Tarmukad eestlased ei visanud aga püssi põõsasse, vaid palkasid Venemaalt advokaadid ning andsid asja Novgorodis arbitraažikohtusse. Samuti esitasid nad kaebuse Peterburi majanduskuritegude uurijatele, sest nende äripartner ja ühisettevõtte juht, Novgorodi lugupeetud metsaärimees Anatoli Plaksin on korduvalt võltsinud dokumente.

KR Priidu nõukogu esimehe Kalle Raja sõnul said nad tänavu jaanuaris juhuslikult teada, et Plaksin oli ajutise sisseveo režiimi peal olnud masinad nende teadmata vormistanud nii, et need olid vabas kasutuses. Nimelt kui Venemaal on sõidukile kehtestatud deklaratsioon Import 40, tähendab see, et kõik maksud Vene riigi ees on tasutud ja masinaga võib teha, mida tahad.

KR Priidu juhatuse esimees Peeter Kroonberg meenutab seika, kuidas Plaksin saatis neile faksiga üht metsamasinat puudutava ostu-müügilepingu ning palus Rajal kui Eesti-poolsel esindajal sellele alla kirjutada. “Kui Kalle keeldus, siis ütles Plaksin, et pole vajagi. Sest ta oli veendunud, et dokumendid Raja võltsitud allkirjaga lähevad tollis ja mujal ludinal läbi. Ja läksidki läbi!”

Kroonberg tunnistab, et ka üks vaidlusalustest masinatest, tegelikult 2,5 miljonit krooni maksev metsaveotraktor oli hinnatud 0,6 miljonile kroonile, et vältida röövellikku tollimaksu. “Me saame täielikult aru, et seda masinat tagasi Eestisse tuua ei saa, sest siis visatakse meile nina peale, et me pole masinat üle piiri viies ausad olnud,” räägib Kroonberg. “Meie soov ei olegi masinad tagasi tuua, vaid panna nad Venemaal tulutoovalt tööle.” Kroonberg lisab, et liisitud metsaveoauto Volvo eest on nad tolli maksnud ausalt ehk täie rauaga.