Merger Marketi tehinguteturu ülevaate üks analüütikutest, Raidla Ellex tehingutemeeskonna juht Sven Papp ütles, et Baltikumi tehinguturu maht moodustas raporti andmetel eelmisel aastal 558 miljonit eurot, mis on tehingute koguarvult 19% vähem kui eelneval aastal, kuid kogumahult pea poole võrra väiksem. „Eesti tehingud moodustasid eelneval aastal Balti turust 5%, mis näitab eelkõige suurte ja mahukate investeeringute vähesust tervikuna, kuid ka mitmete mõjukate ja läbi räägitud tehingute realiseerumist pigem sel aastal,“ lisas Papp.

Eelmise aasta Eesti tehinguturgu iseloomustab Sven Papi sõnul peamiselt kolm faktorit. Tehinguteturg tervikuna oli mullu küll mõõdukalt aktiivne, kuid suuremahulisi investeeringuid oli väga vähe.

„Eesti majandus tervikuna ei ole nii põnev ja atraktiivne, see on kindlasti üks teema, millele tasuks suurelt mõelda. Kuid paljuski on tegu ka väikesele turule omase volatiivsusega ehk iga suur tehing muudab pilti oluliselt,“ lausus Papp. Mitmed olulised tehingud, mis olid eelmisel aastal töös ja läbirääkimiste järgus, said allkirjastatud tänavu esimeses kvartalis või saavad teises-kolmandas, näiteks Eesti Gaasi minek taas Eesti kapitali kätte või Danske varahaldusettevõtte Danske Capitali ost LHV poolt.

„Siit ka teine trend, mis Eesti turgu iseloomustab. Kastanid toob täna välja kodumaine kapital. Eelnevalt sai oodatud välisinvesteeringuid, kuid praegu on ring täis ja kodumaine kapital ostab välja väliskapitali,“ väidab Sven Papp, toetudes oma praktilisele kogemusele, olles nõustanud peale eeltoodud Eesti Gaasi ja Danske Capitali ka Lukoili tanklatemüüki eelmisel aastal Olerexile, mis oli üks mõjukamaid Eesti tehinguid eelmisel aastal. „Sellel on nii halb kui ka hea pool. Ühest küljest ei jää meil muud üle, Eesti tehinguturg on paljuski meie endi kätes, sest välisinvesteeringud liiguvad välja. Teisest küljest on majandus alati tsükliline ning kodumaisel kapitalil on soodsam võimalus end taas sisse osta ja juhtida,“ lisas Sven Papp.

Eesti suuremad tehingud eelmisel aastal olid Raidla Ellexi partneri Sven Papi analüüsi alusel Nordic Cinema Group`i ost Bridgepointi poolt, müüjaks Ratos Bonnier. Balti TOP-i pääses ka Graanul Investi poolt Läti firma SIA Latrgan ost. Nordea panga online-kauplemissüsteemi Põhjamaades ja Balti riikides müük Nets Holding AS-ile oli oluline tehing nii tehnoloogia- kui ka pangandussektoris. Bang ja Olufsen Eesti divisjoni müük Harman Kardonile on hea näide rahvusvahelisest majandusruumist, mille osa Eesti on. Samuti oli üks Eesti olulisemaid tehinguid Lukoili tanklaketi ost Olerexi poolt eelmisel aastal.

Eestis oli Sven Papi hinnangul peamiseks vedajaks kinnisvaratehingud, suurimad olid siinkohal Radisson Blue Sky Hoteli ost Eften Kinnisvarafond II poolt ning BPT Optima portfelli kuuluvad Tallina kolm ärihoonet, mis müüdi Partners Groupile. Sel aastal olid Ellexi bürood nõustajaks Baltimaade ühe suurima kinnisvaratehingu juures, mis tõi SEB peahoonele uue omaniku.

Ellexi ja Merger Marketi raport näitab, et Baltikumi välisinvesteeringud on seotud põhjamaadega, Põhjamaadest tuli Balti riikidesse investeeringutena ca 87 miljonit eurot eelmisel aastal. Tõusnud on kodumaiste tehingute arv, moodustades kokku 56% tehingutest, eelneva aasta vastav number oli 49%.

Merger Market on sõltumatu ühinemiste ja ülevõtmiste reitinguagentuur, mis annab ülevaate tehinguteturul toimuvast üle maailma.
www.raidlaellex.ee
www.mergermarketgroup.com

Jaga
Kommentaarid