Kui näiteks kartulit saadakse 300 tsentner hektarilt (ts/ha), teravilja 30 ts/ha ja maasikat 100 ts/ha, siis šampinjoni 11 000 ts/ha. Seentelt saadakse 6 saaki aastas, so korraga 1833 ts/ha. Seen on ainuke 12 kuud aastas viljeldav kultuur Eestis.

"Seenekasvatus on päris tühi koht Eestis," ütles Eesti Aiandusliidu konsultant Imre Kukk. Siiski tunnevad paljud inimesed seenekasvatuse vastu huvi.

Tema sõnul on valdkonnas teadmiste puudus - keegi ei oska seenekasvatust viljeleda. Kõiki seeni seejuures kasvatada ei saagi - saab kasvatada vaid neid, mis lagundavad edasi kompostis olevaid aineid. Peamiselt toodetakse šampinjone, austerservikuid ja shiitakesid. Kaks viimast liiki on ka raviomadustega.

"Šampinjone toodetakse liiast, palju turgu pole," märkis Kukk.

Läbilöögi eelduseks šampinjonikasvatusel saab olla ainult ökoloogiliselt puhas toodang, mis baseerub looduslikel hobuse vms. sõnnikukompostide kasutamisel, sest suuremad seenefirmad on enamasti üle läinud rohkem või vähem mittetraditsioonilistele kasvualustele (põhk mitmesuguste mineraalilisanditega jms). Ka on looduslikel kasvualuste seentel sünteetiliste alustel toodetutega võrreldes tugevam ja parem maitse.c

Ta tähendas, et seeni võib viljeleda päris tulemuslikult, kuid sellest hoolimata pole Eestis ühtki arvestatavat seenekasvatajat. Eestis oli Eco Seen OÜ, mille tootmisvõimsus oli liiga suur ning ettevõte peatas seetõttu kevadel tootmise - tegevus osutus kahjumlikuks.

"Käibe poolest on seenekasvatus jämedalt arvutatuna kaks korda tulusam kui katmikala viljelus," ütles Kukk, märkides, et suuresti sõltub kasumlikkus sellest, kui alla on võimalik tootmise hinda viia.

Muret valmistab tema sõnul turundus - üksinda Selverisse murda on peavalu tekitav.

Hollandis on tema sõnutsi nii, et seen isegi lõigatakse maha automaatselt - sellest siis saavad reegline küll madalama kvaliteediga viilutatud või töödeldud seened.

Ka kodus saav hobikorras tegeleda seenekasvatusega - selle jaoks on olemas seenepakud, mis annavad saaki üks, vahel ka kaks korda aastas.

"Seenepakud kõlbavad hobiaednikule," ütles Kukk.