Eile kallines euro Rootsi krooni vastu enam kui 20 ööri, 9,90 Rootsi kroonile. Täna liigub Rootsi kroon euro vastu 9,86 euro kandis. Eile Rootsi krooni põrumise põhjuseks oli Rootsi keskpanga vihje, et rahapoliitikat lõdvendatakse edasi.

Rootsi kroon on odavaim alates 2010. aastast, kuna keskpank teatas, et valmistutakse ette võlakirjade ostuprogrammi jätkamiseks tuleval aastal. Lisaks vihjati, et intresstase jääb madalaks pikemaks ajaks, et viia inflatsioon eesmärgi poole.

Keskpank jättis eilsel istungil baasintressitaseme muutmata -0,50 protsendi tasemele. Sellist otsust ootasid Bloombergi poolt küsitletud 27 analüütikust 26.

Keskpanga juht Stefan Ingves ütles, et intressitaset ei tõsteta kuni 2018. aastani ja tõenäoline on intressitaseme veel negatiivsemaks ajamine.

Nordea Rootsi peaanalüütik Andreas Wallström ütles, et ta ootab detsembris keskpangalt intressikärbet tasemele -0,60 protsenti.

Rootsis on inflatsioon aeglustunud. Kui aasta algul kasvasid tarbijahinnad aastases arvestuses kuni 1,6 protsenti, siis septembriks aeglustus hinnatõus 1,2 protsendile.

Riksbank ehk Rootsi keskpank langetas tuleva aasta inflatsiooniprognoosi 1,8 protsendilt 1,4 protsendile ja 2018. aasta oma 2,6 protsendilt 2,2 protsendile. Tuleva aasta majanduskasvuks prognoosis keskpank 3,3 protsenti ja 2018. aasta omaks kaks protsenti.