Mullu septembris kuulutas Tallinna linnavalitus välja riigihanke, mille tulemusena peaks 2004. aastast pealinnas juurutatud olema finantsjuhtimise ühtne infosüsteem (FIS). Projekt oli IT-firmadele meelepärane — konkureerisid sellised tuntud ettevõtted nagu MicroLink, Siemens ja Helmes. Esimesel etapil praagiti aga välja ülemaailmse suurkorporatsiooni Oracle’i filiaal Eestis. Põhjendus: ettevõtte filiaal ei ole juriidiline isik ja ei saa seega konkursil osaleda.

Oracle andis asja kohtusse. Halduskohtus jäi õigus linnale, ringkonnakohtu istung peaks toimuma juulis.

Oracle’i Eesti filiaali finantsdirektor Taavi Jakobson ütles, et ainus kaebus Oracle’i poolt hanke vastu on see, et neil ei lubata konkursil osaleda. “Leiame, et see pole kooskõlas Eesti seadusest tuleneva filiaali käsitlusega ega ka normaalse õiguspõhimõttega,” rääkis ta. “Tunneme, et meie õigusi Eestis vabalt äri ajada on piiratud ja seepärast olemegi selle vaidlustanud.”

Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Martin Käerdi ei pidanud võimalikuks pooleliolevat kohtuasja kommenteerida. Küll aga on ministeeriumil filiaalide kohta olemas teoreetiline ametlik seisukoht: justiitsministeeriumi hinnangul ei ole välisfirmade filiaalide pakkumiste tagasilükkamisel riigihangete puhul põhjendusega, et tegemist ei ole iseseisva juriidilise isikuga, seaduslikku alust.