Eile tegid Eesti Paeliit, MTÜ Hooliv Jätkusuutlik Tallinn ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond avaliku pöördumise, milles nõuavad Sakala keskuse lammutusloa tühistamist. Sakala keskuse kaitseks oli eile õhtuks oma hääle andud juba poolsada inimest.

Uus Sakala juhatuse esimehe Ilmar Kompuse sõnul teeb tekkinud vastasseis teda kurvaks. Ta imestab, miks ei olnud oponentide häält kuulda siis, kui muinsuskaitseamet lammutuse heaks kiitis ehk siis, kui selle üle oleks olnud viimane aeg sisulist debatti pidada.

Kompus peab tõenäoliseks, et praeguses häälekuses mängivad oma rolli kevadel toimuvad valimised. “Avaldusi on hakanud tegema poliitikud ja erakonnad, kes kolme aasta jooksul ei ole projekti vastu kordagi sõna võtnud. See on kahetsusväärne, et oponendid ärkasid oma kategooriliste nõudmistega alles nüüd, kui mitu aastat on erinevate arhitektide, ekspertrühmade, linnaametnike ja arendajaga koostöös projekti lihvitud ning jõutud viimaks kõiki osapooli rahuldava tulemuseni,” nentis Kompus.

Arhitektide Liidu aseesimees Margit Mutso on nimetanud Sakala keskuse lammutamist barbaarsuseks, sest sellega irvitatakse arhitekt Raine Karbi loomingu üle. Kunstiakadeemia arhitektuuriajaloo professor Mart Kalm on väitnud, et praegu läbisurutav uus keskus pole seda väärt, et Sakala keskus maha lõhkuda.