Kuigi Tallinna ehitusjärelevalve juhi Rain Seieri sõnul on eesmärgiks saada korda suuremate sissesõiduteede ja sadamate ümbrus, pole säästva arengu ja planeerimise ameti ettekirjutuste võimu veel paljudes kohtades näha. Tõsi, linna kõige koledama maja, lihakombinaadi, lõhkusid omanikud pärast mitut ettekirjutust maha ning Tondi sõjaväebarakkide koha peal võib nüüd soovi korral kartuleid kasvatada. Samas on kümneid varemeid, mille lammutamist ei luba muinsuskaitse või mille omanikud lihtsalt ignoreerivad linnaameti ettekirjutusi.

Kuigi Äripäeva vaadeldud krundid ja vanad hooned asuvad valdavalt hinnalistes kinnisvarapiirkondades, võib soovija neis enamasti segamatult ringi luusida. Uksed on eest ära, plangud lõhutud, väravad lahti. Lukustatud on vaid endise Tallinna elektrijaama hooned Linnahalli kõrval ja kaitseväele kuuluv tühermaa bussijaama kandis. Viimasele astujat hoiatatakse relvastatud valvega.

Isetegevuslik parkla
Rottermanni kvartal Hobujaama 7, 9, 11, 13, 17, suurus 1,7 ha.:

Omanik AS Rottermanni Kvartal (Ernesto Preatoni omanduses). Detailplaneering on menetluses ning idee järgi peaks kvartalisse tulema hotell. Seniks on siin isetegevuslik parkla, tõenäoliselt üks viimaseid Tallinna kesklinnas, kus saab tasuta parkida. Niiskete ning haisvate müüride vahel on jupike korda — riigi viljavaru haldava Eesti Viljasalve kontoriruumid.

Relvastatud valve all Filtri tee 3 tühermaa.

Omanik Eesti kaitsevägi. Kes tõstab jala sellele maalapile, selle lubab kaitsevägi maha lasta.

Tulevane autopood
Peterburi tee 2c/1, 6500 m2:

Omanik Saksa Auto, kes on lubanud krundil olevad varemed lähemal ajal lammutada. “Lammutamisprojekt on olemas, suur ja kallis töö on see küll,” sõnab Saksa Auto juhatuse liige Jussi Pärnpuu. Seejärel algab krundil ehitustöö ning sinna kerkib autopood, mis peaks Pärnpuu sõnul valmima järgmise aasta märtsiks ning läheb maksma umbes 20 miljonit krooni.

Vanad ETKVLi laod
Kalda 3 ja Kalda 5/Tihniku 7:

Kaks ca 3 ha suurust krunti, millest esimesest siiski umbes pool on kasutuses. Teise krundi võtsid kasutusse linnaelanikud isetegevuslikult ning sinna on tekkimas prügimägi. Varem asusid siin ETKVLi kesklaod, mõnevõrra hiljem sai just siit hoo sisse Eesti nüüdisaegne jaekaubandus — prügimäekrundi kõrval asub esimene supermarket. Tõsi, tänaseks on hoone leidnud kasutuse hulgilaona.

Muinsuskaitse keelab lammutada
Tartu mnt 84a, 5378 m2:

Omanikud Tallinna linnavalitsuse andmeil OÜ Valdur Holding ja OÜ Hõbemänd (Peeter ja Andrus Möllits)

Tartu mnt 84d, 3968 m2, omanikud kaks füüsilist isikut:

Kuigi kompleks paistab eemalt vaadatuna hüljatud ja õudne, peidab see endas tegelikult hulga firmasid. Näiteks trükikoja, kontoritarbeid müüva firma, kunstigalerii, spordiklubi jne. Suurimad endise tselluloosi- ja paberivabriku hooned on siiski tühjad ning lammutada neid ka ei saa — nad on muinsuskaitse all. “Issand jumal! Põgeneksin välismaale ja paluksin poliitilist varjupaika,” on paberitööstuse viimane direktor Villi H. Liibert öelnud kaheksa aastat tagasi vastuseks küsimusele, mida ta teeks, kui saaks vabrikukompleksi omanikuks.

Kasarmute asemele õppehoone
Tondi tänava äärsed kasarmud ja sõjaväebarakid:

Kvartali omanikuks on Ernesto Preatoniga seotud AS Tondi Kvartal, Tondi 55 kinnistule on linn seadnud hoonestusõiguse ASi Audentes Haldus ja MTÜ Aitado Klubi kasuks. Barakid on pärast aastaid kasutuseta seismist lammutatud. Audentes ja Aitado Klubi kavatsevad rekonstrueerida kinnistul asuva kasarmu õppehooneks, renoveerida spordihoone ning rajada avalikult kasutatava pargi. Tondi Kvartal tahab muuta endised kasarmud äri- ja eluhooneteks.

Piimatööstus lubab tänavu korda teha
Pärnu mnt 139e Tallinna piimatööstuse vana hoone:

Tallinna piimatööstuse juhatuse liikme Ülo Kivise sõnul on praegu töös vana tööstuse hoone lammutusprojekt ja veel sel aastal on plaanis piirkond korda teha.

Varemed tervitavad meid kõikjal
Pärnu mnt 91/Hagudi 1, endise Tallinna Ehitusmaterjalide tehase krunt, suurus 1,8 ha: omanik Tallinna linnavalitsuse andmeil OÜ Romellert Invest. Romellert on pankrotistunud EVEA panga tütarfirma, mis tänaseks on likvideerimisel.

Masina 7, kinnistu suurus 3289 m2: omanik mõõteriistade tootmisega tegelev AS Aswega. Ettevõttele, mis on kunagise tootmiskoondise Tööstusaparaat järeltulija, kuulub hulk magusaid krunte kesklinnas, sh Mere puiesteel asuv Rottermanni kaubanduskeskus.

Ahtri 3, kinnistu suurus 6630 m2: kinnistu omanik on Ergo Kindlustuse AS. Võssakasvavat maatükki Soome turistide teel Tallinna sadamast Norde Centrumi kaunistab hüljatud ja lagunev valge hoone, varem teatud kui vaibakauplus Vaibaparadiis. Sildidki on veel küljes ning ühe ukse kaudu aetakse väikestviisi äri. Linnavalitsuse andmeil alustatakse siiski veel sel aastal krundil ehitamist. Ergo Kindlustuse suhtekorraldaja Hille Karm teatab, et Ahtri tänava krunt on korrastatud, kuid mida firma selle krundiga peale hakkab, pole praegu teada. “Selliseid asju otsustab nõukogu ning praegu seda tehtud pole,” lisab Karm.

Põhja pst 37, kinnistu suurus 10 412 m2: kinnisturaamatu järgi on endise Tallinna esimese elektrijaama omanikuks Merko Ehitus. Sisuliselt on siiski tegemist hektaritäie varemetega, mille vahel asotsiaalid häirimatult pikniku peavad. Need varemed on esimesed, mida näeb Tallinnasse kopteriga saabuv ärimees või investor.

Mustamäe tee 12a, kinnistu suurus 4498 m2: omanik Eesti Talleks.