Reeglina ei esinda Martin Krupp paljudes äritehingutes iseennast, vaid mõnda tundmatuks jääda soovivat ärimeest. Krupp on sama mees, kelle firmale neli aastat tagasi perekond Savisaar Tallinnas Nõmmel asuva kodu müüs ja kellelt maja sellel kevadel jällegi tagasi ostis. Krupp ei varjanud perekond Savisaarte Nõmme koduga majandamisel, et ta esindab vaid tundmatut investorit.

Edgar Savisaare poeg Erki kinnitab, et uues ühisfirmas Dalmonde esindab Martin Krupp vaid iseennast. Seda väidet on raske uskuda, sest Krupp on küll toimekas mees, kuid ainult juristina, lehtedes on temast tihti juttu seoses firmade likvideerimise või pankrotiga.

Ajakirjandus on mitmel korral kirjutanud temast kui variisikust. Näiteks võitis Martin Krupi firma läinud suvel Pärnu bussiettevõtte ATP erastamiskonkursi. Nüüd on end ettevõtte omanikuna avalikuks teinud Aivo Pärnale, Marcel Vichmanile ja Valter Keisile kuuluv Tartu bussifirma Tarbus.

“Dalmonde näol on tegemist ühe konkreetse projektiga, millest ei saa enne rääkida, kui see on valmis,” ütles Krupp, kes kinnitab ka, et esindab firmas ikka iseennast.

Dalmonde tegevjuht, 27aastane Edgar Savisaare poeg Erki: “Dalmonde on sihitud kinnisvara täiendavale soetamisele ja ettevõtete aktsiate omandamisele. Läbirääkimised ühe ettevõtte ostmise üle käivad ja loodan, et jõuavad veel sel aastal õnnelikult lõpule.”

Ühisfirma Dalmonde osanikud on Fixor Holding ja Kelvingi Kinnisvara Büroo. Äriregistri järgi on Fixori omanik Savisaar ja Kelvingi Kinnisvara Büroo omanik läbi mitme firma Krupp.

Fixor Holding on seesama firma, mis ostis eelmise aasta lõpus Keila-Joal tublisti üle kahe miljoni kroonise väärtusega suvila 500 000 krooni eest. Äripäevas on Erki Savisaar varem rääkinud, et Harjumaal on plaanis ühe ärimaaga seotud kinnisvaraarendus, samuti on olemas krunt Lääne-Virumaal.

Martin Krupi firma Kelvingi Kinnisvara Büroo on jõukas kinnisvara ja aktsiate poolest, kuid mitte väga aktiivne. Kelvingi Kinnisvara Büroole kuulub üheksa miljoni krooni väärtuses Kalevi aktsiaid, kaks korterit Tallinna kesklinnas — üks Maakri Majas ja teine Tartu maanteel –, samuti mereäärsed maatükid Saaremaal ja Muhus.

Tänu Kalevi aktsiatele sai Martin Krupp läinud aastal Äripäeva börsimiljonäride edetabelis 62. koha. Krupil on olnud tegemist Kalevi aktsiatega varemgi. Kelvingi Kinnisvara Büroo omanikfirma Hironymos käis aastatel 2001–2003 riigiga kohut seoses Talinvestile ja Jaak Roosipuule kuulunud Kalevi aktsiatega.

Edgar Savisaarelt ei õnnestunud sellele loole kommentaari saada, sest nii Keskerakonna kui ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiteenistused teatasid, et tegemist on Savisaare eraasjaga¬ ning keeldusid küsimusi vahendamast.

Nõmme kodu eest soolane rent

Savisaared müüsid oma Nõm¬¬¬¬me kodu 2001. aastal. Osa müügist saadud raha läks Ühispangalt ning osa väliseest¬laselt Ervin Hopilt võetud laenu tasumiseks.¬

Pärast maja müüki maksid Savisaared majas elamise eest iga kuu 13 000 krooni renti, selgub maja ostnud Domex Kinnisvara bilansist. Kokku maksid Savisaared renti 517 215 krooni.

Pärast majamüüki käitusid Savisaared, nagu oleks omanikku vahetanud raha, kuid mitte vara. Kohe pärast müüki seati majale hüpoteek Vilja Savisaare kasuks, mis tähendas, et uus omanik ei saanud majaga tehinguid teha ilma Vilja Savisaare nõusolekuta.

Hoone majandamiseks loodi firma Domex Kinnisvara, mille ainuke tehing oligi selle maja ostmine ja majandamine. Domexi omanik oli offshore-firma ja selle esindaja Eestis oli Martin Krupp.

Mõlemad, nii Edgar kui ka Vilja Savisaar soetasid võlakoormast vabanenult uued autod. Selle aasta aprillis ostsid Savisaared Nõmme maja tagasi, võttes selleks Ühispangast 3,27 mln krooni laenu.

Martin Krupp — tegus pankrotihaldur ja variisik

Martin Krupil, Edgar Savisaare äripartneril on kaks peamist tegevusvaldkonda: ta on Eesti üks tegusamaid pankrotihaldureid ja ta esineb firmades variisikuna.

Krupp peab konsultatsioonibürood Cavere ja tema nimega on läbi aegade seotud 297 firmat, mitmetes on ta aga esindanud mõnda tundmatuks jääda soovinud ärimeest.

Muu hulgas esindas Krupi firma mõni aasta tagasi pankrotistunud Talinvesti omanikku Jaak Roosipuud. Kaks aastat tagasi lõppes ringkonnakohtus kohtutee, mille tulemusel luhtus Krupi firma Hironymos püüdlus tagantjärele vormistatud tehinguga takistada 166 221 Kalevi aktsia minekut riigi omandusse. Aktsiad kuulusid kuni 2001. aastani Talinvestile ja olid panditud erastamisagentuurile. Hironymos sai tänavu juuni lõpus Edgar Savisaare partnerfirma Kelvingi Kinnisvara Büroo omanikuks.

Äripäev on kirjutanud Krupist seoses Saaremaa hulgimüügifirma likvideerimisega, kus äripartnerid kahtlustasid, et endised omanikud kandivad vara oma teise firmasse.

Savisaarel ühisfirma Martin Krupiga

Dalmonde

• ühisfirma on loodud juunis • tegevjuht on Erki Savisaar • osanikud on Fixor Holding, mille omanik on Edgar Savisaar, ja Kelvingi Kinnisvara Büroo, mille omanikud on hulk firmasid, mis omakorda on ka kõik omavahel omanikud

Fixor Holding, osanikuks 16.06.2005

• Savisaarte perefirma • eelmine juht oli Maria Savisaar, nüüd on Erki Savisaar • kirjastas muu hulgas Edgar Savisaare raamatu “Peaminister. Eesti lähiajalugu 1990–1992” • ostis Keila-Joal 500 000 kr eest eelmisel aastal villa, mille väärtus on tublisti üle 2 mln kr

Hironymos, osanikuks 28.06.2005

• firma omanikering on pundar ettevõtteid, mida ühendab fakt, et nende juhatuses on üks inimene, Martin Krupp • aastatel 2001–2003 käis kohut, sest püüdis takistada 166 221 Jaak Roosipuule kuuluvat Kalevi aktsiat riigi omandusse minemast • 2003 otsustas ringkonnakohus, et tehingud aktsiatega olid vastuolus heade tavadega ning aktsiad tuleb riigile anda

Kelvingi Kinnisvara Büroo, osanikuks 14.06.2005

• firma bilansis on 9 mln kr väärtuses Kalevi aktsiaid (430 500, s.o 1,8% Kalevi aktsiatest) • ettevõttel on maatükid Saaremaal, Muhus, Tartu lähedal; korter Tallinnas Tööstuse tänaval ning käesoleva aasta alguses ühelt teiselt Martin Krupi firmalt ostetud korterid Maakri Majas ja Tartu maanteel. Viimased kaks korterit on tähelepanuväärsed, kuna neile mõlemale on seatud turuhinnast oluliselt kõrgem hüpoteek (mõlemale 6 mln kr väärtuses). Mõlemad hüpoteegid on ühtmoodi seatud Martin Krupi ja ühe tudengineiu firma kasuks

Savisaare ärid on endiselt läbipaistmatud

Augusti alguses hakkasin ette valmistama artiklit Edgar Savisaare ja Martin Krupi ühisfirmast Dalmonde.

Savisaare tegutsemine ettevõtluses on huvipakkuv, sest lisaks sellele, et ta on Keskerakonna juht, minister ja hiljutine Tallinna linnapea, on ta seni kasutanud oma tegemistes läbipaistmatuid skeeme ning tema raha ja vara päritolu on sageli jäänud saladuseks. Näiteks on Edgar Savisaare 1998. aasta majanduslike huvide deklaratsioonis kirjutatud, et ta on saanud Hundisilma talu kinkelepingu alusel, kuid seni ei ole teada, kes selle kingituse tegi. 1999. aastast kuni 2001. aastani oli majanduslike huvide deklaratsioonis kirjas, et Savisaarel oli laen eraisikult, kelle nimi, Ervin Hopp, selgus alles siis, kui Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise komisjon tegi päringu. Saladuslike tehingute jada jätkas Savisaarte majade kindlustusmaksete lugu, mille, nagu selgus hiljem, tasus Leonid Apananski.

2001. ostis tundmatu Šveitsi investor Savisaarte Nõmme maja, mida perekond kuni tagasi ostmisena edasi kasutas. Tehingus osalenud investori nimi pole siiani selgunud, seda esindas aga seesama Martin Krupp, kellega Savisaar nüüd ühisfirma tegi.

Augusti jooksul töötasin läbi kõikvõimalikud avalikku infot sisaldavad registrid. Nädalapäevad tagasi pakkus materjale Savisaare firma Fixor Holdingu ja Keila-Joa majaostu kohta ka Res Publica. Vastav artikkel ilmus Postimehes 7. septembril.

Tegu on järjekordsete tehingutega, mille motiivid on ebaselged ning kus on korruptsiooni hõngu küllaga.