Enamikel juhtudel tuvastati müügil väikelaste (vanuses kuni 7 aastat, kasvuga kuni 134 cm) riietel kaela piirkonnas ja kapuutsidel nõuetega vastuolus olevaid paelu ja nööre. Selliste rõivaste kandmine ei ole lastele ohutu ning võib põhjustada lapse lämbumist kapuutsi või kaelapiirkonna nööride takerdumise tagajärjel.

Nõuetele mittevastavad lasterõivad olid müügil Aibicilia OÜ kaupluses La Diva, N-Kaubandus OÜ kaupluses N-Trend, OÜ Fenelux kaupluses Laste planeet.

Ettevõtteid kohustati peatama kohustuslikele nõuetele mittevastava kauba müük. Praeguseks on kõik ettevõtted nõuetele mittevastavad tooted müügilt kõrvaldanud või puudused likvideerinud.

Kui müügilt leitakse nõuetele mittevastavaid ohtlikke lasterõivaid, siis esmalt antakse võimalus viia lasterõivad vastavusse või eemaldada turult. Tavaliselt eemaldatakse rõivastelt üleliigsed nöörid ja paelad ning rõivaid saab edasi müüa. Kui lasterõivaid ei ole võimalik viia vastavusse ohutusnõuetega, kohustatakse need müügilt kõrvaldama. Tarbijakaitseameti nõude mittetäitmisel rakendatakse karistusmeetmeid.

"Suurte kauplejate juurest leiab väga harva nõuetele mittevastavaid lasteriideid, probleemiks on pigem turukauplejad ja väikeettevõtjad, kes jätkuvalt ei ole nõuetega kursis ja eiravad kehtestatud reegleid," ütles tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste.

Tarbijakaitseamet paneb lapsevanematele südamele, et kevad on tulemas ja lapsed hakkavad taas mänguväljakutel mängima ja puude otsas turnima ning mõistlik on, kui lapsevanem valib oma lapsele nööride ja paelteta (eriti kapuutsil) rõivad.

Laste rõivaste ohutuse hindamisel võeti arvesse:

1. Kuni 7-aastaste laste (kasvuga 1.34 m) rõivastel ei tohi olla paelu ega nööre kapuutsi ja kaela piikonnas.
2. 7-14 aastaste laste rõivastel ei tohi olla kapuutsi ega kaela piikonnas paelu, mis on pikemad kui 7,5 cm ega vabade otstega nööre. Paelad kapuutsi ja kaela piikonnas ei tohi olla elastsed ja need peavad olema kinnitatud rõiva külge püsivalt.
3. Nööride ja paelade vaba otste pikkus talje ja rinna piirkonnas ei tohi olla rohkem kui 14 cm.
4. Kaelataguse paelaga tegumoega rõivastel ei tohi olla paeltel vabu otsi kaela piikonnas.
5. Selja taha sõlmimiseks ette nähtud vöö või lehvi vabade otste pikkus ei tohi ületada 36 cm mitteseotud olekus sõlmimise kohast mõõdetuna.
6. Nöörid ja paelad lasterõivastel ei tohi ulatuda varruka ja rõiva alumisest äärest alla poole.
7. Krookpaelad, allosas olevad funktsionaalsed ja dekoratiivsed nöörid pikkadel pükstel peavad olema täiesti rõiva sees.