Organismi veevajadus on 28–35 ml kehakaalu kg kohta. Näiteks 60 kg kaaluval inimesel on päevane veevajadus seega 2,4 liitrit. Põhikogus veest saadakse toiduga. Enim vett saadakse puu- ja köögiviljadest, suppidest, teest, kohvist, mahladest, karastusjookidest.

Jookide kaudu võiks saada ligikaudu 1 liitri vett päevas. Vesi ei anna organismile toiduenergiat, kuid on hädavajalik normaalseks elutalitluseks. Mineraalvee tarbimisel on oluline jälgida vee mineraalainetesisaldust.

Vee liigne joomine, mida soovitavad nn terviseeksperdid ilu ja vitaalsuse nimel, ei ole leidnud teaduslikku kinnitust. Rohke ja kestev ülemäärane veetarbimine koormab südant ja neerusid. Higistamise korral on nõrgalt soolakas vesi ideaalne jook, mis taastab ka organismist väljutatud soolade varud.

Vee kvaliteet vastab joogivee nõuetele, kui ta keemiline koostis on suhteliselt stabiilne, mineraalsoolade ja orgaaniliste ainete hulk ei ületa lubatud väärtusi, lahustunud gaasid ja soolad ei viita reostumisele ega orgaanilise aine lagunemissaadustele ning kui mürgiseid aineid ei ole üle piirsisalduse.

Allikad: toitumine.ee; keskkonnatehnika.ee