Eestis ei ole just väga suurt glögi- või ka hõõgveinijoomise traditsiooni ning need, kes seda kuuma ning kosutavat jooki ikkagi tarvitavad, keedavad selle värsketest ürtidest ja mõnusast veinist omale ise valmis. Kuid oskamatutele ning laiskadele on hõõgveini ka selvehallides ostuvalmina pudelitesse villitud. Loomulikult on erineva etiketiga pudeleid taaskord kümneid ning nende vahel orienteerumine keeruline.

Delfi testmeeskond hüppas aga taaskord vette tundmatus kohas ning võttis ette kõik kuni 10-eurosed glögid ja hõõgveinid, mis meie kohalikus kaubandusvõrgus tiirlemas on.

Valikusse jäid: Põltsamaa klassikaline Glögi, Liviko glögi, Blossa 11, Blossa tavaline, Tulipunane talleke, Hõõgvein Riina, hõõgvein Hõõgvein, hõõgvein Kardinal, hõõgvein Karoliina, Selveri hõõgvein.

Testisime kõiki jooke kuumalt, temperatuuril umbes 60 kraadi. Hindasime joogi maitset, värvust, ürtide sisaldust ning terviklikkust ja balanssi. Samuti üritasime hinnata, kas joogis on jõudu, et külmal ajal soe kehasse ajada.

Delfi seekordne testgrupp koosnes: Martin Hanson, Ester Vaitmaa, Siim Lõvi, Laura Kõrvits, Vahur Koorits, Heidi Kukk, Jan-Jõgis Laats ja Gunnar Leheste.

Niisiis... hõõgveinid:

1. Põltsamaa klassikaline Glögi

Hea ja mõnusalt, isegi parajalt vänge eel- ja järelmaitsega jook. Tavapärane kange, sooja alkoholi lõhn esimese hooga sõõrmetesse ei löö. Piisavalt magus ning vürtsiderohke, et võtta järjest ka mitu lonksu. Alkoholi maitse võiks aga pisut rohkem tunda anda. Keha soojendab väga tõhusalt.

2. Liviko glögi

Tõeliselt mõnus jõulujook, jooks nagu vedelat piparkooki, milles alkohol aga ka sees. Testijaid jäi häirima Liviko glögi liiga suur suhkrusisaldus. Joogi ürdid ja vürtsid on paigas, kuid magusust tuleks veel timmida. Kodus võiks segada juurde mõnda kuivemat punaveini. Teine asi, mis testijaid Liviko joogi juures häiris oli liigne üheülbalisus, sügavuse puudumine.

3. Blossa 11

Tegemist on ühe kangema glögiga, mida poest osta saab, alkoholikraadiks on märgitud 15%. Jook on sügav, tumeda käänulise sisuga. Suus valgub mööda keelt ning tekitab hea ja sooja tunde. Samas ei ole joogis tunda piparkooki ega vürtse, suhteliselt neutraalne glögi. Glögisse on sisse keedetud ka araabika kohvi, mille maitse on selgelt eristatav. Kui ei teaks, siis glögiks seda ei peaks, vaid lihtsalt imeheaks kuumaks joogiks.

4. Blossa tavaline

Jällegi liialt magus jook, liiga suure lonksu haaramisel läheb korraga nii ninna kui kõrri ning tapab ära maitsed ja aroomid. Ei ole kuigi nauditav jook. Samas kõik olulised hõõgveini aroomid on olemas. Kuskil kaugel ja vähesena, kuid siiski olemas. Jook püüab olla midagi enamat kui piirituse baasil kokku segatud lurr. Samas leiti ka testimisel, et maitselt on just see glöbi see õige "glögi". Mine võta kinni.

5. Tulipunane talleke

Hapukas hõõgvein, mille alkoholikraad taaskord natukene liialt kõrge, et jook oleks pehme ning külma ilmaga hea kulistada. Laias laastus ongi hapukus joogi ainus voorus, sest kõik muud maitsed on ähmased, alkohol kargab ninna ning tapab ära ka hapukusest tulla võiva värskenduse. Samas, kõige lahedama pudeli ja etiketikujundusega jook.

6. Hõõgvein Riina

Hea maitsega kuum jook, mis on hea vaheldus liiga magusatele plögadele. Samas, see tõenäoliselt on kinni üldse glögis kui joogis, mitut klaasi järjest juua ei kannataks. On tunda, et tootearendusele on pandud rõhku ning maitsed on timmitud paika. Tunda on erinevaid puuvilju ning ürte. Kerge keemiline järelmekk lööb ehk ebameeldivalt sisse, kuid seda ka mitte alati.

7. Hõõgvein Hõõgvein

Imeliku, mõru maitsega kuum jook, mida ei tõsta teistest kõrgemale mitte miski. Täiesti iseloomutu ning silmapaistmatu. Juua kannatab, kuid letilt ei haaraks, kui teaks millega tegu.

8. Hõõgvein Kardinal

Kõige jubedam jook valikus, viinaga kokku segatud kuum mahl. Ei ürte, ei vürtsi, ei puuvilju. Ei värv ega maitse kutsu seda jooki jooma. Lõhnab pesulapi järgi.

9. Hõõgvein Karoliina

Arvestades joogi letihinda ... tuleb tõdeda, et on parema maitsega kui enamus testitud hõõgveine. Piisavalt magus ja vürtsine. Nelk domineerib. Ette ei ole midagi heita, samas ei ole ka midagi, mille poolest jooki esile tõsta. Kohutav pakend, kuid see eest odav.

10. Selveri hõõgvein

Selvehallide keti oma toodang. Hind, mida küsitakse ei lubaks loota nii mõnusalt maitsvat puuviljajooki. Ei midagi erilist, kuid hea mõnus vaheldus ennast upitada üritavatele jookidele. Kui suuri nõudeid maitsete osas ei ole, kõlbab kenasti. Samas, kui tahta saada hea jook, nõuab kõvasti timmimist.