"Mingit kriisi muidugi pole – kanad ei streigi ega pole ka tarbimine nii järsku kasvanud," ütles Venelaine Delfile.

"Muna hind kujuneb klassikaliselt nõudluse-pakkumise tulemusena, sest lattu teda koguda ei saa ja tühjad riiulid saavad ka olla ainult ajutised. Samuti pole võimalik tootmist kiirelt kasvatada."

Venelaise sõnul unustatakse praeguse suhteliselt kõrge munahinna taustal sageli, et eelmisel aastal samal ajal oli muna üks väheseid tunduvalt odavnenud toidukaupu. Samal ajal kallinenud söödahinna taustal ei saanud tootmise vähenemine tulla kellelegi aga üllatusena. Lisandus veel ka pidamistingimuste muutmise direktiivi mõju.

Muna hinna edasine areng sõltub äridirektori sõnul sellest, kuidas ELi farmerid uutele pidamistingimustele vastavaid farme avavad. "Kuna investeeringud on suured, siis pikas perspektiivis ei saa muna hind langeda, kuigi perioodilised kõikumised jäävad," rääkis ta.

"10 keskmise muna karp maksab erinevates kauplustes ligikaudu 1,30 eurot – ei ole just kallis nii täisväärtusliku toiduaine kohta," lisas Venelaine.

Aprillis kallinesid munad toidukaupadest kõige rohkem - eelmise aasta sama ajaga võrreldes 45 protsenti. Kanamunade hind jõudis viimaste aastate kõrgeimale tasemele. Eelmine kõrgpunkt oli 2008. aasta märtsis, misjärel hinnad langesid.

Mõningane tõus oli 2010. aasta keskel, seejärel langesid jälle ning püsisid väiksemate tõusude ja langustega suhteliselt madalal tasemel käesoleva aasta alguseni, mil algas kiire hinnatõus.

Võrreldes eelmise kõrgpunktiga 2008. aasta märtsis olid kanamunad 2012. aasta aprillis 12 protsenti kallimad.

Munad kadusid poelettidelt märtsi lõpus, kuid on kõrgema hinnaga lettidele püsima jäänud.