtlusesse. "Oma töökohast ma loobuda ei soovinud ja liigset vaba aega mul ka polnud, et tõsisemalt oma ettevõtmisega tegeleda. Juhus viis mind aga kokku inimesega, kellel oli idee, aga puudus kapital. Nii sai minust osanik, kes igapäevatöösse ei sekkunud ning kelle kanda jäi n.ö finantsarvestus. Firmal läks päris kenasti," meenutas naine ja lisas: "Oma osaluse müüsin ma teisele omanikule paari aasta pärast maha. Meie nägemus firma arengut puudutavates küsimustes läks lihtsalt kardinaalselt lahku. Kuna olin oma osalusega juba viisakalt teeninud, siis tundus see otsus ka ainuõige."

Investeeris kinnisvarasse

Oma osaluse müüs ta maha buumi tipus ja teenitud raha eest soovis ta osta omale suurema kodu. Kuna ühtki head pakkumist turul parasjagu polnud, siis otsustas ta oodata. "Vaid mõni kuu hiljem hakkasid masu häirekellad kõlisema ja nägin, kuidas kõik kokku varises. Mõistsin, et olin teinud parima otsuse, et ei tormanud kohe uut kodu ostma. See korter, mida vaatasin maksis aasta pärast vaid 1/3 sellest mida varem küsiti," nentis ta.
Selle asemel, et osta endale suurem ja uhkem kodu, investeeris ta just masu ajal kinnisvarasse, mis ei asunud tookord küll kõige paremas piirkonnas, kuid linna arengukava jälgides oli sellel kinnisvaral väga suur tulevik.

"Mingi osa rahast paigutasin ka väärtpaberitesse, sest ka selle olin endale selgeks teinud. Alati peab olema piisavalt vaba raha, kuid pangas teda niisama hoida pole ka mõtet. Inflatsioon sööb ta ära," meenutas Inge, kes ei kahetse ühtki oma otsust. "Suuremat sorti kaotusi pole olnud. Pigem võidud. Suurim kasumikoht on muidugi kinnisvara. Juba praegu on selle hind sisuliselt kümnekordne," tõdes ta rahulolevalt.

Ära investeeri end tühjaks
Neile, kes ei tea, kuidas investeerimismaailmas alustada, soovitab Inge alati püüda kapitali kasvatada. Säästude kogumisel aitab ka rahatarkuse grupp Kogumispäevik, kus antakse nõu, kuidas rahalist puhvrit koguda ja igapäevaselt säästa ning investeerida.
"Kui tahad alustada investeeringutega oma palgast säästude näol, siis liigu tasa ja targu. Ära iialgi investeeri ennast tühjaks. Elus lihtsalt vahel jooksevad väga head investeerimisvõimalused ette ja siis on väga kurb olla, kui sul just sel hetkel pole kapitali, mida sinna paigutada," lisas Inge, kes soovitab proovida erinevaid investeerimisviise. "Selle kõige juures tuleb aga olla kannatlik, pidevalt õppida ja sihti silme ees hoida. Kindel on aga see, et ka väikeste summadega on võimalik investeerimist alustada."