Helistasin eile Riigikogu kantseleisse sooviga saada intervjuud Riigikogu esimehelt Ene Ergmalt. “Aga ega Ene Ergma ei ole üldse selle eelnõuga seotud, sellel teemal on kõneisik Kristiina Ojuland, kes juhtis eelnõu koostamise töörühma,” öeldakse vastuseks.

Järgmisena valin Reformierakonna fraktsiooni pressinõuniku Peep Lillemägi numbri ning esitan palve rääkida Kristiina Ojulandiga. “Ma olen praegu hoopis mujal, ma ei oska midagi öelda,” tulevad põiklevad vastused, mis lõpevad ebamäärase lubadusega, et võib-olla pärast lõunat õnnestub midagi korraldada.

Ojulandi kontor saadab Ergma jutule

Saadan igaks juhuks Ojulandile ka SMSi, milles teatan, et Äripäev otsib temaga kontakti, ning juba viie minuti pärast saan uue tõreda kõne Peep Lillemägilt, kes esimese asjana teatab, et selles küsimuses on kõneisik hoopis Ene Ergma ja Kristiina Ojuland teemat ei kommenteeri. Informeerin pressinõunikku Riigikogu kantselei vastupidisest seisukohast, mille peale Lillemägi nõuab minult ärritunud toonil inimese nime, kes seda väitis. Kõne lõppeb tulutult. Intervjuud ei tule.

On aeg kaevikust välja ronida ja otse rindejoonele ehk siis Toompeale minna, kus mõne aja pärast algab Riigikogu infotund.

Enne seda saadan kõigile riigikogulastele e-kirja kolme küsimusega, mis puudutavad kuluhüvitiste jagamise korda muutvat seadust.

Muudatus jätab kulutused avalikkuse eest varju

Riigikogu koridoris õnnestub kinni püüda oravate ridadesse kuuluv Silver Meikar, kes ütleb, et teda juba hoiatati, et Äripäev võib selle teemaga läheneda, kuid soostub siiski rääkima. Koorub välja, et uue seaduse jõustumisel ei saa maksumaksja enam teada, kuidas riigikogulased riigi raha kasutavad.

“Tuleb nii välja, jah,” laiutab Meikar käsi.

Järgmisena saan nööbist kinni Villu Reiljanil, aga vaid hetkeks. “See teema mind absoluutselt ei koti!” teatab Reiljan sammu aeglustamata ning kaob istungitesaali.

Järgmine lootus on Reformierakonna peasekretär Kristen Michal, kes kergelt kimbatuses olles tunnistab, et ega keegi sel ebamugaval teemal sõna võtta ei soovi. Ainsaks lootuseks jääb Reformierakonna fraktsiooni pressinõuniku lubatud intervjuu Ojulandiga. Õhtul pärast järjekordset telefonikõnet saabub lõpuks Ojulandi kiri. Esitatud küsimustele ta seal siiski ei vasta.

Rahvaasemikel suu vett täis

Vaid seitse Riigikogu liiget 101st vastas Äripäeva küsimustele kuluhüvitisi puudutava seaduseelnõu kohta.

Äripäev saatis kõigile Riigikogu liikmetele e-kirja järgmiste küsimustega:

1. Kas peate otsust vabastada Riigikogu liikmed kohustusest oma kulutuste kohta aru anda õiglaseks ja põhjendatuks?

2. Kas kuluhüvitiste viimine ühtlaselt maksimaalse võimaliku määrani on mõistlik otsus?

3. Kuidas kavatsete eelnõu üle hääletada?

101 riigikogulasest vastas saadetud küsimustele vaid seitse, kellest kuus kuulub erakonda Eestimaa Rohelised.

Reformierakonnast teatab Meelis Atonen, et kõneisik on Keit Pentus. Pentus kirjutas, et seadust on välja töötatud kahe järjestikuse Riigikogu koosseisu ajal ja praegune variant on kompromiss, mille kiitsid heaks kõik Riigikogu fraktsioonid ja mis sai ka kõigi fraktsioonide esindajate allkirjad.

Keskerakondlane Jüri Ratas teatas telefoni teel, et kahjuks ei ole tal võimalik küsimustele vastata, sest fraktsioonis on kokku lepitud, et seda teemat kommenteerib ainult Toomas Varek. Sama sisuga e-kiri saabus ka Aadu Mustalt. Nii Isamaa ja Res Publica Liidu kui ka sotsiaaldemokraatide nimel saatis üldsõnalise vastuse pressiesindaja.

Rohelised vastasid, et ei pea ettepanekut vabastada Riigikogu liikmed kohustusest oma kuluhüvitiste arvel tehtavate kulutuste kohta aru anda õiglaseks ning on seisukohal, et mõistlik oleks kas jätkata kuluhüvitiste maksmisega vastavalt tegelikult tehtud kulutustele või kuluhüvitised kaotada ja tõsta selle ulatuses Riigikogu liikme töötasu. Lisaks leiavad rohelised, et kui see summa täies mahus palgale lisatakse, peaks see olema maksustatud.

Kommentaar

Kristiina Ojuland
Riigikogu liige

Parlamendierakondade ühine töörühm leidis, et saadikute kohustus koguda, säilitada ja esitada iga kuu kuludokumente oli ebaefektiivne ning koormav. Parlamendi liige teeb riiklikke ülesandeid täites paratamatult täiendavaid kulutusi.

Mul on piinlik sellepärast, et kulutšekid on mõnes ajalehes kujunenud omaette rubriigiks, mis viib tähelepanu saadikutöölt kõrvale. Kui põhitähelepanu all on valijatega kohtumisel söödud küpsised, aga mitte see, mis kohtumisel räägiti, halvustab see kogu parlamenti ja riivab Eesti demokraatia mainet.