Enamasti mõtleme me rohelisest teest rääkides krimpsutõmmanud lehtedele, mille tõmmis lõhnab kergelt sidruni ning suhkru järgi, millel aga maitse on siidjas ning värskendav. Kahjuks joob aga enamus maailma inimesi teed – nii rohelist, musta, valget kui punast - postindustriaalses tarbimishulluses välja töötanud teepakkide vahendusel. Enamasti ei leia neisse pakkidesse teed aga just kõige kvaliteetsem teeleht.

Pakiteede kvaliteet, nagu näitab Delfi test, on äärmiselt varieeruv, kuid laias laastus madal ning lame. Kuid milline on see pakitud roheline tee, mida võiks kiirel ja hoolimatul juhul omale selvehallist koju viia? Võtame appi testmeeskonna.

Rohelise tee testi mahtusid teed paljudelt tootjatelt, kes kõik on märkinud tee päritolu riigiks Tseiloni ehk uuema nimega Sri Lanka. Üks teepakk on täidetud ka teega, mis toodud Kirde-India pisikesest provintsist Darjeelingust.

Aga ... testist võtsid osa Saga roheline tee, Lipton Green Tea, Pickwick Green Tea, Darjeeling Freen Tea, Basilur Grean Tea, Twining Green Tea&Mint, Tetley! Classic Green Tea, Rimi roheline tee ja Greenfield green tea.

Igast pakiteest leotati 3-4 minuti jooksul tõmmis, milleks kasutati 80-kraadist keedetud vett. Teed hinnati nii aroomi – tee puru ja tõmmis eraldi, maitse kui vormi järgi. Hindajad tegutsesid grupis, kuid hindasid igat teed eraldi ja personaalselt.

Delfi seekordsesse testmeeskonda kuulusid Martin Hanson, Anna Elisabeth Vaher, Madis Vaitmaa, Risto Veskioja ja Andres Putting.

Niisiis ... SUUR DELFI ROHELISE PAKITEE TEST:

1. Saga
Esmaemotsioon on see, mis tegelikult kõik otsustab ... Sage tee puhul on selleks emotsiooniks odav rõvedus. Eurone pakk Poola maitsetut ja aroomitut teelurri üllatab esimese asjana võika tõdemusega – teekotil pole nööri taga. Olgugi, et koduses majapidamises ei pruugi teepakenduse dispositsioneerimine kruusist osutuda probleemiks, ei võimalda selline insenertehniline lahendus peenemas seltskonnas elegantselt teepakiplönnist vabaneda. Samuti puudub võimalus teed pakist mugavalt välja pigistada. Üldjoontes tuleb taas kord täheldada, et maksumus ja kvaliteet käivad siiski käsikäes.

2. Lipton Green Tea
Maailmakuulsa teetootja uhiuued püramiidjad teepakid näevad vinged välja, kuid tekitavad mõtte, et just selle materjaliga oleksid meie emad ja tädid hallil nõukaajal sukkpükse parandanud ja akendele sääsevõrke kleepinud. Teel endal on pakist võttes lilleliselt magus aroom, millest tõmmisesse ei jõua midagi. Samuti on maitse nõrk ning mitte heale rohelisele teele omaselt mahlane ja värskendav, vaid põõsa vanematele lehtedele omaselt mõru. Ka järelmaitse on lihtsalt mõru. Erilist kergendust või ergastust tee ei aroomiga ega maitsega ei paku.

3. Pickwick Green Tea
Samuti aastaid meie selvehallide ja külapoodide teeriiuli täitena ennast ostlejale meelde tuletanud Pickwicki roheline tee pakub mõnusalt õrna, hillitsetud ning peaaegu olematut aroomi ja maitset. Midagi nagu oleks, midagi nagu tahaks tee ikkagi öelda, kuid rammu jääb väheks. Tee on õrnhingedele, kellele meeldib pigem vett värvida kui teed keeta. Pakk on traditsiooniline, vanakool isegi.

4. Darjeeling Freen Tea
Maailma kuulsaima India teepiirkonnaga ennast maha müüa püüdev teesort, mis juba tõdemusega, et tegemist on pakiteega, oma kvaliteedile külma teeb. Darjeelingu kvaliteettee õrnast, pehmest, kuid aroomi- ja maitsepommina mõjuvast teest on järel vaid kerge põhjakraape lahjendus. Olgugi, et pakend on tugevast kangast püramiid, mis peaks lubama hingavamat tõmmet, on aroom küll õrn, kuid maitselt igav, lame ning röökimas mõne lisandi, mee, piima või sidruni järele. Järelmaitse on karm ja raske.

5. Basilur Grean Tea
Kallima ešeloni pakitee, millel kaunis kollane värvus ning mündine aroom. Tuleb tunnistada, et lõhn on tõmmisel tugev ning värskendav. Lõhn ja joogi kena kollane värv kutsuvad rüüpama. Kuid nagu ikka pakiteede puhul, olgugi et teekott on pakendatud veel eraldi õhukindlasse vutlarisse, oleks midagi nagu puudu. Maitse on värskendav ja mahe, kuid siiski võrdlemisi üheplaaniline. Kosutavaks, mõtlematuks tarbimiseks ideaalne, ei koorma mõtet ega maitsenääpse. Senini parim ja tugevaim tee.

6. Twining Green Tea&Mint
Laseme lati vähe madalamale ning rüüpame rohelise tee ja mündi seguteed, mis on klassikalisest pakist leotades muutnud teevee erinevalt pakendil näidatud kirkast rohelisest tumepruuniks. Isegi rabaveelaadselt rohekaspruuniks. Vägagi eksitav. Tassi nina juurde tõstes lööb sõõrmeisse kohe tugev mündine kemikaalilõhn, nagu Orbiti näts või midagi sellist. Maitselt on peamiselt tunda münti ning mõrkjust, ei tundu värske vaid igivana kopituse lurr.

7. Tetley! Classic Green Tea
Innovatsioonilist teekurnamistehnoloogiat pakkuva Tetley! rohelise tee lõhn, kui raskelt avaneva pakendi lahti saab, on mõnus, kosutav. Ja eksitav. Lõhn on hea vaid pakil. Tõmmisel kaob nii lõhn kui maitse. Oleks nagu tee, samas nagu ei ole ka. Väga konkreetselt „pakist-vette-kurku“ stiilis tee. Samas, kui maitset, mingitki maitset veele juurde tahaks saada, tuleb teekotti kuumas veel pikalt leotada. Tee ei vääri seda ajakulu.

8. Rimi roheline tee
Kui eelmine, klassikalise kotiga Tetley! tee oli „hall hiir“ või klassiruumi tagapingis olematu eksistentsiga naisfiloloog, siis RIMI roheline tee pole sedagi. Odava välimusega väga halb tee, mille kõige meeldivam hetk saabus siis, kui rõõmuhõiske saatel saab tee kraanikaussi valada või lillejoogiks kallata. Isegi mitmekümne loksutamise järel ei parane aroom ega maitse, tulemuseks on vaid kole pruun vesi.

9. Greenfield green tea
Visuaalsel vaatlusel tundub kohe kvaliteetne kaup – paksem papp, tugevam kilepakend iga teekoti ümber. Lisaks oluliselt pikem pakinöör kui traditsiooniliselt. Maitse on hea, pehme ja siidjas, mitte tummine nagu enamikel. Lõhn on aga samasse auku kõikide eelnevatega – liialt sulnis ja ennastpeitev. Pakiteede puhul paneks Greenfieldi tee kindlasti keskmisest paremate kategooriasse. Tee, mis mingil määral kõnetab ja kosutab.

Post Scriptum. Resümee on nagu ikka eriliste maitsete ning aroomide puhul – jooge kallimat teed, mida muretsete selleks designeeritud kauplustest. Hea tee on kinni tooraines, kindlas veetemperatuuris ning tee doseerimises. Halb tee rikub tuju kogu eluks, hea pakub aromaatset naudingut. Jätke pakiteed riiulile.