Keskkonnaministeerium koos­tas tulevaste keskkonnatasude prognoosi, milles on määratud nii keskkonnatasude alam- kui ka ülempiir. Ministeeriumi keskkonnaökonoomika ja kontrolli nõuniku Eva Kraavi sõnul on uues keskkonnatasude seaduse eelnõus esitatud alammäärad kehtestatud praegu kehtivate määrade järgi. Ülemmääraks võttis keskkonnaministeerium tasumäära, mis võiks rakenduda umbes kümne aasta pärast.

“Konkreetsed tasumäärad lepitakse kokku siis, kui loodusvarade kasutusõiguse tasumäärad kehtestatakse. Need kehtestatakse valitsuse määrustega pärast seda, kui keskkonnatasude seadus on vastu võetud,” teatas Kraav.

Tema sõnul on keskkonnatasud on vaid osa ökomaksureformist ja seega tuleb nende tõusu analüüsida koos tulumaksu alanemise ja pensionide tõusuga. Kraavi sõnul tegi keskkonnaministeerium analüüsi vaid keskkonnatasude kohta, et leida, kui palju iga tasuliigi tõstmine mõjutab keskmist Eesti inimest loodusvarade otsese kasutajana ja saastajana.

“Samuti hinnati mõju elektri ja soojuse hinnale. Need andmed on praegu ka kooskõlas energiaturu inspektsiooni andmetega,” sõnas ta ja lisas, et mõju kõikidele ettevõtete tootmiskuludele on praktiliselt võimatu hinnata, kuna statistika ei kajasta ettevõtete tootmiskulusid.