„Eelmisel aastal oli kinnisvaratehinguid Eestis rohkem, kui eelneval aastal. Samuti pääsesid mitmed tehingud ka Eesti mahukamate ja mõjukamate tehingute TOP-i,“ lausus mitmeid olulisi kinnisvaratehinguid nõustanud Raidla Ellexi advokaat Martin Triipan ning tõdes, et trend jätkub tänavugi.

Eelmise aasta mõjukamate kinnisvaratehingutena võib Triipani sõnul välja tuua BPT Optima portfelli kuuluva Tallina kolme ärihoone müüki Partners Groupile. Samuti Hotel Astlanda Hotelli AS täisosaluse (Radisson Blu Sky Hotel) müüki Eften Kinnisvarafond II-le.

Tehingumahult ei saa Triipani sõnul alahinnata Rimi kaupluste kinnisvaratehingut Colonna Kinnisvarale. Eelmisel aastal viidi lõpule ka Solaris Keskuse müük. Mitmed olulised tehingud viis läbi East Capital, müües Nurmenuku keskuse ning ostes Vesse kaubanduskeskuse. Kindlasti on oma osa kinnisvaraturu elavnemisel ka Porto Franco kinnisvaraarendusel.
Balti turul tervikuna jäid kinnisvaratehingud alla mitmetele energeetika ja infrastruktuuri suurtehingutele, kuid tehingute arvu kasv on tuntav ka Lätis ja Leedus.

East Capitali kinnisvaratehingutes nõustanud Raidla Ellex nõunik Martin Käerdi sõnul on head, suured kinnisvaraobjektid Eestis hinnatud investeering ning aktiivsus sektoris olemas. „Välismaise kinnisvarafondi huvi võiks olla just suured objektid, mida täna Eestis on pigem vähe, mistõttu kinnisvaratehingute mahud jäävad pigem alla 100 miljoni euro,“ lisas Käerdi.

Kui Eesti tehinguteturgi eelmisel ja ka sel aastal iseloomustab kodumaise kapitali taastõus ning välisinvesteeringute tagasitõmbumine, siis kinnisvarasektor seda trendi ei kinnita.

„Peamine investor kinnisvarasektoris on pigem rahvusvaheline kinnisvarafond, kodumaist kapitali selles sektoris näha ei ole,“ lisas Käerdi.

Aktiivsus kinnisvarasektoris jätkub ka tänavu. Eelmisel nädalal viidi lõpule Baltikumi üks suurtehing. Raidla Ellex koostöös oma Leedu bürooga oli nõustajaks Baltimaade ühe suurima kinnisvaratehingu juures, mis tõi SEB peahoonele uue omaniku. Ellexi meeskond nõustas firmat Laurus Properties Baltimaade kinnisvaraportfelli omandamisel Geneba Baltic (ES) Investments UÜ-lt. Portfelli kuulub 42 äriobjekti, mille peamiseks üürnikuks on SEB Baltimaade filiaalid.

Londonis avaldatud Merger Marketi ja Ellexi koostöös valminud tehinguteturu raporti andmetel moodustas Balti turg eelmisel aastal 558 miljonit eurot, mis tehingute koguarvult on 19% vähem, kui eelneval aastal, kuid kogumahult pea poole võrra väiksem ehk 46% võrreldes eelneva aastaga. „Eesti tehingud moodustasid eelneval aastal Balti turust 5%, mis näitab eelkõige suurte ja mahukate investeeringute vähesust tervikuna, kuid ka mitmete mõjukate ja mahukate tehingute realiseerumist Eestis pigem sel aastal,“ lisas Papp.

Ellex on Balti kolme juhtiva ja kõrgeima reitinguga advokaadibüroo ühendus Eestis, Lätis ja Leedus. 1993. aastal asutatud Raidla Ellex on Eesti kõrgeima reitinguga advokaadibüroo. Büroo osutab õigusteenust kõikides olulisemates ärisektorites ning on olnud seotud väga paljude oluliste M&A ja finantseerimistehingute nõustamisega, samuti esindanud kliente suuremahulistes ja keerukates vaidlustes. Büroo advokaadid on osalenud õigusloomes, võttes osa enam kui neljakümne seaduse ja seaduseelnõu koostamisest. Raidla Ellex on ainus Eesti advokaadibüroo, mis on juhtiva rahvusvahelise reitingufirma Chambers & Partners poolt hinnatud kõrgeimas kategoorias nii tehingute kui ka vaidluste osas.

Merger Market on sõltumatu ühinemiste ja ülevõtmiste reitinguagentuur, mis annab ülevaate tehinguteturul toimuvast üle maailma.

Jaga
Kommentaarid