Teenustasu on olenemata vahetatava summa suurusest üks euro ning teenustasu võetakse kliendilt vaid ühe korra - ehk oluline ei ole, mitut valuutat klient korraga ostab või müüb.

"Kui pangad on võtnud valuutavahetuselt teenustasu juba aastaid, siis meie kehtestasime teenustasu alles juunis sellel aastal, samuti peaks olema meie teenustasu väiksem kui enamikes pankades," ütles Tavidi tegevjuht Kuno Rääk Ärilehele.

Ta lisas, et reisijale peaks valuutavahetus seejuures endiselt Eestis odavam olema kui mistahes sihtriigis, kus teenustasud ja kursimarginaalid on üldjuhul suuremad kui siin.

Suuremad pangad küsivad valuutatehingutelt tasu juba tõepoolest mitmendat aastat. Swedbank kasseerib pangakontoris tehtava valuutavahetustehingu puhul teenustasu 1,28 eurot. SEB oma kliendi käest tasu ei küsi, küll aga tuleb ülejäänutel maskta selle võrra krõbedamat tasu - 2,24 eurot. Danske Bankis maksab valuutavahetuse tehing kaks eurot. Ainsana pakub sularahas tehtavaid valuutavahetustehingud tasuta Nordea pank.

Valuutavahetustehingutelt teenustasu küsimine on teiste riikide praktikat arvestades iseenesest pigem reegliks ja teenustasuta valuutavahetajaid on vähe, seda eriti eurot kasutavates riikides.

Eestis on teenustasu kehtestamine abinõuks korvamaks valuutavahetuse käibe euro järgset kokkukuivamist. Tulude vähenedes on samas suurenenud vahetatavate valuutade ostu- ja müügikursi vahe.

Erinevalt Tavidist ei ole aga näiteks Eurex valuutavahetuse pealt teenustasu kehtestanud ja hetkel ei ole seda plaanis ka teha.

"Nagu iga teenusega, nii ka valuutavahetusega kaasnevad teenusepakkujale kulud. Kuidas neid kulusid katta, on iga teenusepakkuja otsustada," ütles Eurex Capitali juhatuse esimees Mihkel Rõuk.

Teenustasu kasutavad tema sõnul enamasti sellised teenusepakkujad, kelle kontorites on suur tehingute arv, kuid keskmine tehingu suurus on võrdlemisi väike.

Kas Tavidi otsus ka Eurexi käivet mõjutab, on Rõugu sõnul veel vara öelda.

"Võrreldes teiste euroala või arenenud maailma riikidega on nii Eurexi kui ka Tavidi vahetuskursid endiselt oluliselt soodsamad," sõnas Rõuk.

Kuna enamik valuutavahetajaid küsib valuutavahetuselt sarnaselt Tavidile ka teenustasu, siis ei saa Rõugu sõnul küll väita, et Eestis oleks valuutavahetuse teenus kallis.

"Aga kindlasti on riike, kus saab ka soodsamalt raha vahetada. Siiski on valuutavahetus kui finantsteenus seotud usaldusega ja võõras riigis raha vahetades võib klient sattuda ka mitte väga ausa teenusepakkuja juurde," sõnas ta.