Suurbritannia edukaimate kokkade edetabeli selge juht Jamie Oliver on viimase 10 aastaga ehitanud kulinaariaimpeeriumi, mis toob igal aastal kasu umbes miljard krooni.

Mõned aastad tagasi oli väga ebapopulaarne tunnistada, et Jamie Oliver meeldib. Täna on kõik vähegi toitu nautivad inimesed tema usku. Raamatud, ajakirjad, kokandustarbed, telesaaated ja restoranid, kõik mis kannavad Jamie Oliveri nime, on mehe muutnud suurimaks Suurbritaania varanduseks, vahendab Daily Mail.

Jamie riskis oma abielu, reputatsiooni ning restoranidega, et luua heategevuslik toidukoht Viisteist ehk Fifteen. Meest on pidevalt narritud ja halvustatud nii tema veidra artikulatsiooni ja aktsendi pärast, sellepärast, et tal on jube suur keel ning kuna ta ei suuda iialgi kanda lipsu.

Teda on kutsutud meediahooraks, kuna kasutab meediat ära kõikide endale südamelähedaste teemade tutvustamimseks ning halvustatud, kuna võttis avalikult üheks päevaks restorani Fifteen menüüsse Heinzi oad, vastutasuks suurele annetusele.

Telekokk on väitnud intervjuus, et brittidele meeldib vihata inimesi, kes teevad head. Jami on muuseas vaid teine inimene Harry POtteri raamatute autori JK Rowlingu järel, kes on müünud raamatuid riigis ligi kahe miljardi krooni väärtuses.

Oliveri viimane raamat “Jamie 30 minuti road”, mis ilmus septembri lõpus, on Briti Saarte kiireimini müüv raamat, olles müünud tänaseks enam kui pool miljonit koopiat. Seda olenemata krõbedast, ligi 450 kroonisest letihinnast.

Jamie Oliveri tugevuseks peetakse lihtsust ning tervislikkust. Mees on aastaid olnud nii öelda tervisliku toitumise eestkõnelejaks, üritades lausa riiklikul tasemel muuta paremaks koolitoite ning tehes ülemaailmseid kampaaniaid tervisliku toitumise teemadel. 

Alustades kaheksa aastaselt kokana oma isa Essexi pubis, tunneb Oliver väga hästi, kuidas kiiresti ja maitsvalt luua värsket ja ürtide- ning maitserikast toitu. 

Kui kõik muud rikkad ja ilusad satuvad alatas skandaalidesse ning pressi, on Oliver puhas nagu vastsündinud laps — tema abielu on korras, ärid õitsevad, ta ei kola juuatäis peaga ööklubides ega tee roppe väljaütlemisi ajakirjanduses. Oliver on abielus oma keskkooli aegse kallimaga, neil on neli last. 

Kui teine Suurbritannia kuulus telekokk Nigella Lawson on abielus multimiljonäriga ning tema isa on endine riigiminister ning tema tee tipp pole käinud läbi kuigi suurte raskuste, on Oliver selge näide sellest, et nüri järjepidevus ning kirg toidu vastu võib tuua suure edu. 

Mees on väärt iga senti oma ligi kahe miljardi krooni suurusest varandusest.