Mitmete puukfirmade kaudu rändab Tallinki teenitud raha suuromanike kaukasse, kes selle palga või dividendidena välja võtavad.

Tulevastele väikeaktsionäridele kirjutab Tallink Grupp oma noteerimisprospektis: “Me pole maksnud viimastel aastatel dividende, sest oleme kõik tulud investeerinud ettevõttesse. Loodame seda poliitikat jätkata ka tulevikus ja sellepärast ei saa me lubada, et tulevikus dividende maksame.”

Tallinki suuromaniku ASi Infortar osalus väheneb pärast Tallinki noteerimist börsil alla 50 protsendi. Samas on alles jäetud võimalused, mille abil Infortar ning sellega seotud isikud ja ettevõtted on paremas positsioonis võrreldes teiste aktsionäridega.

Kõikidel Tallink Grupi juhatuse ja nõukogu liikmetel ning ka Tallink Grupi valdkonna direktoritel on vähemalt kolm palgalist lisatöökohta hästi tasustatud nn seotud osapoolte juhtorganites. Näiteks teenis ainuüksi Tallink Grupi neljaliikmeline juhatus — Enn Pant, Kalev Järvelill, Keijo Erkki Mehtonen ja Andres Hunt — Tallinkist ning selle “seotud osapooltest” lõppenud majandusaastal palkade ja muude tasudena 13 miljonit krooni. Seejuures ainuüksi Tallink Grupi juhatuse liikme tasud olid 8,2 miljonit krooni.

Lisaks nendele töökohtadele on tööandja kindlustanud väikeste lisatööotsadega veel täiendavalt Tallink Grupi “finantsinimesed” — juhatuse liikme Andres Hundi ja pearaamatupidaja Meelis Asi. Mõlemad on litsentseeritud audiitorid ja teevad lisatööd Tallink Grupi “seotud osapooli” auditeerides. Hunt auditeerib Tallink Grupi suuromanikku ASi Infortar ja Tallinki hotellilt renti koguvat OÜd Vara HTG. Meelis Asi auditeerib Infortari omanikfirmat OÜ Linandell. Juhtkonnale makstavad kopsakad tasud ei sega Tallinki-Infortari “pidamast” tähtajatut lepingut, mille alusel Tallink Grupp ostab Infortarilt juhtimisteenuseid 720 000 krooni eest aastas.

Kõige selle juures kirjutab Tallink Grupp noteerimisprospekti ettevõtte riske kirjeldavas peatükis: “Ettevõttel on ajalooliselt olnud vaid väike hulk töötajaid, kes tegelevad administratiiv-, juriidiliste ja raamatupidamisalaste küsimustega ja sellepärast ei pruugi me olla võimelised välja töötama ja säilitama efektiivset sisekontrolli.” Tallink Grupi juhatuse liikme Kalev Järvelille sõnul ettevõttes sisekontroll siiski toimib. Näiteks 1998. aastal oli Tallinki sisekontrollijuht hilisem Tallinna Sadama juht ja nüüdne seltskonnaveergude staar Jaan Toots.

Tallinki aktsiate märkimine lõpeb homme kell 16.00.

Kalev Järvelill: ühel pole mõtet võtta kõike riske

Tallink Grupi juhatuse liige Kalev Järvelill seletab kõrvalfirmasid riskide hajutamisega.

1. Miks on vaja rakendada Tallinki hotelli ja tulevase spaahotelli puhul skeemi, kus kinnisvara kuulub Tallinki suuraktsionärile ja mitte Tallinkile endale või mõnele Tallinki 100% tütarfirmale? See on hotellinduses tavapärane rahvusvaheline praktika, et opereerimine ja investeeringud kinnisvarasse on eraldatud. Alati ei ole mõtet ühel firmal kõiki riske võtta, näiteks ei korralda Tallink ka hasartmänge ega kasvata köögis kasutatavat kartulit. Tallinki põhitegevusala on laevandus ja sellega seotud teenuste pakkumine, kinnisvara Tallink ei arenda. Tallinkil tuleks sel juhul teha valik, kas investeerida uutesse laevadesse või kinnisvarasse. Tallink on valinud siin oma põhitegevusala ehk laevad. TLG Hotell maksab renti vastavalt lepingule, mille põhitingimusi on kirjeldatud emissiooni prospektis.

2. Miks on otstarbekas, et valuutavahetust laevadel korraldab Tallinki juhtide suuromanduses olev firma, mitte aga 100% Tallinki enda tütarfirma? Kontserni laevadel pakub valuutavahetuse teenust ettevõte H.T. Valuuta. Kuivõrd valuutavahetus laevadel praegusel kujul lakkab lähiaastatel seoses euro tulekuga eksisteerimast, ei ole Tallinkil vajadust investeerida hääbuvasse teenusesse. Senise tegevuse jooksul on H.T. Valuutast saanud dividende ka Tallink, hetkel on meie strateegiline otsus keskenduda põhitegevusele.

3. Kas Tallinki dividendide mittemaksmise poliitika põhjuseks on muu hulgas asjaolu, et Tallinki suuromanikud võtavad raha välja nn seotud osapooltest palkade ja dividendidena ning pole seetõttu huvitatud dividendidest Tallinkist? Tallink ei ole maksnud aktsionäridele dividende, kuna on teinud suuri investeeringuid laevapargi uuendamisse. Tallink tegutseb teravas rahvusvahelises konkurentsis ja juhtkonna töötasusid tuleb võrrelda konkureerivate laevandusettevõtete vastavate näitajatega.

4. Millal on kavas Tallinkis rakendada efektiivne sisekontrollisüsteem? Tegemist on ju ikkagi kohe-kohe avaliku ettevõttega. Tallinki sisekontrollisüsteem loodi 1996. aastal.

5. Kas Teie hinnangul kohtleb Tallink kõiki oma aktsionäre, sh tulevasi, võrdselt? Jah. Tallinki äritegevuse kirjeldus ja kõik riskid on fikseeritud avaliku pakkumise prospektis.

Toivo Ninnas: huvide konflikti pole

Tallinki nõukogu esimees Toivo Ninnas lausus, et Tallinki hotelli ja tulevase Tallinki spaahotelli majandamise skeem on väga otstarbekas.

“See on väga tüüpiline lahendus,” ütles Ninnas. “Tegemist on riskide hajutamisega, väga paljud hotellid töötavad nii, et omanik on üks, kuid rentnik hoopis teine.”

Ninnase sõnul pole huvide konflikti selles, et ta samal ajal kuulub OÜ Sunbeam (firma, mis korraldab Tallinki spaahotelli ehitamist ning hakkab hotellihoonet tulevikus Tallinkile välja rentima, Sunbeami omanik on 100% Infortar — toim.) juhatusse ning Tallinki nõukogusse. “Ükski meie nõuandja pole siiamaani midagi ohtlikku leidnud, sellega on tegelenud palju juriste, nad kindlasti teaksid, kui siin oleks huvide konflikt.”

Tallink peab huvide konflikti välja tooma

Järgmisel aastal börsireglemendi osaks saav hea ühingujuhtimise tava nõuab, et Tallinki juhid peavad oma huvide konflikti senisest täpsemalt välja tooma.

Tavas on kirjas, et nõukogu liikmed väldivad huvide konflikti tekkimist oma tegevuses ning eelistavad oma tegevuses nõukogu liikmena emitendi huve isiklikele või kolmanda isiku huvidele.

Aruandes tuleb ära näidata majandusaasta jooksul tekkinud huvide konfliktid. Juhul, kui huvide konflikt on olulise või kestva iseloomuga, astub nõukogu liige tagasi. Seega peavad aktsionärid otsustama, kas Tallinki nõukogu liikmed, kes on samal ajal Tallinkiga äriliselt seotud firmade juhatustes ja nõukogudes, on lahendanud dilemma Tallinki kasuks.

Börsi juht: Tallinkil nõuded täidetud

Tallinna börsi juhi Kaidi Oone sõnul ei tohi börsi põhinimekirjas noteeritava ettevõtte nõukogu vähemalt kaks liiget olla seotud aktsionäriga, kellele kuulub rohkem kui 30% ettevõtte aktsiatega esindatud häältest.

Tallink Grupil on see nõue Oone sõnul täidetud ning sellisteks nõukogu liikmeteks on Sunil Kumar Nair Citibankist ja Lauri Kustaa Äimä Danske Capitalist.

Börsi ülesanne on Oone sõnul aidata tagada investoreile võimalikult rohke teabe olemasolu.

Analüütik: turuhinnast kõrgem rent hotelli eest on Tallinkile marginaalse tähtsusega

Investeerimispanga LHV analüütiku Mattias Wallanderi sõnul on hotelliäri Tallinkile nii väikse tähtsusega, et isegi turuhinnast kõrgem rent hotellihoone eest ei mõjuta Tallink Grupi majandustulemusi. “Ma ei tea, kas rent, mis Tallinki hotelli eest makstakse, põhineb turuhinnal,” ütles Wallander. “Juhul, kui see ei vasta turuhinnale, ei oleks sel ikkagi piisavat mõju Tallinki tulemustele.”

Kuidas raha Tallinki suuromanike tasku libiseb

Hotell maksab renti Tallinki juhtkonna firmale

Tallinki poolt endisesse Tallinna Teenindusmajja rajatud Tallinki hotelli pidav Tallinki ainuomanduses olev firma maksab igal aastal 36–45 miljonit krooni renti Tallinki juhtkonna firmale.

350 toaga hotell on Tallinki laevadega reisivatele inimestele Tallinnas ööbimiskoht number üks, üle poole hotelli külastajatest on turistid, kelle Tallink oma laevadega kohale veab. Siiski ei laeku kogu majutamisest saadav raha Tallink Grupile, mille omanduses hotelli opereeriv TLG Hotell on. TLG Hotell maksab aastas ligi 30 miljonit krooni renti OÜ-le Vara HTG, kes omab hotelli hoonet. Vara HTGst pool kuulub Infortarile. Hiljuti suurendati TLG Hotelli kümnist Pandi & Co firmale — lisaks 30 miljonile kroonile peab ta maksma 11 protsenti Tallinki hotelli käibest. Kokku tuleb aastane rendimakse edaspidi 36–45 miljonit krooni.

TLG Hotelli 2003/2004. aasta käive oli 37 ja puhaskasum 9,1 miljonit krooni.

Selles, et ühe hotelli operaator ja omanik on erinevad juriidilised isikud, pole midagi imelikku. Tähelepanu tõmbab aga asjaolu, et Tallinki hotelli omanik on Infortari tütarfirma OÜ Vara HTG, mille juhatusse kuulub Eve Pant. Ühtlasi kuulub Eve Pant Tallink Grupi nõukogusse, mis opereerib hotelli läbi oma 100% tütarfirma TLG Hotell. Järelikult on tal huvid mõlemas omavahel ärilistes sidemetes olevas firmas.

OÜ Vara HTG osanikud ootavad kindlasti juhtkonnalt maksimaalset panust kasumi kasvu. Sama ootavad ka Tallink Grupi aktsionärid oma nõukogu liikmetelt. Tallink Grupi huvi oleks hotelli eest omanikule võimalikult madalat renti maksta, Vara HTG huvi on seevastu hotelli kinnistu ja hoone pealt maksimaalset omanditulu saada.

Tulevane spaahotell hakkab Tallinki suuromanikule kümnist maksma

Samasugune skeem, kuidas Tallinki teenitav raha liigutada selle suuromanike kaukasse, hakkab toimima ka Tallinna sadama lähedusse ehitatava spaahotelli puhul.

Selle järgmisel aastal avatava hotelli operaatoriks saab samuti TLG Hotell, kes hakkab hotellihoonet rentima 100protsendiliselt Infortari omanduses olevalt OÜ-lt Sunbeam. Fikseeritud aastase rendimakse suurus on kümme protsenti hotelli ehituseks kulunud rahast ning 25 protsenti ehitatava spaahotelli kasumist.

Sunbeami juhataja on Tallink Grupi nõukogu esimees Toivo Ninnas.

Suuromanike valuutavahetusfirma maksab lahkelt dividende

Tallinki laevadel toimetavaid valuutapunkte peab samuti ettevõtte juhtkonnaga seotud firma AS H.T. Valuuta. See firma paistab silma asjaoluga, et maksab oma aktsionäridele, kelleks on kolmveerandi osas Tallinki juhid (Pant, Järvelill jt) ja veerandi osas Tallink Grupp ise, heldelt dividende.

Alates 1999. aastast kuni 2004. aastani pole valuutavahetusfirma aktsionäre ühelgi aastal omanikutuluta jätnud, kokku on dividendidena sel perioodil välja makstud 21,1 miljonit krooni.

Tallink Grupp ise oma aktsionäridele dividende pole maksnud ega kavatse ka maksma hakata.

kolmest suuromanikust Enn pandil kõige rohkem Tallinkiga seotud firmasid

Osalused firmades

Enn Pant, Tallink Grupi juhatuse esimees, omab 17,13% Tallink Grupist

Osalused teistes firmades:

• AS H.T. Valuuta — 22,25%, firma vahetab Tallinki laevadel valuutat • AS Infortar — läbi OÜ Linandell omab 29,42% Infortari aktsiatest • OÜ Mersok — 100%, rendib Tallinkile 93 m2 ruume, renditasu viimasel majandusaastal 144 000 krooni

Kalev Järvelill, Tallink Grupi juhatuse liige, omab 14,56% Tallink Grupist

Osalused teistes firmades:

• AS H.T. Valuuta — 16% • Infortar — läbi OÜ Linandell omab 25,62% Infortari aktsiatest

Ain Hanschmidt, Tallink Grupi nõukogu liige, omab Tallinkist 14,22%

Muud osalused:

• Infortar — läbi Linandelli 25,15%