“See ei ole normaalne, et peame poole vajalikust toorainest sisse vedama Venemaalt, jättes samas oma kohalikud metsavarud jätkusuutlikus mahus kasutamata,” ütles Stora Enso Metsa juhataja Rait Hiiepuu.

Küll aga lükkas Stora Enso Timber Balti tegevjuht Pekka Hukkanen ümber mõne nädala eest meediasse sattunud kuuldused, nagu plaaniks metsanduskontsern osa saetööstusi müüa. “Me võime küll tulevikus mõne üksiku saeveski müümise kasuks otsustada, kuid praegu ei ole kontsernil müügis mitte ükski saeveski,” kinnitas Hukkanen.

Stora Enso Timberi tulevikuplaanides on esikohal saematerjali järelvääristamine, sest saeveskite tegevuse laiendamisse pole toorainenappusel mõtet investeerida. “Juba praegu ei ekspordi me Eestist mitte ühtegi toorpalki, eesmärk on puitu kohapeal töödelda ja alles siis seda müüa,” selgitas Hiiepuu.

Toorainenappuse tõttu sulges Stora Enso Timber Eestis Näpi ja Sauga saetööstuses ühe tooteliini. Samal ajal investeerib firma kahte Venemaa saetööstusse ligi 700 miljonit Eesti krooni.