Ettevõte maksuvõlg ulatub maksuameti võlgnike registri andmetel peaaegu miljoni kroonini. Täpsemalt koosneb võlg 913 902kroonisest põhivõlast ja maksmata intressist. Riigile on üle kandmata nii käibe- kui sotsiaalmaks, kinnipeetud tulumaks, aga ka töötuskindlustusmaksed ning kohustusliku kogumispensioni maksed.

Veinirestorani In Studio Vinum üks omanikest Risto-Pearu Koovit näitas üles ääretut ükskõiksust pea miljoni kroonise maksuvõla suhtes ja ütles, et ei oska seda kommenteerida.

“Ei oska hetkeseisu kommenteerida, sest pole praegu Tallinnas, aga enam-vähem võib konstanteerida. Ise küsisite, ise juba vastasite,” kostis Koovit vastuseks aripaev.ee küsimusele, kuidas on tekkinud 913 902kroonine maksuvõlg.

Kidakeelsed omanikud

Küsimusele, kuidas ja millal on plaanis võlg kustutada, temalt vastust ei tulnud. Koovit arvas samas, et äkki tahab tema äripartner Rauno Otsepp maksuvõla teemal sõna võtta.

Maksu- ja tolliameti maksuvõlgade sissenõudmise talituse juhataja Kerly Lillemetsa andmetel ei ole veinirestorani pidaval OÜ-l Veinikirg maksuvõla ajatamisgraafikut. Lillemets ütles, et ei saa avalikustada, mis faasis maksuvõlgade sissenõudmine on.

In Studio Vinumi omanikeringi kuuluvad Rauno Otsepp, kes muu hulgas on ka meelelahutuse ja toitlustusega tegeleva OÜ Spirit üks asutaja, Risto-Pearu Koovit ning Tarmo Sikk.

“Meie maksevõlg on tekkinud investeerimisperioodist ja ta on ajatatud ning meil on maksuametiga kokku lepitud maksegraafik,” rääkis Otsepp Postimees.ee-le. Ta lisas, et ettevõte teeb vastavalt graafikule regulaarselt tagasimakseid ning tegelikult on võlg väiksem eile meedias väljakäidud summast.

Otsepa kinnitusel ei saa aga mingil juhul väita, et võlg oleks tekkinud klientide vähesusest.

Süüdimatud põhjendused

Bellavista Grupi juhatuse esimehe Peeter Tava sõnul põhjustas nende ettevõttele maksuvõla see, et neile jäeti maksmata paar suuremat arvet. Tava ütles, et firma oli 329 475 kroonise maksuvõla kahandanud eilseks 295 000 kroonini.

“Selle summa puhul on tegemist 21. juulil tekkinud käibemaksukohustusega. Maksuvõlg tekkis paari suurema arve laekumata jäämisest, mis meie rahavoogudesse väikese puudujäägi tekitas. Ehk siis paarisaja tuhande kroonine maksuvõlg on paari mitteplaneeritud teguri kokkusattumus,” selgitas Tava tagamaid.

“Tänaõhtuse (eileõhtuse — toim) prognoosi põhjal täidame Eesti riigi ees oma kohustuse kas selle nädala lõpuks või siis järgmise nädala alguseks,” lubas Tava, lisades, et arvestades Bellavista Grupi umbes 80 miljoni kroonist käibeprognoosi, võrdub praegune maksuvõlg pooleteise päeva käibega.

Klientide puuduse üle Tava ei kurtnud. “Kliente võiks alati rohkem olla, kuid kuna 2007. aasta teisel poolel avatud kolm uut kohvikut ja restorani peaksid oma täisvõimsuseni jõudma sel sügisel, siis praegu kaevalda poleks ilus,” ütles Tava.

Restoraniärimehe sõnul on suved on nende jaoks traditsiooniliselt nõrgemad ajad. “Toetudes eelmise aasta andmetele prognoosime augustist kuni detsembrini oma kõikides üksustes käibetõusu,” rääkis Tava.

Tartus rahulikus tempos

A. Le Coqi juhi Tarmo Noobi sõnul läheb Tartu söögikohtadel pealinna omadest stabiilsemalt. Ta möönis, et turistihooaja lõpul mõtlevad nii mõnedki toitlustusasutused sulgemise peale.

Noop prognoosis kevadel, et kui toitlustusasutused suve üle elavad, peavad paljud neist sügisel asjad kokku pakkima.

“Kindlasti ei saa öelda, et nüüd sügisel tuleb toitlustusasutuste seas massiline pankrotilaine, kuid eks turg teeb omad korrektiivid,” rääkis õlletööstur aripaev.ee-le.

Kas ka Tartu toitlustusasutustes on langust märgata? Noop arvas, et Tartu restoranide ja kohvikutel läheb stabiilselt. “Suuri muutusi märgata ei ole,” sõnas ta. Lisaks sellele, et paljud toitlustusasutused pole suutelised riigile makse maksma, ei suuda nad ka tarnijatele õigeaegselt tasuda. Noobi sõnul A. Le Coqil maksmata arvetega probleeme ei ole. “Meil on selles suhtes karm poliitika ning kõik teavad seda,” rääkis Noop.

“Tegelikult oli langust toitlustusturul näha juba eelmisel sügisel. Langusele on jõudsalt kaasa aidanud majanduse langus ja sellest süvenev pessimism,” arvas Noop.

Populaarsed söögikohad on kehvad maksumaksjad

Kopsakad maksuvõlad on ka populaarsel kohvikul Moskva. Nemad on tasumata jätnud 694 256 krooni töötasudelt ja käibelt arvestatud makse. Üleval on intressivõlg. Erinevalt teistest restoranidest-kohvikutest on ettevõte aga maksuvõla ajatanud.

Maksuvõlgnike nimekirja on haaratud ka mainekas prantsuse restoran Bonaparte. Mart Tarumile kuuluva Bonaparte OÜ maksuvõlg ulatub 22. juuli seisuga 636 683 kroonini. Ka siin on põhivõlale lisaks tiksunud intressi. Ka see ettevõte on jätnud riigile tasumata maksud töötasult ja käibelt, võlgu on aga ka ettevõtte tulumaksu, erisoodustusmaksu ning maamaksu.

Restorane Vertigo ja Mercado ning Viru Keskuses asuvaid kohvikuid Bestseller ja Boulangerie pidav ettevõte Bellavista Grupp, kelle omanikeringi kuuluvad Peeter Tava ning meisterkokk Imre Kose, on samuti makse ja intressi võlgu. Tasumata käibe- ja sotsiaalmaksust koosnev põhivõlg ulatub 329 475 krooni.

Samuti on maksuametile võlgu jäänud restorane Gloria ja Egoist majandav AS Demjanov, mille käibe- ja sotsiaalmaksu võlg ulatub 288 052 kroonini. Nagu paljudel teistelgi, on tekkinud ka intressivõlg.