Eelmisel nädalal levis kuuldus, justkui oleksid ERGO Kindlustuse omanikud lasknud lahti kolm juhatuse liiget ning veel kaks osakonnajuhti. Väidetavalt ei olnud ülemused oma tööga hakkama saanud ning said sellepärast ka hundipassi.

Täna võib öelda, et asjad päris nii ei olnud. Kolmele neist pani lahkumissoovi pähe hiljuti Eestisse laienenud kindlustusselts Codan, kel kindel plaan helgemad pead konkurentidelt üle osta.

Taanlased tegid ahvatleva pakkumise

“See oli ahvatlev pakkumine,” vastab praegu veel ERGO Kindlustuse juhatuse liikme kohustusi täitev Kaido Kepp kergelt naerdes küsimusele, mitu korda suurema palgaga taanlased ta enda juurde Eesti filiaali juhtima meelitasid.

Tagasihoidlikult sõnab ta juurde, et töötasu ei olnud määrav, vaid ERGOsse jäämise kaalus üle võimalus töötada sellises rahvusvahelises ettevõttes nagu Codan, kes on Lätis ning Leedus juba kahjukindlustusturu liidripositsiooni hõivanud. “Sellel on hästi palju isikikke põhjusi ka,” lisab mees.

Ta räägib, et pakkumine uuele, prestiižsemale kohale tehti talle juba eelmisel aastal, et aga tööleping ERGOga veel jõus, pole siiani olnud võimalust ametit nii lihtsalt maha panna.

Inimest kutsub üle tulema mingi maasikas

Kuigi Kepp päriselt ei tunnista, et ta üle osteti, on selge, et taanlased teavad, millistele nuppudele vajutada ja milliseid hüvesid pakkuda, et konkurentidelt inimesi üle meelitada.

Sellest annab aimu kas või vestlus ERGO endise sõidukikindlustuse riskijuhi Lauri Kutsariga, kelle sõnul tegi tema endine tööandja kõik võimaliku, et teda tööl hoida, kuid taanlased võitsid.

“Väga huvitav väljakutse minu jaoks, kes ma olen juba 12 aastat kindlustussektoris töötanud,” märgib ta ning nendib, et kõrgem palk oli tõesti üks äramineku põhjusi. “Alustaval firmal ongi kõige mõttekam juba sektoris sees olnud inimesi osta,” lisab ta.

Sama meelt on ka eelmisel aastal tegevust alustanud Hansa Varakindlustuse juht Jan Andresoo.

“Kui tahetakse hästi kiiresti turule tulla ja teenuseid pakkuma hakata, siis tundub see loogiline lähenemine,” märgib ta.

Pärimise peale, kui palju suuremat palka peaks üleostetavale töötajale pakkuma, jääb ta aga otsese vastuse võlgu. “Lisaks palgale peab häid inimesi motiveerima. Pakkuma sellist maasikat, mis motiveerib inimesi pühenduma,” ütles ta.

Vaid palga nimel tööandja vahetaja pole lojaalne

Ifi Balti äriüksuse personalidirektor Liina Kesküla lisas, et kui inimene vahetab tööandjat ainult suurema palga nimel, siis tõenäoliselt liigub ta varsti taas uue tööandja juurde.

Edu saavutamisel saab Codanile Andresoo sõnul peamiseks võtmeküsimuseks distributsioon ehk kuidas nad oma toote klientideni viivad. “Mina arvan, et pole paha mõte panustada agendiärile — luua oma müügivõrk, kes aktiivselt klientidega suhtleb ning neile lepingu sõlmimise mõtte pähe paneb.”

Taanlased alustavad Eestis lähikuudel

Kuigi täpset tegevuse alguskuupäeva firma veel avalikustada ei taha, käivitab taanlaste kindlustusselts tegevuse Eesti konkurentide sõnul sel kevadel ehk varsti.

Tõenäoliselt ei hakka Codan Eestis oma väikest nišši otsima. “Saada kiiresti liidriks mingis kitsamas turusegmendis on täiesti võimalik, kuid see ei tohiks sobida Codani profiiliga,” märkis QBE Kindlustuse Eesti juht Aivar Vähi.

Mees sõnas, et kuna Eesti kindlustusturg on oma arengus jõudnud tasemele, kus iga uustulnuk turgu väga üllatada ei saa, on vähetõenäoline, et Codanil õnnestuks kiiresti suur turuosa hõivata.

Praegu on firmas tööl kaheksa inimest, kellest vähemalt pooled on varem kindlustuses tegutsenud.

“Meie siht on järgnevate aastate jooksul saavutada turul tugev positsioon. Arvame, et see on realiseeritav eesmärk,” on öelnud Taanis asuva emafirma kommunikatsioonijuht Jeanette Fangel Løgstrup.

KES ON KES

Codan Forsikring

• Kuulub Royal & Sun Alliance Gruppi, mis on maailma üks suuremaid kindlustusgruppe.
• Koduturul Taanis on Codanil vaid 13 protsenti turust, millega ta on suuruselt kolmas kindlustusselts. Samal kohal on firma ka Rootsis, kuid seal 18protsendilise turuosaga.
• Eestis pakutakse äri- ja eraklientidele vara-, reisi- ja liikluskindlustust ning seda interneti kaudu, telefoni teel ning kontorites.
• Eestiga paralleelselt ehitab selts end üles ka Norras.
• Leedus ja Lätis kindlustusturu liider vastavalt 33- ja 25protsendilise turuosaga.

Taust

Codanisse lähevad üle

• Kaido Kepp, ERGO
• Arvi Luhakooder, ERGO
• Lauri Kutsar, ERGO
• Eero Link, If

Kindlustusturg areneb Eestis kiirelt

• Maksed kahjukindlustusseltsidele kasvasid mullu ligi poole miljardi krooni võrra, 3,1 miljardile krooni
• Hüvitisi maksti mullu välja 1,6 miljardit krooni, 100 miljoni võrra enam kui aasta varem.

KRONOLOOGIA

Eestis registreeritud välisseltside filiaalid

• 2005.01 Fennia Mutual Insurance Company Eesti filiaal
• 2005.05 Euler Hermes Kreditversicherungs-Aktiengesellschafti Eesti filiaal
• 2005.11 Parekss Apdrošinašanas Kompanija Eesti filiaal
• 2006.02 BTA apdrošinâšanas akciju sabiedrîba Eesti filiaal
• 2006.09 Codan Forsikring Allikas: finantsinspektsioon