Just nõnda juhtus ka augusti lõpul Eestisse jõudnud ühe suurema kohaliku rosinate hulgimüüja OÜ Sildest rosinapartiiga. Hollandi ja Saksa tarnijatega töötava Sildesti tegevjuht Vello Väljaste räägib, et Eestisse saabuvate rosinate kvaliteedisertifikaadil on kirjas “hallitust mitte üle 1000.” See tähendab, et 2–3 päeva spetsiaalses lahuses hoitud ühte grammi rosinaid ei tohi hakata katma rohkem kui nimetatud arv hallituskarvakesi.

Kontrollitava hallituse idanema minna võivad eosed ei ole rosinaid söövale inimesele ohtlikud. Heades hoiutingimustes seisavad rosinad kasutamiskõlblikuna kaks kuni neli aastat.

Ehkki Väljaste leidis, et ametnikega vaidlema minek on risk, otsustas ta ettekirjutuse vastu võidelda. Ikla piiripunktis kinni peetud rosinate tagasisaatmine oleks läinud maksma 20 000 krooni. Eelmisel aastal, kui Sildest suuremat kahju kandis, pidi ta ettekirjutuse alusel hävitama kaks tonni hallitusnorme ületavaid päevalilleseemneid.

“Kuulsin veterinaarameti piiriteenistusest, et kaheksast rosinate partiist osutuvad seitsmel proovid normi ületavaks,” räägib Väljaste. “See näitab, nagu Eestis ainult rämpsuga kaubeldaksegi.” Väljaste tegi märgukirja põllumajandusministeeriumisse, kuhu samasisuline taotlus oli jõudnud ka Sildesti suurimalt konkurendilt, Germund Hulgilt. Ministeeriumist on lubatud normid lähiajal üle vaadata ja muuta.