Eelmisel aastal advokaadibüroode TOP 5 kuulunud Tark & Ko-st lahkusid Kaja Leiger, Jaan Lindmäe ja Maidu Kaasik. Ei jääjad ega lahkujad polnud nõus rääkima võimalikest lahkarvamustest. Samas viitavad ootamatu minek ning mõlema poole kommentaarid sisepingetele väga hästi teenivas tippbüroos, kus tänavu maksti partneritele välja 7 ja mullu 4,9 miljonit krooni dividende.

Partnerite lahkumine advokaadibüroost on üpris haruldane. Asutamise järel 15 aastat tagasi on Tark & Ko-st lahkunud vaid üks partner, Sten Luiga läks ära 1997. aastal ning asutas oma büroo.

Ülemöödunud nädalal lahkus Tark & Ko omanikeringist vandeadvokaat Kaja Leiger. Alates augusti keskpaigast hakkab ta tööle koos Tark ja Ko vandeadvokaadi abi Aet Bergmanniga Luiga Mody Hääl Boreniuse (LMH) büroos.

Möödunud esmaspäeval andsid Tark & Ko võtmed tagasi partneritest vandeadvokaadid Jaan Lindmäe ja Maidu Kaasik. Nädala lõpul kirjutasid mõlemad alla partnerlepingu Aavik & Partneritega. Bürood hakkavad juhtima Kaasik ja Andres Aavik.

Neli lahkujat olid pikaajalised Tark & Ko töötajad. 11 aastat firmas töötanud Kaasik oli esimene advokaat, kes Aare Targa loodud büroos partneriks sai ning oli pikka aega juhatuses. 10aastase kogemusega Lindmäe juhtis kuni lahkumiseni Tark & Ko nõukogu. Toona Kaja Kallase nime kandnud Leiger asus büroosse ülikooli lõpul kümne aasta eest ning sai mullu partneriks.

Pingeid võis tekitada töökorraldus

Teadaolevalt polnud partnerid rahul töökorraldusega büroos. Kirgi küttis ka aasta algul juurutatud, maailmas laialt levinud mitmeastmeline täis- ja osapartnerluse skeem, mida Aavik & Partneritesse minejad pidasid keeruliseks.

“Vastus kuulujuttudele saab olla üks: ei kommenteeri,” märkisid Kaasik, Leiger ja Lindmäe ühest suust.

“Põhjused on erinevad,” selgitas Leiger, kes pidanuks sügisel tõusma täispartneriks. Leigerit ja Risto Vahimetsa teatakse büroo “vihmameistritena”, juristide keeles tähendab “vihma tegemine” klientuuri hankimist.

“Eriti minu vanuses inimesed muutuvad ja arenevad ajaga ja pealegi öeldakse, et üks kord elus peab ometi töökohta vahetama. Esialgu hakkan tõesti lihtadvokaadiks, kuid ega partnerlus olegi alati kõige tähtsam,” sõnab Leiger. “Sai pikalt oldud, natuke peab ju ka värsket õhku hingama,” märkis Maidu Kaasik.

Tark kujundab organisatsiooni ümber

“Transformeerume üheks teiseks organisatsiooniks, mis on sarnane Soome ja Rootsiga. On loomulik, et kui muutuv kultuur ei sobi, leitakse teine koht,” kommenteeris büroo asutaja, juhtivpartner ja suurosanik Aare Tark. Ta kinnitas, et klientidel seoses lahkumistega probleeme ei teki.

Partneritest jäid Tark ja Ko-sse Risto Vahimets, Toomas Taube ja Hannes Vallikivi. Uue partnerina tõuseb veel tänavu ametisse bürooga neli nädalat tagasi taas liitunud ja vahepeal muu hulgas finantsinspektsiooni juhatuses töötanud Kilvar Kessler.

Viimaste aegade värvikamad liikumised

Tänavu aprilli algul suundus maksu- ja tolliameti juriidilise osakonna juhataja Maret Ambur tööle advokaadibüroosse Raidla & Partnerid. Maksuhalduri teenistuses oli ta üheksa aastat.

Advokaadibüroode Luiga, Mugu & Borenius ning Mody & Hääl Glimstedt advokaadid liitusid möödunud aasta augustis bürooks Luiga Mody Hääl / Borenius (LMH), kus hakkas töötama 30 inimest.

2004. aasta novembris lahkusid ühest Eesti vanemast advokaadibüroost HETA Tarmo Sild, Urmas Ustav ja Ants Karu, kes lõid Lextali büroo. Peagi läks neile HETAst järele advokaat Üllar Talviste.

Mõni aeg hiljem lahkusid sealt veel Indrek Tederi büroosse Daisy Tauk ja Simon Levin. Aivar Pilve juurde läks üle Andres Aavik, kes tänavu kevadel asutas oma advokaadibüroo.

2004. aasta suve alguses Pilve büroost lahkunud vandeadvokaadid Sven Sillar ja Eerik Entsik lõid samuti oma büroo Entsik & Sillar.

2004. aasta sügisel lõid endised Glikman ja Glikmani advokaadid oma büroo Straus ja Partnerid. Ilmar Strausiga koos said büroo osanikeks Anu Uritam, Eero Viigimäe ja Priit Lätt. Strausi bürooga liitusid veel kaks Pilve büroo advokaati Paavo Paas ja Marko Tiiman.

Pärast nelja noore advokaadi lahkumist seitsme töötajaga büroost kujundas Glikman ja Glikman end ümber: koos Indrek Tederiga loodi uus büroo Teder, Glikman ja Partnerid.

Suuremate advokaadibüroode tegijad

Raidla & Partnerid

• töötajaid: 39
• juhtivpartnerid: Jüri Raidla, Sven Papp, Raino Paron, Toomas Vaher, Jaanus Ikla (alates 01.01.2006)

Luiga, Mody, Hääl, Borenius

• töötajaid: 35
• juhtivpartnerid: Sten Luiga, Margus Mugu, Peeter Kutman, Jaanus Mody

Tark & Ko

• töötajaid: 26
• juhtivpartner: Aare Tark

Lepik & Luhaäär

• töötajaid: 31
• juhtivpartnerid: Peeter Lepik, Toomas Luhaäär

Sorainen Law Offices

• töötajaid: 90 (Baltimaades kokku)
• juhtivpartner: Aku Sorainen

Teder, Glikman & Partnerid

• töötajaid: 20 (firma tekkis ühinemise järel septembris 2004, mil liitusid Glikman & Glikman ning Teder & Partnerid)
• juhtivpartnerid: Indrek Teder, Leon Glikman, Aleksander Glikman, Mariana Hagström, Daisy Tauk