“Kohtus ma ka ütlesin, et mind rahuldab see kokkulepe,” ütles endine Concordia rektor ja omanik Mart Susi ning lisas, et ta talitas vastupidiselt kaitsja advokaat Vahur Kivistiku soovitusele, kes arvas, et juhtumi juriidiline pool on selline, et oleks mõtet edasi protsessida. Soov ennast säästa jätkuvast pikast protsessist viis Susid kokkuleppele.

“Ma tegin otsuse, et nõustun prokuröri esitatud kokkuleppega,” sõnas Susi konkreetselt.

Jätkamine oli mõttetu

Susi sõnul viis kokkuleppeni asjaolu, et nii maksuamet kui ka Concordia pankrotihaldur loobusid kõikidest nõuetest tema vastu ning on lugenud kõik võlad kustutatuks.

“Ühelt poolt vaadatuna oleks see protsess siseriiklikult kestnud veel umbes kolm aastat, kuna tegemist on raske juhtumiga, millele lisanduks veel Euroopa Inimõiguste Kohus, mis võtab ka veel oma 4-5 aastat. Leidsin, et ei ole mõtet seda teed jätkata,” sõnas Susi.

Tartu Ülikoolis rahvusvahelise suveülikooli juhina töötav Susi muutus sõnaahtraks, kui teema läks rahalise kaotuse ja kaotatud sõprade peale. “Tänu kokkuleppele saan mina oma eluga nüüd normaalselt edasi minna,” ütles Susi mõtlikult.

Susi kahetseb pankrotti

“Ma kindlasti ei kahetse Concordia Ülikooli loomist, sest kooli õppekvaliteet oli hea ning seda ei pea siiani häbenema. Kahetsen seda, et asi põhja läks, kuid äriühingu pankrotti minekul vastutab alati tippjuht. Sellel puhul leidis riik, et asi nõuab kriminaalmenetlust, ning mina Eesti riigi kodanikuna seda aktsepteerin,” rääkis Susi.

Suside advokaat Vahur Kivistik ütles, et kuigi tema soovitus oli protsessiga jätkata, aktsepteerib ta kliendi otsust sõlmida kokkulepe.

“Inimlikult on keeruline pikki aastaid kohtulikult vaielda. See on väga koormav kõikidele. Samas aga pole siiani süüdistused menetluses üheselt mõistetavad, nii et oleks võinud jätkata. Aga ma mõistan kliendi soovi minna kokkuleppele. Eriti veel situatsioonis, kus protsessi lõplik tulemus on raskesti etteaimatav,” sõnas Kivistik.

Prokurör: lepe ei tulnud lihtsalt

Prokurör Kadri Välingu sõnul ei tulnud kokkuleppe otsus Susidega lihtsalt. “Ma olin nõus nendega kokkuleppele minema vaid juhul, kui nad kannavad oma rohkem kui 14 miljoni kroonised nõuded nii maksu- ja tolliameti ees kui ka Concordia Varahalduse ees,” sõnas Välingu.

Peale Concordia Varahalduse nõude tuleb Susidel tasuda ligi 2,5 miljonit krooni maksu- ja tolliametile.

“Kurioosseim näide kohtujuhtumist oli näiteks see, kuidas Mart Susi endale stipendiumi maksis, 300 000 ja poole miljoni krooni kaupa. Ise nimetas ta seda lisatasuks, meie aga maksudest kõrvalehoidmiseks. Või teine juhtum, kus ülikooli rahaga tehtud rektorikett müüdi ülikoolile ning raha pani tasku perekond Susi,” lisas Välingu.

Välingu sõnul pole ärikeelu rakendamisel mõtet, kuna tegemist on tänu ajakirjandusele nii kuulsate inimestega, et igaüks teab riske, kui nendega äri ajama hakkab.

Concordia Rahvusvahelise Ülikooli Varahalduse pankrotihalduri Toomas Saarma sõnul rohkem hagisid Suside vastu enam ei ole ning 13,1 miljoni kroonise Concordia Varahalduse nõude katavad nendele üle antud kinnistud.

“Kinnistute näol on tegemist Kolu mõisa ning selle ümber olevate maadega, mida on viis hektarit. Nüüd on vaja realiseerida kinnistud ning siis on juhtum lõppenud,” sõnas Saarma.

Mart Susi peab iga nädal kohtuma kriminaalhooldajaga

Süüdistus

• Susid tekitasid aastatel 1996-2003 riisumisega Concordia Rahvusvahelise Ülikooli Varahalduse OÜ-le kahju 14,5 mln kr

• maksmata makse 1,7 mln kr

Mari-Ann Susi:

• kohturegistri pidajale ebaõigete andmete esitamine

• ametiseisundi kuritarvitamine

• maksusumma kinnipidamata jätmine

Mart Susi:

• riisumine

• kohturegistri pidajale ebaõigete andmete esitamine

• ametiseisundi kuritarvitamine

• maksusumma kinnipidamata jätmine

Kokkulepe

Susid:

• annavad Concordia Rahvusvahelise Ülikooli Varahalduse (CRÜV) valdusesse pankrotivaraks neile kuuluvad 6 kinnistut

• loobuvad kõigist nende esitatud või esitamisele kuuluvatest nõuetest CRÜV vastu

Mari-Ann Susi:

• nõus 3aastase tingimisi vangistusega

• loobub CRÜV pankrotimenetluses tunnustatud 595 740kroonisest nõudest

Mart Susi:

• nõus 5aastase tingimisi vangistusega

• on allutatud rangetele kriminaalhoolduse kontrollnõuetele 3 aastaks ja peab iga nädal kohtuma oma kriminaalhooldajaga

• loobub oma hagidest Concordia ja riigi vastu

• loobub CRÜV pankrotimenetluses tunnustatud 84 000kroonisest nõudest

Vanglakaristust ei pöörata nende suhtes täitmisele, kui nad ei pane 3aastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.