Rahvusvahelises konkurentsis on Soome muutunud ebasoodsamaks nii tööandjatele kui ka töövõtjatele. Vastne Soome Maksumaksjate Liidu palgamaksude võrdlus aga näitas, et lisaks firmade lahkumisele oleks Soomest soodsam mujale kolida ka tööjõul. Sellises olukorras tuleb Soome valitsusel palju tõsisemalt mõelda ettevõtlusele soodsate tingimuste tagamisele, leiavad nii ettevõtjad kui ka majanduseksperdid. “Soome riskib muutuda tütarfirmade majanduseks,” ütles Elcoteqi juht Antti Piippo.

Soome firmad investeerivad ja palkavad uut tööjõudu Soome asemel välismaal, peamiselt Hiinas ja Aasias, näitas ajalehe Taloussanomat hiljutine analüüs Soome suurimate firmade kohta. Väiksemad uurivad aktiivselt võimalusi Eestis ning teistes ELi uutes liikmesriikides, tunnistas Soome eksporti edendava Finpro Balti regiooni eest vastutav Jorma von Hertzen, kelle personal töötab üle hulga aja taas täiskoormusel. Lisaks tööjõumahukale tootmisele on Soomest lahkumas keerulisem tootmine ning uurimis- ja arendustegevus. Ning nagu näitavad uudised Radiolinja ja reisiteenuseid pakkuvate firmade plaanidest Eestis, on Soomest üle kolimas ka teenused.

Samal ajal läheneb Soomes tänavu koondatute ja sundpuhkusele saadetute hulk juba 90ndate aastate majanduskriisi ehk lama aja tasemele — kadunud või ohus on 10.000 töökohta. Uusi töökohti pakub Soome tööstus mulluse 32.000 asemel tänavu 24.000, kuid nagu ilmneb, on raskusi sobiva tööjõu leidmisega. Kardetud Nokia- risk ehk kõrgharidusega töötajate ületootmine on teoks saamas.

Sarnases majanduse madalseisus oleks Soome varem läinud devalveerimise teed ekspordi ergutamiseks, kuid seda abinõu enam ei ole. Kasvumootor on nüüd sisetarbimine. Nii soovitavad majanduseksperdid valitsusel jätkata maksude alandamist ning suunata rohkem vahendeid tööandja maksukoormuse kergendamiseks. Tänavu kärbib Soome makse 295 miljoni euro väärtuses, nelja aasta jooksul on kavas makse kärpida 1,32 miljardi euro ulatuses. Ekspertide ja ettevõtjate hinnangul oleks ruumi palju enamaks.