9.-10. augustil toimunud koolituse eesmärgiks oli tutvuda maaettevõtluse mitmekesistamise võimalustega, väikettevõtete majandusarvestusega, nõuetele vastavuse nõuete järgimisega ja mahetoodangu turustamise võimalustega.

Sihiks olid väiketootjad

Külastati ETKL-i talukonkursi 2011 võitjat (alternatiivide seas) Jaaniraotu talu ja eelmisel aastal parima talu tiitli saanud Taavi Serva Väikemetsa talu. Pilk heideti ka Lõuna-Eesti tootjate taluturule.
Reisi käigus keskenduti tavapõllunduse asemel alternatiividele: uuriti tooraine väärindamist, ideede ellurakendamist, põlvkondada koostöö ja vahetumise protsessi.

Koolitusel osalesid Ida-Virumaa põllumajandustootjad, kes on juba aastaid tegelenud teravilja- ja rapsikasvatuse, köögiviljakasvatuse jt aladel. Kohal olid ka toiduainete töötlejad ja metsaga majandajad. Talunikud olid huvitatud alternatiivse võimaluse leidmisest, mis vajadusel toetaks põhitootmist raskematel aastatel.

Mida põnevat ja uudset leiti

Ka kõige võimatumana tunduvad ideed on võimalik ellu viia — viinamarjad Eestis. Kuus aastat tagasi sel ajal teostamatuna näiva viinamarjakasvatuse kohta äriplaani teinud Meelis Värnik korjab paari nädala pärast esimese viinamarjasaagi.

Tooraine töötlemine oma talus ja tegevuste mitmekesistamine. Nopri talus ei ole selle koha peal koonerdatud. Muu tegevuse kõrval võetakse vastu turiste ja peetakse talupoodi. Põlvkondade järjepidevus ja peretalu ühine tegevus viib edasi. Kõige tähtsamaks pidasid talud tegevuse jätkamist järeltuleva põlve abil.

Number 1 on turustamine. Huvi pakkusid nii pikaaegse turustamiskogemusega (Nopri talu), algaja turustaja (Meelis Värnik) kui ka otseturustamise (Alt-Lauri mahetalu) nipid ja võimalused.

Maaettevõtluse mitmekesistamisel ei ole piire. Jaaniraotu talus Võrumaal hoiatkse mitut kurssi: eksootiliste ja tavalisemate lindude ja loomade kasvatus, taime- ja istikukasvatus, palkmajade tootmine.
Taavi serva Väikemetsa talus on põhitoodang teravili ja raps, aga investeeritud on ka astelpaju-, mustika-, vaarika-, maasika- ja viinamarjakasvatusse.

Kogu kasulik ja tervislik toit on võimalik kasvatada Eestimaal ja turustada oma piirkonnas (taluturud ja poed). Hea toimimise aluseks on ka koostöö naabertaludega, et kulutusi kokku hoida ja säästlikumalt majandada.

Majandusarvestus ja äriprojektid investeeringuteks on mõistlikum tellida atesteeritud konsulentidelt ning raamatupidajatelt. Taludes, kus tootmine on juba hoo sisse saanud, ei ole enam võimalust ega mahti tegeleda raamatupidamise ega uute projektidega, need saab tellida teenusena Talupidajate Liidult.

Allikas: Maie Paas, Ida-Virumaa Talupidajate Liit