„Ta peaks seent hakkama lõikuma, sest kuigi seenejalg võib puhas olla, ei tähenda see, et seen on puhas, sest ussikesed võivad ka pesitseda seene kübaras. Kärbes, kelle munadest ussid tulevad, muneb seene peale, seene kübara alla või jalale ja uss läheb sealt seenesse,“ ütles Uve Ramsti Delfi Majandusele, et uss võib seenes olla ükskõik kus.

Et teada saada, kas seen on ussivaba, tuleks Ramsti sõnul läbi lõikuda nii kübar kui jalg, mida aga paljud müüjad teha ei taha, kuna tükeldatud seen ei kutsu ostma.

„Vahel mõned müüjad on kohusetundlikud ja lõikaval läbi nii kübara kui jala ning siis on kenasti näha, kas uss on sees või mitte,“ lisas Ramsti.

Seeneteadlase sõnul on turul ka siiski seeni, mida võib osta peaaegu kindla teadmisega, et neis usse pole. Üheks selliseks seeneks on männiriisikas.

„Männiriisikas on selline seen, mis praktiliselt üldse ei ussita. Eks vahel juhtub, et satub mõni uss sisse, aga üldjuhul on ta nagu kukeseen, mis ei ussita,“ sõnas Ramsti.

Seen ei tohi seista kauem kui öö-päeva

„Seen peaks olema korjatud vähemalt eelmise päeva õhtul ja hoitud kuskil jahedas. Vaevalt, et müüjad samal päeval seeni korjavad, pigem sellele eelneval päeval, aga kauem seisnud seeni ei tohiks küll enam müüa,“ ütles Ramsti.

Seeneteadlase sõnul oleneb palju ka tingimustest, kus seent hoitud on, kuna vana seene puhul tekib mürgituse oht.

„Kuna seened sarnanevad rohkem loomsele kui taimsele olendile, siis sisaldavad nad väga palju valku. Kui valk aga seisab, see laguneb ja tekivad „laibamürgid“, mis on inimesele tõesti väga mürgised,“ ütles Ramsti.

„Laibamürgid“ rikuvad ära sööja seedimise ning tundlikumale inimesele võivad need ka tugeva mürgituse tekitada.

„Vanaks läinud seened on ohtlikud,“ on Ramsti kindel.

Turult osta kukeseeni

Ainuke seen, mis seeneteadlase Ramsti sõnul turult täie kindlusega osta kõlbab on kukeseen. „Teised seened tuleks ise metsast tuua, kuna teiste puhul ei tea kunagi, kui vanad need on ja kuidas neid hoitud on. Kõige kindlam on enda korjatud seen,“ õpetas Ramsti.

Turul võib müügil olla ka seeni, mis ei pruugi söödavad olla. „Näiteks rohelise kärbseseene võib kogemata roheliste kasepilvikute pähe ära müüa. See on ohtlik, kuna roheline kärbseseen on tappev. Ka ise korjates tuleks olla tähelepanelik ja korjata seeni, mida tunned,“ rõhutas Ramsti.