Hinnatõusu taga on Rimi esindaja Katrin Batsi sõnul soov survestada kliente kasutama loodussõbralikemaid kandekotte nagu paberkotid ning riidekotid.

Lisaks tavakilekoti hinnatõusule langetas Rimi paberkoti ja riidekoti hindu. Kui seni maksis paberkott 19 senti, siis peale hinnalangust saab selle kätte 10 sendiga ning riidekoti hind langes 79 eurosendi peale, varasemalt maksis see 1,02 eurot.

Samas pole Batsi sõnul hinnamuutused ostjate harjumusi muutnud ning müüginumbrid on jäänud tavakilekoti hinnatõusust hoolimata samale tasemele varasemaga.

„Täna näitavad kauplustes soodsat paber- ja riidekoti hinda küll tavapärasest eristuvad kollased hinnasildid, ent oleme plaaninud lisakommunikatsiooni veelgi suurendada. Seda näiteks nii siseraadio, kui ka spetsiaalsete sedelite näol, mis kutsuvad üles ostukoti valimisel tegema keskkonnasõbralikku valikut,“ hellitab Bats lootust, et muutus võtab lihtsalt aega.

Keskmiselt müüb Rimi ühes kuus 9000 kilekotti ning tavatarbija on harjunud kasutama aastas keskmiselt umbes 300 kotti.

„Kui arvestada kõigi suuremate jaekettide kaupluste arvuga, selgub, et hinnanguliselt soetavad tarbijad ühes kuus kuni viis ja pool miljonit kilekotti. See tähendab aastas enam kui 66 miljonit kilekotti, millest enamus jõuab kahjuks ühel hetkel loodusesse,“ lisas Lilleoja.

Batsi sõnul ei näe Rimi võimalust kilekottide müümist päevapealt sootuks lõpetada. „Tarbijad on ikkagi harjunud neid kasutama ning tarbija harjumusi on raske muuta. Pigem panustame veel enam selgitustöösse ning loodame, et paberkoti soodsam hind aitab muuta klientide tarbimisharjumusi;“ avaldas Bats lootust.

Samas ei saa Batsi sõnul välistada, et ühel päeval eemaldatakse kilekotid täielikult müügilt. „Seda aga vaid juhul, kui näeme, et tarbijad on antud muudatusega kaasa tulnud ning eelistavadki enamikel juhtudel keskkonnasäästlikke paber- või riidekotte,“ sõnas Bats.

Kuna kilekott valmistatakse kõdunematust ainest polüeteenist võib selle lagunemine looduses erinevate hinnangute põhjal võtta aega kuni tuhat aastat, samas kui paberkott ning riidekott laguneb märksa kiiremini.