“Maksumaksja jaoks tekib sisekontrolliüksuse näol partner, kelle poole on alati võimalik pöörduda informatsiooni ja pretensioonidega, mis puudutavad ametniku väärkäitumist,” teatas maksuamet kolmapäev.

Maksuameti sisekontrolli tegevus tuli teravamalt päevakorda seoses tänavu ilmnenud juhtumitega, mil ametnikud põhjendamatult tuhninud maksumaksjate andmebaasides.

Kuigi ametnike tegevuse kontrollimisega on ka seni jõudumööda tegeldud, tunnistasid nii tolli- kui ka maksuamet, et praeguseks on jõutud arengus seisu, kus olemasolev sisekontrollisüsteem ei rahulda ametite vajadusi.

Nii peaks järgmisest aastast alates toimima mõlemas ametis spetsiaalsed sisekontrolliüksused. Ametite võimalikul ühinemisel järgmise aasta veebruaris luuakse ühine osakond.

“Loodava osakonna põhiülesandeks on ametnike tegevuse seaduslikkuse kontrollimine ehk kõige otsesemalt võitlus korruptsiooniga,” selgitas maksuamet. “See hõlmab endas nii infosüsteemide kasutamise monitooringut, distsiplinaarmenetlust kui ka isikuriskide analüüsi.”

Maksuameti peadirektori kohusetäitja ja tolliameti juhi Aivar Rehe sõnul tegeles nende asjadega seni siseauditi meeskond, kelle prioriteedid on aga pigem ametite süsteemide ja protsesside hindamine, mitte aga töötajate tegevus ja riskid.

Maksumaksjate Liidu juhatuse liikme Vello Vallaste sõnul on korruptsiooniga võitlemise vajadus nendes ametites mõistetav, iseasi, kas ja kuidas sellega hakkama saadakse.

“Ega Jüri Pihl niisama ei hoiatanud kuritegeliku maailma imbumisest riigistruktuuridesse, maksuamet oleks selleks üks magusamaid palasid. Seal on olemas andmed inimeste ja firmade rahalise seisundi kohta, kõike, mis sellistele jõududele huvi võiks pakkuda,” arutles Vallaste. “Kui nad suudaksid ühegi sellise tegelase kinni nabida, oleks see suur võit.”

Maksumaksja seisukohalt ei oma aga Vallaste sõnul olulist tähtsust, milliseid osakondi ja mis nimetustega maksuametis moodustatakse. “Pigem võib see isegi halb olla, sest siis on neil alati võimalus öelda, et sellega tegeleb sisekontroll,” lausus ta.

Maksumaksjat kimbutavad aga kohalikud maksuhaldurid ning nende peale peab olema endiselt võimalus otse n-ö Rehe kontorisse kaevata ning vaidele seadusega ettenähtud korras vastus saada, rääkis Vallaste.

Sisekontrolliosakonna suuruseks on planeeritud kümme inimest. Seda kavandatakse eelkõige tolli- ja maksuameti töötajate baasil, kuna valdkondade spetsiifika nõuab selle põhjalikku tundmist.

Kindlasti otsitakse võimalust kaasata politseikogemustega inimesi.