12.09.2011, 09:01
Seente korjamisest ja turustamisest Eestis
FOTO:
Söögiks pakutavad seened peavad toiduseadusest tulenevalt olema tarbijale ohutud. Seetõttu on turgudel lubatud müüa vaid seeni, mis ei ole riknenud ja ei ohusta inimese tervist. Viimase eest vastutab müüja/turustaja.
Samas tasub seente ostmisel turgudelt olla ettevaatlik ka ostjatel endil. Korjata või turult osta tasub ainult neid seeni, mida tunnete ja mille puhul olete kindlad, et need on söögiseened.
Seente korjamisel ja kasutamisel tasub tähele panna järgmist:
- korjata ja osta toiduks ainult neid seeni, mida te tunnete ja teate, et need ei ole mürgised;
- tooreid seeni proovides mitte neelata seenetükki alla, vaid sülitada välja;
- mitte süüa vananenud ja riknenud seeni, sest need võivad põhjustada seedehäireid samamoodi nagu muu riknenud toit;
- mitte korjata seeni saastunud piirkonnast (suurte teede lähedalt, linna haljasaladelt, tööstuspiirkondadest), sest seentesse kogunevad keskkonnas olevad mürgid (raskemetallid, radioaktiivsed ained);
- seente riknemise vältimiseks tuleb seened võimalikult kiiresti ära puhastada ja tarbida;
- kui seeni on vaja kauem säilitada siis teha seda jahedas ja õhurikkas keskkonnas;
- kindlasti tuleb seeni piisavalt kuumtöödelda (kupatamine, praadimine).
Seeni tuleks kupatada vähemalt 20 minutit ning kupatamisvett ei tohi kasutada toidu valmistamiseks;
kupatatud seeni mitte hoida raud- või alumiiniumnõudes.
Allikas: Veterinaar- ja toiduamet