Enim kõneainet pakkunud Jegorowi majas, mis võtab enda alla suure osa Raekoja platsi, Mündi, Pika ja Kinga tänava vahelisest kvartalist ning mille korterid kuuluvad Tallinna kallimate hulka, elavad valdavalt välismaalased. Joseph Martin Rowe, Maria Gabriella Ricci, Narcis Casal de Fonsdevieale, Nazmi Paul Firat, Frans Gustaf Albin Andersson, Fagoon Motichad Shah, Brian Furlong, Risto Kyhälä, William Frank Douglas … Tõeline eri rahvuste paabel, kelle sekka on ära eksinud vaid üksikud eestlastest korteriomanikud.

Sealsamas kõrval asuv suursugune hoone, mis on mällu sööbinud omaaegse Hoiupanga peakontorina, on läinud kauni nimega firma Red Rose Trading Estonia kätte, mis kuulub Irving Alan Smoklerile ja Nicholas Milesile. Otse selle vastas üle platsi asub maja, mille omanikku esindavad Kirav Shiv Mohan, Mhnish Mohan Makkar ja Shantanu Mohan Mukkar. Otse kõrval aga kinnistu, kus otsuseid langetavad Nicholas John Heptonstall, Robert William Aird ning Joseph Henry Sean. Nende käes on ka järgmine kinnistu.

Sealt ülejärgmise omanikku esindavad aga Hispaanias Marbellas elavad Mauro Cruz-Conde Lleo, Jose Andre Parejo Vizcarrondo ja Guzman Lacalle Noriega.

Seda loetelu võiks veelgi jätkata. Maju, kus ükski korter või äriruum ei kuuluks võõramaa alamale või välisriigis registreeritud ettevõttele, on Tallinna südames vaid mõni.

Eestlastest korteriomanikud: välismaalased on paratamatus

Tallinna südames kinnisvara omandanud eestlased peavad vanalinna minekut välismaalaste kätte paratamatuseks.

“Sel ajal, kui eestlastel endil raha ei olnud ja vanalinna majad seisid räämas, oli väliskapitali tulek kindlasti hea,” leiab vanalinnas mitme kinnistuga seotud ja seal ka ise korterit omav Hillar Soosalu. “Lisaks tuleb arvestada sellega, et nende hulgas, kellele õigusjärgsete omanikena kinnistuid tagastati, olid valdavalt vene kaupmehed, juudid ja baltisakslased. Seega ajaloolises mõttes ei ole vanalinnas suurt midagi muutunud. See on elu paratamatus. Eesti on ju demokraatlik riik.”

“Me elame vabas maailmas, kus igaüks võib endale vanalinnas maja või korteri osta,” arvab samuti otse Raekoja platsi veerel asuva korteri omanik Armin Kõomägi. “Pealegi tasub küsida, kas eestlane üldse tahab südalinnas elada. Mul on jäänud mulje, et eestlased kipuvad hoopis kesklinnast ja üldse linnast välja. Välismaalased aga, kes käivad siin oma asju ajamas, tahavad olla ja elada võimalikult keskuse lähedal või siis otse südames.”

“Usun, et võõramaalastele teeb Tallinna südames asuva korteri väärtuslikuks asjaolu, et Eesti asub Euroopa õigusruumis ning et meil valitseb demokraatlik kord ja liberaalne majandus,” pakkus Soosalu, kes kinnitas, et tema ei kavatse oma korteriomandist välismaalaste kasuks siiski loobuda.

Kõomägi tunnistas, et tema südalinna korter seisab praegu tühjalt. “Pean selle ostmist puhtalt investeerimisprojektiks,” tõdes ta. “Olen Tallinna eri kohtades ostnud mitu korterit, mis ootavad oma hetke, et need maha müüa. Nagu ka Raekoja platsil asuv korter.”

Vanalinnas elab kirev seltskond

Raekoja plats

Raekoja plats 1
Tallinna linnale kuuluv raekoda.

Raekoja plats 4 / Dunkri 2
Kuulub enamikus rõiva- ja restoraniäris tegutsevale ASile A&G, mille ühel omanikul Olar Gofmanil on samas majas ka 162ruutmeetrine korter. Veel ühe korteri omanik on Suurbritannias registreeritud firma Nordfolk Ltd.

Raekoja plats 5 / Voorimehe 1
Tallinna linn on kogu hoone andnud rendile osaühingule Creo Kinnisvara (suurim omanik Arsi Koogi juhitav AS Restor), kes on selle aga edasi rentinud Olar Gofmani ja Heiti Allmäe firma A&G tütrele A&G Toitlustus, kes seal restorani peab.

Raekoja plats 8 / Mündi 3 / Pikk 12 / Kinga 6
Nn Jegorowi maja 60 korterit, mis kõik kuuluvad Tallinna kallimate hulka, on enamikus üle ilma kokku tulnud välismaalaste käes. Mõned üksikud kohalikud on siiski nende sekka ära eksinud. Tuntumatest näiteks suurinvestorist kirjanik Armin Kõomägi, ehitusvahtude tootja Jaan Puusaag ja Muuga sadamas tegutsev Maksim Liksutov.

Raekoja plats 10 / Mündi 2 / Saiakang 1
Enamasti Tallinna linnale kuuluvas majas on siiski endale suutnud südalinna ühed suuremad korterid soetada maksuvabas piirkonnas Briti Neitsisaartel registreeritud omanikuga KR-Investeeringud (197,2 m2) ja keegi Niina Narsudinova (228,1 m2).

Raekoja plats 11 / Apteegi 1 / Saiakang 2
Suuremas osas Tallinna linnale kuuluvas hoones tegutseb rentnikuna enam kui 850 m2 peal AS Apotheka Magistratus, mille suurim omanik on Creo Kinnisvara (suurim omanik Arsi Koogi juhitav AS Restor).

Raekoja plats 12
Tallinna linnale kuuluv hoonestatud krunt, mis kinnistusraamatu andmeil on siiani kinnistamata.

Raekoja plats 13
Kinnistu omanik on India ärimeestele kuuluva Briti firma siinne tütar AS Kirloskar Eesti, kes majas restorani peab. Raekoja plats 14 /Vene 5 / Apteegi 6
Tallinna linnale kuuluv suurkinnistu, mis on eripalgelistele rentnikele välja jagatud.

Raekoja plats 15, Raekoja plats 16, Raekoja plats 17 ja Raekoja plats 18
Kuuluvad ikka veel Tallinna linnale, kusjuures Raekoja plats 16 pole kummalisel kombel senini kinnistusraamatusse jõudnud ning Raekoja plats 18 on koguni mõõdistamata. Kõik majad kubisevad erikummalistest rentnikest.

Saiakang

Saiakang 4
Väike maja kuulub enamikus õpetaja Faisee Himmale, kes päris selle koos Vene 7 asuva enam kui 120 ruutmeetri suuruse korteriga kunagiselt muinsuskaitseametnikult, 2005. aastal surnud Mati Himmalt.

Saiakang 5 / Mündi 4 / Pikk 14
Kinnistu kuulub osaühingule Astrion Invest, mille ainuosanik Martin Murray on seotud veel mitme vanalinna kinnistuga ja Iiri kapitaliga.

Kinga

Kinga 1
Kunagine endise Hoiupanga peakontor, mis kuulub nüüd üleni osaühingule Red Rose Trading Estonia, kus enamusosanik on ameeriklane Iring Alan Smokler ja vähemusosanik Tšehhi alam Nicholas Miles.

Kinga 3 / Voorimehe 4
Kogu kinnistu kuulub võõramaa kodanikele Ursula Zimmerile ja Heins Birkenbergile.

Kinga 5
Omanikuks Gustav Kivirand, kes on seotud Eesti Evangeelse Luterliku Kirikuga ning kes on tuntud kui omaaegne konsistooriumi majandusülem.

Kinga 10 / Pikk 10
Õdus kortermaja, kus on endale elamispinna soetanud näiteks väliseesti kunstnik Ruth Tulving ja keegi võõramaalane Howard Stephen Shernnoff. Esimene, nn ärikorrus, on aga täienisti Tallinnas ja Tartus edukalt alkoholi ja tubakatoodete kaupleva Igor Bulkini omandis.

Voorimehe

Voorimehe 5
Väike ja kitsas kolmekordne majake, kus üks korrustest on näiteks Leonid Apananski eksproua Dolores Kalini omandis.

Voorimehe 7
Väike hoone, mille omanikuks on Avo Kõll.

Voorimehe 9 / Pikk 2 / Rataskaevu 1
Südalinna üks suuremaid kinnistuid, mis on tänini Eesti Vabariigi omandis.

Rataskaevu

Rataskaevu 3/5
Kinnistu suurim omanik on OÜ Merkerias, kes tegutseb tuntud kinnisvaraarendaja Hillar Soosalu kontrolli all. Majas on ka kolm korteriomandit, millest suurim, 153 m2 suurune kuulub kunagisele Kaubandus-Tööstuskoja presidendile Peeter Tammojale.

Dunkri

Dunkri 1 / Kullassepa 2
Salapärase ärimehe Toomas Tooli abikaasa Jana Tooli ning varem Jana Toolile kuulunud ASi Ressaks ühisomandis olev kinnistu

Dunkri 3
Kinnistul on kolm omanikku, kusjuures suurim, 120 m2 korter kuulus pikka aega Hillar Soosalule, kuid on praeguse seisuga ilmselt juba maha müüdud uuele omanikule.

Dunkri 4 / Voorimehe 3 ja Dunkri 6
Sisekvartalis paikneva üsna suure kinnistu omanikuks on Hansafond Grupp, mida kontrollivad Peterburis resideerivad võõramaalased eesotsas Robert William Airdiga.

Dunkri 5
Vanalinna kohta äärmiselt suur kinnistu, kuhu ENSV ajal rajati nn Tallinna kõhuna tuntud söögimaja. Toitlustus- ja lõbustusasutusena tegutseb ta siiani, kuid kuulub nüüd koos kinnistuga osaühingule Escado Grupp, mille omanikfirma General Baltic Group kuulub omakorda saladuslikele ärimeestele Hubert Hirvele ja Pavel Gammerile.

Dunkri 7 / Niguliste 4 ja Dunkri 9
Ehkki Dunkri 7 maja Niguliste-poolses otsas asuvad korterid (tähelepanuväärsemaiks korteriomanikeks on rahapesus süüdistatud metallimehe Vahur Blumfeldti omaksed Daniel Blumfeldt ja Diana Nõukas (Blumfeldt), kokku 250 m2), on kinnistu kogu Dunkri tänava poolne osa koos terve Dunkri 9 hoonega advokaadibüroo Leppik ja Luhaäär käsutuses ning Peeter Lepiku ja Toomas Luhaääre kinnisvarafirma Suurlaid omandis.

Dunkri 8 / Rataskaevu 7
Kinnistu koos samas tegutseva hotelliga kuulub ASile Scharmanto, mille omanik on AS Schlössle Hotel Group, ainuaktsionäriks alates möödunud suvest Hispaanias asuv Marbella Club Hotel SA.

Kullassepa

Kullassepa 3
Kinnistu on Sirje Jussi ning kellade ja ehete müügiga tegeleva OÜ Foreital ühisomandis.

Kullassepa 4 / Niguliste 2
Kortermaja, mille esimesel korrusel äriruumid. Suuremate pindade omanikud OÜ Treasure (160 m2, omanik Keith Glennon) ja AS Vimodi (145 m2, omanik Urmas Sõõrumaa elukaaslane Kätlin Maran).

Kullassepa 5
Kuulub ASile Bindes Liising Eesti, mille ainuomanik on Sergei Bindes.

Kullassepa 7
Osaliselt Jevgeni Kampusele ja tema Sangla Juveelisalongile kuuluv kinnistu. 170 ruutmeetrit on veel ka osaühingu Albio Projekt omandis (ainuosanik Tiit Õun).

Kullassepa 9 ja 11
Alates eelmisest aastast kuuluvad mõlemad kinnistud noore ja andeka filmimehe Feliks Manguse ning tema tundmatu äripartneri Ruslan Sibilevi omandusse.

Kullasepa 13 / Kuninga 8
Kinnistu suurim omanik on OÜ Heminor Invest, mille ainuosanik on avalikkusele vähetuntud ärimees Mehman Gurbanov. Samuti Gurbanovile kuuluv OÜ Berlohansa oli varem Rataskaevu 3/5 kinnistu omanik.

Vanaturu kael

Vanaturu kael 4, 6, 8, 10, 12 ja Vana-Turg 1
Riigile või Tallinna linnale kuuluvad hooned, mis on kinnistusraamatusse kandmata ning siiani isegi mõõdistamata. Näiteks Vana-Turu 1 pearentnik on Olde Hansa restoran.

Vanaturu kael 5
Väike kinnistu, mille omanikeks Edvin-Gottfried Lange ja Helmi Lange.

Vanaturu kael 7 / Vene 1
Elumaja, kus on korter näiteks Tallinna endisel abilinnapeal Heiki Kivimaal ning Olde Hansa omanikfirma osanikud Auri Martti Hakomaal ja Margit Hakomaal. Suuremate pindade omanikud on OÜ Gremlin (kokku 133 m2, kuulub USAs registreeritud firmale Topaz Worldwide LLC), Viljar Suitsule kuuluv OÜ Roy Invest (184 m2) ja Olde Hansa restorani omanik OÜ Starmarker (153 m2).

Vene

Vene 7
Elamu, mille esimese korruse äripinnad kuuluvad valdavalt osaühingule Susi (kokku 248 m2, omanikeks Toivo ja Ljudmilla Susi haldusfirma TLS Invest). Ljudmilla Susile kuulub samas majas veel ka 124 m2 suurune korter. Suurima korteri omanik on aga kinnisvara ja autospordiga tegelev Indrek Ilomets (173 m2).

Apteegi

Apteegi 3 ja 5
Kinnistusraamatusse kandmata.

Apteegi 7
Kinnistu kuulub Tarmo Sumbergi ja Andres Rätseppa osaühingule Velior.

Apteegi 9
Eesti riigi omandis.

Pikk

Pikk 4, 6, 8
Kolme hoonet ühendav kinnistu kuulub Pjotr Utkinile ja Tamara Vaskovale. Peale kinnisvara haldamise tegeleb Utkin veel ka turvasüsteemidega, tema osalusel tegutsev Telealarm kontrollis näiteks Kumu turvasüsteemide rajamist.