“Eesti otsustab euromüntide tegija oktoobri keskpaigas,” lausus Makkonen. “Tellimus oleks meile tähtis, kuigi jääb Tai tellimusest palju väiksemaks.” Vanade euroriikide hoidlad pidid Makkoneni sõnul münte nii täis olema, et muid tellimusi Euroopast niipea oodata pole. Esmaspäeval lõppes Eesti euromündi vermija leidmiseks korraldatud vähempakkumine, töö saaja selgub oktoobri lõpus.

“Just lõppes rahvusvahelise vähempakkumise tähtaeg ja meil on viis pakkujat. Aega otsustada aga oktoobri lõpuni,” sõnas Eesti Panga avalike suhete büroo juhataja Silver Vohu. Mis puudutab Soome rahapaja lootusi töö endale saada, siis Vohu sõnul pole miski otsustatud ja alles hakatakse pakkumisi läbi vaatama. Tema sõnul on kõik pakkujad tuntud ja head: Mint of Finland Ltd, The Royal Mint, Münze Öesterreich, Staatliche Münzen Baden-Württemberg ja Monnaie de Paris.

Vohu sõnul hinnatakse pakkumiste puhul hinda, kvaliteeti ja kiirust. Konkursi tingimustest ja võimalikust müntide valmistamisele kuluvast summast pole aga võimalik rääkida, sest tegu on konfidentsiaalsete andmetega. Müntide vermimiseks läheb tõenäoliselt alles 2006. aasta teisel poolel, kui Eesti on kõik tingimused täitnud ja eurosüsteemile üleminek kindel.

Kokku on rahavahetuse läbiviimiseks vaja 100 miljonit münti. Eesti euromüntide vermija leidmiseks tegi Eesti Pank pakkumise 15-le Euroopas tegutsevale litsentseeritud rahapajale.