Kahe ehitusfirma juhid, kes loodavad Kilgilt kätte saada ehituse eest võlgu jäädud raha, leiavad, et Kilk astus selle sammu võlgadest pääsemiseks ja L.Rei pankroti ettevalmistuseks.

Zelluloosi vabaajakeskuse ehitanud AS L.Rei on Eesti Ehituse tütarfirmale Mapri Projekt koos viivistega võlgu 2,6 miljonit krooni ja Tartu ehitusfirmale KVL Ehitus 400 000 krooni. Kohtuprotsessid lõppesid hiljuti ehitajate võiduga.

Advokaat: Kilk põgeneb vastutuse eest

Kui Mapri Projektile maksmist kohustavat otsust saab Kilk edasi kaevata, siis KVL Ehituse osas otsus jõustus ja firma üks omanikke Erkki Viitkar jäi raha ootama.

Seda ei tulnud. 22. märtsil arestis kohtutäitur nõude tagamiseks L.Rei vallasvara: tütarfirma OÜ Overane osaku väärtusega miljon krooni. “Kui eile ühendust võtsime, öeldi, et firma pole enam Reinu oma, pöörduge uue omaniku poole,” rääkis Viitkar eelmisel neljapäeval.

Alates jaanuarist 2007 on L.Rei omanikeks Premia Invest OÜ ja Incom Holding OÜ. Esimene kuulub tuntud ja Kilgi poolt varemgi kasutatud firmade likvideerijale Aivar Tõnissonile. Teise omanik on Hannes Raag. Kilk on omanikeringist taandunud, kuid nõukogus on ta edasi.

Alates eelmisest kolmapäevast on L.Rei ainus juhatuse liige 29aastane Silver Eensaar, kelle nime taha anna äriregister suure hulga enamasti pankrotis või likvideerimisel olevaid ettevõtteid. Samal päeval registreeritud äriregistri kande muutusega kolis L.Rei Nõva valda.

“See on kindlasti kaunis koht, aga mida teeb Zelluloosi kompleksi omanik sellises külakeses?” sõnas üht võlausaldajat, OÜd Mapri Projekt esindav vandeadvokaat Taivo Ruus. Ruusi sõnul põgeneb Kilk vastutusest ja on alates 2005. aastast firma varasid ära tõstnud, küll tütarfirmadesse, küll teisel viisil.

Hoolimata kokkuleppest jäi Lumanil raha saamata

2004. aastal katkes Mapri Projekti kannatus ja juhid esitasid L.Rei kohta pankrotihagi. Seepeale said Eesti Ehituse juht Toomas Luman ja Rein Kilk kokkuleppele, et võlg klaaritakse ära. “Me loobusime avaldusest, sest nad justkui leppisid kokku,” jätkas Ruus. Raha aga ei tulnud, hoopis 2005. aasta novembris asus firmat juhtima Silver Eensaar.

Mapri Projekti juhataja Priit Jaagant rääkis, et viimati kohtus ta Kilgiga sügisel, kui nad kohtuniku ja ekspertidega käisid Zelluloosi kompleksi üle vaatamas. “Kohtunik veendus ka, et ehitustööd olid tehtud ja Kilk vassis vastuargumente esitades.”

Jaagant lisas, et vajadusel pööratakse nõue Kilgi vastu.

KVL Ehitus varemgi Kilgi käest petta saanud

Viitkar sõnas, et nad on varemgi Kilgi käest petta saanud. Firmal on saamata 180 000 krooni OÜst Papivabrik, mis läks pankrotti ja mida juhib nüüd Aivar Tõnisson. Lisaks on viimastel aastatel pankrotistunud või kustutatud Kilgiga seotud firmad Stukren, Meroltris, Roiu Majatehas Pindisain.

ASi L.Rei juht Silver Eensaar ütles reedel, et võla osas proovivad nad lahendust leida. Eensaar lisas, et ka KVL Ehitus on vaenulikult käitunud, pöördudes kohe kohtutäituri poole. Miks firma Nõvale registreeriti, jättis ta vastamata.

Rein Kilk: kahju tekitas firma eelmine juhtkond

Rein Kilk põhjendab Zelluloosi keskust haldava L.Rei võlgu kunagiste juhatuse liikmete Tarmo Teevälja ja Erliko Parisalu tegevusega ja koostööga nn Linnuvabriku grupeeringuga, millega läksid kaasa ka ehitusfirmad.

“Firmat on tugevalt räsinud eelmise juhtkonna kuritarvitused, kahe viimase aasta kahjum kokku oli 10 miljonit krooni,” alustas Kilk e-postiga saadetud vastust. Küsimusele, miks viidi firma Nõva valda, vastas Kilk, et see on ilusa maastikuga mereäärne ala, mis pakub hulga võimalusi kinnisvaraarenduseks.

Silver Eensaar on tema sõnul palgatud firmat saneerima ning finatsseisundit stabiliseerima. “Teevälja ja Parisalu koostöö nn Linnuvabriku grupi ja kahjuks ka mitme ehitusvõttega viis L.Rei pankrotieelsesse seisundisse ning suur osa äriühingu olulisi varasid omastati kelmuse ja riisumise teel, sealhulgas suurte fiktiivsete ehitusarvete maksmise kaudu,” kirjutas Kilk. “Omavahelistes kohtumistes tunnistasid nii allilm kui ka ehitusfirmad, et mind on tüssatud, kuid seda tehti nende arvates juriidiliselt korrektselt.”

Kilgi kinnitusel kuulus L.Reile 2000. aastate algul 14 ha kinnistuid Tallinna kesklinnas, suure osa sellest müüsid endised juhatuse liikmed võileivahinnaga maha. “Olen kindel, et käimasolevate kriminaalasjade lõppemisel saan enda varad tagasi,” lisas Kilk.

Kinnistud liikunud teistesse firmadesse

AS L.Rei on kahe tütarfirma asutaja: OÜ Overane ja OÜ Tallinna Kinnisvara. Viimasele kuulub 2004. aastast kaks kinnistut Zelluloosi keskuse juurde kuuluvast maast, mis on tükeldatud paljudeks kruntideks. L.Rei ise enam maad ei oma.

Suur osa kruntidest Tallinnas aadressil Tartu mnt 80 kuulub 2005. aastal asutatud Zelluloosi Kinnisvara OÜ-le.

Zelluloosi Kinnisvara omanik on Groosi Kinnisvara OÜ, mille üks osanikke on Kaido Groos.

Rein Kilgiga seob Groosi nõukogu liikme amet L.Rei tütarfirmas Tallinna Kinnisvara.

Üks Tartu maantee kinnistu on läinud L.Rei käest (Hansa Liisingu kaudu) ka Kilgi ainuomanduses olevale Elikante OÜ-le, mis on üks Kilgi baasettevõtteid.

Zelluloosi kompleksi varade liikumine
22.12.2004 oli L.Reil vara 68 miljoni krooni väärtuses ja võlgu 33 miljonit krooni.
AS L.Rei majandas Tallinnas Tartu mnt 80 (nn Zelluloosi kompleks) asuvaid kinnisasju peamiselt liisingulepingu alusel, osa kinnisasju kuulus ASile L.Rei, osa kuulus ASile Hansa Liising. Lisaks Zelluloosi kompleksile kuulus ASile L.Rei kinnisvara Kuressaares ja mujal Tallinnas. Rein Kilk on L.Rei nõukogu liige ja aktsionär.
10.12.2004 OÜ Mapri Projekt esitas Tartu maakohtule pankrotiavalduse.
15.12.2004 L.Rei võõrandas talle kuulunud kinnisvara (nt Tartu mnt 80k, Tartu mnt 80s) oma tütarfirmale OÜ Tallinna Kinnisvara. Osa Tallinnas ja Kuressaares asunud kinnisvara läks tütarfirmale OÜ Overane.
Kuna Rein Kilk lubas Toomas Lumanile, et ta tasub võla, kui Eesti Ehituse tütarfirma OÜ Mapri Projekt pankrotiavalduse tagasi võtab, võttiski ehitusfirma pankrotiavalduse tagasi.
Kilk lubadust ei täitnud. Seepärast esitas OÜ Mapri Projekt 09.05.2005 ASi L.Rei vastu kohtusse hagi. Teadaolevatest varadest arestiti hagi tagamiseks OÜ Tallinna Kinnisvara ja OÜ Overane osad.
13.10.2005 müüs AS Hansa Liising seni ASi L.Rei kui liisinguvõtja kasutuses olnud Tartu mnt 80, 80c, 80a, 80e, 80g, 80l, 80b, 80r, 80m, 80f, 80h kinnistud OÜ-le Zelluloosi Kinnisvara.
16.02.2007 on äriregister teinud L.Rei suhtes hoiatusmääruse registrist kustutamiseks. Majandusaasta aruanne on esitamata.
26.02.2007 otsusega rahuldas Harju maakohus Mapri Projekti hagi 2,56 miljoni krooni nõudes.
15.03.2007 esitas L.Rei aadressi muutmise ja teise registripiirkonda üleviimise avalduse. Alates 22.03.2007 on aadressiks Kivinõmme, Nõmmemaa küla, Nõva vald, Läänemaa
Allikas: Äripäev, kinnistusregister, äriregister

Kes on kes
Rein Kilk
Tuntud ärimees, kellel on Äripäeva rikaste TOPi andmetel vara 343 miljoni krooni väärtuses.
Erkki Viitkar
Talle kuulub KVL Ehitus, millele Kilgi firma peab maksma 400 000 krooni.